Nieuws Actueel
Vice zal bewijzen: jongeren kijken tv
Na de VS komt Vice ook in Nederland met een tv-zender voor jongeren. Het mediamerk denkt met spraakmakende tv over mode, misdaad, seks en drugs de doelgroep te kunnen boeien, schrijft het Parool.
Een jongerenplatform dat televisie gaat maken, klinkt misschien niet logisch, maar volgens Vice is het dat wel degelijk. Het Amerikaanse mediamerk begon in 1994 in Montreal met een gelijknamig tijdschrift en website, en is sindsdien uitgegroeid tot een populair journalistiek platform met negen titels, waaronder Broadly (gericht op vrouwen), Noisey ( gewijd aan muziek) en Munchies (over eten en drinken). Sinds 2006 is Vice ook actief in Nederland.
Millennials
Vice richt zich expliciet op millennials, jongeren grofweg tussen de twintig en dertig jaar, en weet die doelgroep goed te bereiken met het magazine, de sites, en hun socialemediakanalen. De enige manier waarop Vice nog geen jongeren bedient, is via televisie. Een 24 uurszender is volgens de kersverse general manager Stefan Tieleman dus een logische volgende stap.
Dat verschillende onderzoeken laten zien dat vooral jongeren steeds minder reguliere televisie kijken en meer gebruikmaken van ondemanddiensten als NPO Gemist en Netflix, slaat Vice in de wind. Tieleman: "Jongeren kijken nog steeds zo'n 2,5 uur per dag. Dat is een enorme markt." Vorig jaar februari is Viceland begonnen in Amerika, en volgens het mediabedrijf is het zo'n succes dat het kanaal eind dit jaar in 51 landen te ontvangen moet zijn. Commerciële belangen spelen ook mee: advertenties leveren op televisie veel meer op dan online.
Mannelijke sekspoppen
De programma's op Viceland hebben overeenkomsten met de spraakmakende documentaires die al jaren via YouTube worden aangeboden en vooral over seks, drugs, mode en misdaad gaan. Om een indruk te geven van de onderwerpen: de drie best bekeken Vicedocu's zijn World's scariest drug, over de bizarre Colombiaanse drug scopolamine (22,4 miljoen views), The giants of Iceland, waarin wordt onderzocht waarom IJslandse mannen zo sterk zijn (18,1 miljoen views) en de reportage Making the world's first male sex doll (15,5 miljoen keer bekeken).
Geen doorgeefluik
Op de Nederlandse zender zal in het begin veel internationale Viceprogrammering te zien zijn, zoals Black market, een serie over illegale handel, en het voor een Emmy genomineerde Gaycation, waarin actrice Ellen Page onderzoekt hoe lhbt-jongeren overal ter wereld leven. Er moeten ook Nederlandse producties komen. "Viceland moet geen doorgeefluik worden van wat we in Amerika en de UK doen. Dit jaar nog zijn er een aantal Nederlandse series te zien." Zo zal er in aanloop naar de verkiezingen al een zelfgemaakte interviewserie met alle lijsttrekkers worden uitgezonden.
Viceland zal vanaf 1 maart drie maanden te zien zijn via het basispakket van Ziggo, daarna ook via andere providers. De Nederlandse zender zal in het begin veel internationale programmering tonen