Nieuws Actueel

Vuurwerkverkoop in Mander met hele familie

Zijn neefje van 13 telt de aansteeklonten en zijn moeder voorziet iedereen van een kopje koffie. Bert Dijkers (42) trommelt rond de jaarwisseling zijn hele familie Dijkers op om zijn vuurwerkdiscount in Mander in goede banen te leiden. Een artikel in De Twentsche Courant Tubantia.

Van onze redactie 31 december 2016

Vuurwerkverkoop 2

Buiten drie verkoopmedewerkers bij de tweede vestiging in Oldenzaal heb ik geen personeel in dienst'', zegt hij. Toch mist er iemand. Vader Bennie, die in 1978 begon met de verkoop van vuurwerk, overleed 2,5 jaar geleden. "Daar krijg ik het nu weer beroerd van", vertelt Dijkers temidden van alle vuurwerkdozen in het magazijn. Het runnen van de vuurwerkshop brengt dan ook gemengde gevoelens met zich mee. "De schuur waar we nu staan hebben we samen gebouwd in 2004. Hij heeft elke steen wel in de hand gehad. Dat maakt het heel bijzonder."

Dezer dagen gaat de wekker om 5 uur bij huize Dijkers. "Vaak wordt het dan ook wel in de nacht dat we klaar zijn. Lange dagen, maar met elkaar is het altijd weer gezellig."

Zwaar vuurwerk

De dagen beginnen met 'spreuken van Bennie'. "Wij hoeft niet alles meer", citeert Bert Dijkers zijn vader. "Hij wist dat het steeds drukker werd en dan riep hij dat als we weer eens in de schuur bezig waren."

Leunend op een vuurwerkdoos van 25 kilo merkt Dijkers daarbij op dat er veel is veranderd door de jaren heen. "De categorie vuurwerk was vroeger heel anders. Potten van 500 gram kenden ze toen niet. Als je een meterpakketje had was je helemaal de man. Deze doos van 25 kilo is de zwaarste die ik heb. Kost 300 euro maar dan heb je een kwartier kijkplezier met de buurt."

10.000 kilo

Waar vader Bennie met een opslag van 250 kilo vuurwerk genoegen moest nemen, heeft Bert Dijkers inmiddels een opslagcapaciteit van 10.000 kilo. Vanuit drie achter elkaar gelegen schuren wordt alles aangestuurd. "Het voorste deel is puur voor de verkoop. Daarachter pakken we de tassen in en worden alle orders verwerkt en de laatste schuur dient als opslag."Dijkers vergelijkt zijn zaak zelfs met een afhaalchinees. "Zo kun je het wel noemen ja. We gaan hier heel efficiënt te werk. De meeste mensen staan met tien minuten weer buiten. We streven ernaar om de orders binnen vijf minuten te verwerken, daar zit ik ook echt bovenop."

Duits vuurwerk

Een paar kilometer verderop, net over de grens bij de Grenzland Markt in Uelsen, zijn de schappen inmiddels ook gevuld met vuurwerkpakketten. Dijkers speelt in op de Oosterburen en heeft dit jaar voor het eerst Duits vuurwerk toegevoegd aan zijn assortiment. "Het valt op dat mensen zowel het Duitse machinale als handgemaakt Chinees vuurwerk willen. Daarom presenteer ik een complete Duitse vuurwerklijn."

Dijkers vergelijkt het koopgedrag van de mensen met het evenement 'Reutum in het licht'. "Dan komt ook de hele buurt samen om uiteindelijk een mooie straat te krijgen. Tijdens de jaarwisseling zoeken mensen elkaar ook op om samen een mooie pot te kopen. Ze willen een kwartier buiten staan en samen genieten van het vuurwerk."

Foto: Frans Nikkels