Advertorial van Total Gas & Power

Advertorial Actueel

Verduurzaming hoger op agenda van energiegrootverbruikers

Grootverbruikers van energie weten als geen ander dat elke kWh stroom en elke kubieke meter gas die wordt bespaard goed is voor het milieu en voor het bedrijfsresultaat. ‘Minder energie betekent minder operationele kosten en dat zie je snel terug.’

Mark Litjens | Mark Litjens 26 mei 2020

Arnayd wyers total gp

Arnaud Wyers, algemeen directeur van Total Gas & Power Nederland.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Total Gas & Power. Meer informatie: www.total-energie.nl

Toch zit nog lang niet elke onderneming bovenop energiebesparing. Uit een nationaal benchmark onderzoek, uitgevoerd door zakelijke energieleverancier Total Gas & Power Nederland, blijkt overigens wel dat steeds meer grootverbruikers beseffen dat 'Smart Energy Management' belangrijk is. Waar dit belang in 2018 met een 6.5 werd beoordeeld, is dit nu gegroeid naar een 6.8, vertelt Arnaud Wyers, algemeen directeur van Total Gas & Power Nederland.

,,Ook hoopgevend is de ‘next step’: de mate waarin organisaties hun energieambities daadwerkelijk realiseren. Van een score van 5.8 in 2018 zijn we gegroeid naar 6.2 in 2020. Kortom: de aandacht voor Smart Energy Management neemt toe en begint in de praktijk meer vruchten af te werpen.” Verder verduurzamen Een groot obstakel om aan verduurzaming te doen, is de misvatting dat het toepassen van energiebesparende maatregelen kostbaar is. Toch leveren energiebesparende maatregelen al snel rendement op: ,,Wil je duurzaam zijn, dan moet je twee dingen doen. Eerst je energieverbruik verminderen, daarna het efficiënte energieverbruik dat nog overblijft verder verduurzamen. Die eerste stap, ook al moet je er meestal voor investeren, verdien je vrij snel terug.”

Daarnaast zijn de kosten van die investeringen vaak goed te overzien. Het gebruik van led-verlichting, isolatie en het correct afstellen van de apparatuur zijn voorbeelden van eenvoudige maatregelen. ,,De meeste bedrijven zijn bereid deze maatregelen te nemen, waarmee de eerste besparingen worden gerealiseerd. Dan kun je verder naar stap twee: je energieverbruik vergroenen. Dat vraagt een extra investering, waar wij je als energieleverancier mee kunnen helpen door middel van de inkoopstrategie. Door slim in te kopen, kun je veel geld besparen en inspelen op de ontwikkelingen in de markt. Zo kun je zorgen dat je totale energierekening lager wordt."

Coronatijden

Kostenbesparing is een belangrijke prikkel om slimmer met energie om te gaan. Bedrijven hebben bovendien vaak een duurzaamheidsagenda, weet de algemeen directeur: ,,Als je echt breed en over de lange termijn nadenkt over je business en de samenleving in het algemeen, is slimmer met energie omgaan eigenlijk een kwestie van 'adapt or die’.” Dat geldt zeker in deze bijzondere coronatijden, waarin gezondheid vanzelfsprekend de hoogste prioriteit heeft en waarin volgens Wyers verduurzaming niet mag worden vergeten: ,,Het is een valkuil om de lange termijn uitdagingen weg te schuiven als er een korte termijn uitdaging is. De bedrijven die het straks goed gaan doen zijn dezelfde die zijn blijven investeren, ook in deze bijzondere tijd.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Total Gas & Power. Meer informatie: www.total-energie.nl