Nieuws Actueel

Verkoop Elsmoat loopt als een trein

Bedrijven die nog een kavel willen op bedrijventerrein Elsmoat moeten opschieten. De meeste bouwgrond is namelijk óf bezet óf er is door andere ondernemers een optie opgenomen. Dit meldt De Twentsche Courant Tubantia.

Jeroen de Kleine | Foto: Lars Smook 27 januari 2017

Elsmoat 1

Tot diep in 2014 stond het nagenoeg lege bedrijventerrein Elsmoat regelmatig op de politieke agenda. Met name de oppositie hamerde op openstelling van de Elsmoat voor bedrijven van buiten de gemeenten Wierden en Rijssen-Holten. De wethouders Theo de Putter en Dianne Span wilden er niets van weten, tenzij er een enorm bedrijf aan de poort zou staan, dat zou zorgen voor grandioze werkgelegenheid. Zo'n onderneming klopte echter nooit aan.

Wachtlijsten

Momenteel blijkt dat het college wel enigszins gelijk heeft gekregen. Het ene na het andere bedrijf verkast naar de Elsmoat. "Er zijn zelfs weer wachtlijsten voor een aantal kavels", aldus Span. De reden van de stijgende vraag? "Je merkt echt dat de crisis nu voorbij is. Bedrijven durven weer te investeren, uit te breiden en te verhuizen."

De geluiden dat het terrein inmiddels bomvol is, wil de wethouder wel nuanceren. "Er is inderdaad weinig bouwgrond waar geen optie op zit", geeft ze toe. "Maar de wil van een ondernemer is niet genoeg om een kavel direct weg te strepen. Want het kost nog altijd veel moeite om dit soort investeringen financieel fatsoenlijk rond te krijgen. Het ontbreekt de banken aan vertrouwen. Vaak duurt dat wel een jaar."

Uitbreiden

Span vertelt dat een 1,6 hectare grote kavel vlakbij de toekomstige nieuwbouw van Hofman Animal Care ook bijna verkocht is. Aan wie, wil ze nog niet zeggen. "Eerst moet de handtekening onder het koopcontract. Al verwacht ik dat dit binnen een paar weken wel voor elkaar is."

Wel bekend is dat het al op de Elsmoat gevestigde bedrijf Kristal Recycling met 225 vierkante meter gaat uitbreiden. Daardoor kan Kristal Recycling in de toekomst makkelijker laden en lossen op eigen terrein.

Reuring

Verscheidene bedrijven zijn inmiddels begonnen met bouwen. Zoals het Rijssense isolatiebedrijf Alpine Isolatie. Ook naast de bouwplaats van Alpine wordt al een en ander gebouwd. "Als bedrijven bouwen, dan is dat zichtbaar. Ook dat zorgt weer voor reuring op zo'n terrein. En reuring veroorzaakt interesse. We zijn nog niet klaar, maar het loopt wel een stuk beter."

Beter in elk geval dan op het andere bedrijventerrein, Weuste-Noord bij Wierden. Span: "Positief daar is dat bedrijven die er al zitten regelmatig uitbreiden. Die ondernemers zijn erg blij met de locatie. Maar het klopt dat de verkoop van kavels daar helaas achterblijft."