Podcast

Wat bedrijven van de werkwijze van Formule 1-teams kunnen leren

Formule 1 en het bedrijfsleven. Het lijken twee werelden die weinig met elkaar te maken hebben, maar niets is minder waar volgens Jurriaan Kamer, een van de auteurs van het boek Formule X. Hoe je met de Formule 1 als inspiratie de bedrijfsprocessen kunt versnellen vertelt hij in de podcast van De Ondernemer.

IMG 20191112 WA0002

Van onze redactie 12 november 2019

Luister hier de podcast met Jurriaan Kamer terug:

Dat de Formule 1 een inspiratiebron kan zijn voor ondernemers, ontdekte Kamer toen hij achter de schermen ging kijken in de fabriek van team Red Bull. ,,Daar doen ze hele slimme dingen als het aankomt op organisatie. En ze moeten ook wel, want ze maken één of twee auto's met elke week wel 1000 aanpassingen.'' Bovendien werken er vaak tussen de 200 en 2000 mensen voor zo'n Formule 1-team, dus dan is goede organisatie cruciaal.

Lees ook: Top en flop: Nederlandse bedrijven in de Formule 1

Kamer, zelf organisatieontwerper en transformatiecoach, ontdekte dat Formule 1-teams zo snel kunnen werken door de manier waarop ze vergaderen. Dat gebeurt in een vast ritme (zonder ad hoc meetings), met veel ruimte voor leren en reflectie. Kamer: ,,Een voorbeeld is na de race. Dan zou je zeggen, dan ga je champagne drinken of weer weg, maar daarna gaan ze nog anderhalf tot twee uur bespreken wat er in de race gebeurd is.''

Zo'n moment van reflectie geeft je de kans om te leren van fouten, iets waar bij bedrijven vaak weinig ruimte voor is. En dat fouten durven maken, maar daar ook weer van leren een cruciale manier is om bedrijfsprocessen te versnellen.

Lees ook: Zo scoort Exact met Max Verstappen

Ook is het kenmerkend voor de Formule 1-teams dat het gezamenlijke doel voor iedereen heel duidelijk is. Dit maakt dat teams veel eigen verantwoordelijkheid nemen en niet afhankelijk zijn van beslissingen van bovenaf. Ook dit is volgens Kamer een procesversneller. ,,Vraag je medewerkers: 'wat staat jou in de weg om je werk goed te doen?'' stelt de auteur van Formule X voor.

Net als in de Formule 1 loont het zich om binnen organisaties de processen simpeler te maken, zegt Kamer. ,,We hebben altijd de neiging om meer regels toe te voegen als er fouten gemaakt worden, maar wat we zelden doen is een regel weghalen.''

De controle op die manier uit handen geven is vaak lastig voor leidinggevenden. Maar volgens Kamer is het dé manier om te versnellen, wat ook tot meer innovatie leidt. Een zin die daarom het motto is van zijn boek, is een uitspraak van coureur Mario Andretti, die ook aangehaald wordt in Kamers boek: ,,If everything seems under control, you’re not going fast enough.''

Formule X. Hoe zorg je voor extreme versnelling in je organisatie? van Uitgeverij Business Contact (21,99 euro, E-book 14,99 euro) is onder meer te bestellen via de website van Bol.com.

Over de auteurs: Jurriaan Kamer is spreker, organisatieontwerper en transformatiecoach bij The Ready. Rini van Solingen is spreker, auteur, CTO bij Prowareness WeOn en hoogleraar aan de TU Delft.

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details