Nieuws Actueel

Verhuurder van hippiebusjes doet goede zaken

Iedereen lijkt het op zijn verlanglijstje te hebben staan: op reis in een oude Volkswagenbus. Bij Vintage Road Trips uit Amersfoort zijn de oldtimers in de zomer al volgeboekt, zo schrijft het AD.

Rachel van Kommer | Foto: Saskia Berdenis van Berlekom 22 juli 2016

Volkswagen 1065

Populair in vakantieland is op reis gaan met de Volkswagencamper, een oldtimer die ook wel bekend staat als de hippiebus. De wind door je haren en een veertig jaar oude auto lijkt velen het ultieme vrijheidsgevoel bij mensen op te roepen. Bij het Amersfoortse bedrijf Vintage Road Trips aan de Hoefseweg weten ze daar alles van. Eigenaar Rien Tilstra (33) verhuurt zijn vijf oude campers in de zomermaanden non-stop.

Op maandag en op vrijdag worden de camperbussen bij Vintage Road Trips door hun tijdelijke eigenaren opgehaald om te vertrekken naar alle uithoeken van het land. Eigenaar Tilstra geeft zijn klanten wel mee dat ze binnen een straal van 500 kilometer moeten blijven. Even naar Griekenland zit er dus niet in? ,,Nee, zeker niet. Dat is voor sommige mensen wel een teleurstelling. Maar ze vergeten dat je in een auto zit die ruim veertig jaar geleden gebouwd is. Toen werden de auto's ook niet gemaakt voor zulke lange afstanden. Uiteraad doen wij ons stinkende best om ervoor te zorgen dat er niets met het busje gebeurd, maar is dat wel zo en de mensen zitten ver weg, dan wordt het wel lastig om de bus even snel te repareren."

KarakterHet verbaast Tilstra niet dat de camperbusjes zo in trek is bij vakantiegangers. Weken lang heeft hij honderden mensen nee moeten verkopen, omdat de campers voor de zomer allemaal al verhuurd waren. ,,Het busje is zo sprekend en vol karakter. Als je kijkt naar de caravans en campers van nu, dan word je niet heel vrolijk. Allemaal hetzelfde, allemaal wit. Die hebben weinig charme. Terwijl de hippiebus er gezellig uitziet. Het is nostalgie. Doordat het contrast tussen de oldtimer en de moderne auto steeds groter wordt, is de oude auto steeds meer in trek.''

Tilstra begon zes jaar geleden met zijn bedrijf en heeft inmiddels vijf klassieke campers uit de jaren 70.