Nieuws Actueel

Voor de horeca naar de stad

Lekker eten en drinken is voor steeds meer mensen het doel van een bezoek aan Arnhem. ,,De horeca neemt die rol langzamerhand over van de detailhandel.''

BERRIE VAN HELDEN | FOTO: MARINA POPOVA 20 maart 2017

PM 150317 1400 01

'Vroeger ging je naar de stad om te winkelen. Daarna nam je een kop koffie. Dat is nu omgekeerd. Je pakt een terras en daarna ga je nog even shoppen." Dat constateert Bas van Es, met ingang van vandaag de voorzitter van de afdeling Arnhem van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Steiging aantal horecazaken

Het aantal horecazaken is de afgelopen jaren in Arnhem spectaculair gestegen tot 570. Een stijging van 16 procent in 5 jaar. Van Es is blij met de komst van nieuwe grote bedrijven als Happy Italy, Stan&Co en 't Taphuijs. ,,Op die formules komen veel mensen af. Daar profiteren andere bedrijven van." De gemeente Arnhem wil echter de groei remmen van gelukszoekers. Ondernemers die het een jaar proberen en dan weer weg zijn. Wethouder Ron König kiest in de toekomstvisie voor de horeca in Arnhem voor kwaliteit en nieuwe concepten. De term 'grand cru' voor nieuwe zaken hanteert hij graag.
Van Es is het daar van harte mee eens. ,,Een horecastop, daar zijn we niet voor. De markt moet zijn werk doen. Maar zaken op nieuwe locaties moeten wel voldoen aan de 'grand cru regels'. Ze moeten uniek, vernieuwend zijn. We zijn daar blij mee. Dat is een revolutionaire aanpak, waar andere gemeenten interesse in tonen."

Horecavisie

Van Es is tevreden over de horecavisie waar de ondernemers in de stad hun zegje over hebben kunnen doen. Toch ontbreken er enkele zaken in de nota die voor de horeca van belang zijn, zegt hij. ,,Een kritische noot richting de brouwerijen mis ik. We hebben erop aangedrongen, maar de gemeente wilde er niet aan. Zij wil neutraal blijven. Wij hadden graag gezien dat de gemeente nieuwe ondernemers zou waarschuwen voor de macht van de bierbrouwers en hun langjarige huurcontracten."

Lees ook: Balletdanser begint crêperie op Velperplein

Hoofd boven water

Mede door die contracten is het aanbod op de Korenmarkt en omgeving eentonig, meent Van Es. ,,Ondernemers moeten gewoon veel bier omzetten om het hoofd boven water te houden. Met kopjes koffie red je dat niet. Gelukkig worden de brouwerijen iets soepeler. Mogelijk dat daardoor het aanbod gevarieerder wordt."

Deelgebieden

De gemeente heeft de stad verdeeld in deelgebieden. Dat heeft de KHN ook gedaan. Van Es houdt, als voorzitter van de overkoepelende belangenvereniging, vooral contacten met de gemeente. Daarnaast houdt hij met zijn Arnhemse afdeling de ontwikkeling rond de Korenbeurs op de Korenmarkt in de gaten. Binnenkort vertrekt daaruit het Filmhuis. ,,Wat ons betreft, komt er een functie die ondersteunend is aan de horeca eromheen. We denken daarbij aan een dependance van de brouwerij in het Nederlands Openluchtmuseum. Maar een markthal waar de Ondernemers Vereniging Korenmarkt voorstander van is, vinden wij ook prima."

Parkeerprobleem

Over het algemeen is Van Es tevreden over de situatie rond de horeca in Arnhem. Een van de pijnpunten blijft het parkeren tijdens met name de weekeinden. De afdeling Arnhem van KHN pleit voor het verlagen van de prijs van een dagkaart. ,,En het zou mooi zijn als steeds meer bedrijven in en rond het centrum hun parkeerterreinen openstellen. En wat dacht je van de garages onder het gemeentehuis en het Stadskantoor. Daar kun je aardig wat auto's in kwijt."