Nieuws Actueel

Verantwoord sporten voor zwangeren

Bootcamp voor zwangeren. Dat klinkt − 34 weken in verwachting − als zwaar zo niet onmogelijk. Toch waagt AD-verslaggever Femke Rodenburg zich aan de kick-off in Bodegraven.

Femke Rodenburg | Foto: Peter Franken 16 juni 2016

Zwanger sporten 1065

Wekelijks doen 5500 zwangere vrouwen en jonge moeders mee aan een lesje Mom in Balance op 93 buitenlocaties door heel Nederland. In Roelofarendsveen en Woerden lopen de lessen al langer. Daar komt nu ook Bodegraven bij.

Nieuwe locatieIn het parkje bij De Groene Zoom staan achttien jonge vrouwen klaar voor de kick-off. Een derde van hen is in verwachting of onlangs bevallen. De rest is al wat langer moeder. "Het is fijn voor deze vrouwen om er even uit te zijn", vertelt Lineke Grapendaal. De 41-jarige Woerdense, zelf moeder van twee jonge kinderen, geeft sinds oktober les in Woerden. Samen met trainster Savannah van Leeuwen zet ze de nieuwe locatie in Bodegraven op. "Veel vrouwen weten niet wat ze wel of niet kunnen doen aan bewegingen als ze zwanger zijn of net bevallen", legt Grapendaal uit. Bij de lessen Zwanger en Back in shape wordt verantwoord gesport. Het programma is samengesteld in overleg met verloskundigen en bekkenfysiotherapeuten. Grapendaal: "Je bekkenbodemspieren kun je echt verpesten door tijdens je zwangerschap verkeerd te bewegen of te snel na de bevalling te fanatiek te beginnen."

Toch blijk je als zwangere vooral nog heel veel wel te kunnen. Squats, opdrukken, joggen. De proefles lijkt in niks op een theekransje voor dikke buiken. Er moet gewerkt en gezweet worden. "Na de warming-up, volgen spierversterkende oefeningen voor de benen, een blokje cardio en krachtoefeningen voor de armen", legt Grapendaal uit. Tijdens de les geeft de trainster opties voor de zwangere deelneemsters. Een lunge moet achterwaarts in plaats van voorwaarts en opdrukken gebeurt staand tegen de brugleuning. Eigenlijk best goed te doen met zo'n dikke buik. Gelukkig ben ik niet de enige die steeds roder aanloopt en begint te hijgen.

Wereldprestatie"Het is heel belangrijk om fit een bevalling in te gaan, want je gaat een wereldprestatie leveren", weet Grapendaal. "Als je fit bent en conditie hebt, helpt dat je niet alleen tijdens de bevalling, maar ook voor het herstel daarna."

Danique Vermeulen (26) kan dat beamen. De Montfoortse begon toen ze vijftien weken zwanger was met Mom in Balance. "Ik rijd paard en kreeg al vroeg in de zwangerschap last van mijn bekken waardoor ik bang was dat ik moest stoppen met rijden." Vermeulen begon aan de wekelijkse bootcamp en merkte dat haar bekkenklachten afnamen. "Uiteindelijk heb ik tot zeven maanden zwangerschap paardgereden en drie dagen voor de bevalling nog mijn laatste les gedaan."

De jonge moeder, die in februari een dochter op de wereld zette, stond twee weken na de bevalling alweer een stal uit te mesten. "Ik ging superfit de bevalling in, was ook niet uitgeput en herstelde snel." Toch remde Grapendaal de Montfoortse af toen ze na twee weken ook alweer wilde komen sporten. "Bij een normale bevalling mag je na zes weken weer beginnen en dan heel voorzichtig", waarschuwt ze. Inmiddels volgt Vermeulen drie keer per week de lessen Mom in Shape. "Ik vind het gewoon superleuk. Het is gezellig, maar niet truttig."

AanhakenTruttig is de work-out zeker niet. Dat merk ik de volgende dag als ik de trap oploop. En de dag erna. Eigenlijk best een lekker gevoel die zware benen. Misschien toch nog maar even aanhaken, die laatste zes weken.