Podcast Actueel

Wat bedrijven van de werkwijze van Formule 1-teams kunnen leren

Formule 1 en het bedrijfsleven. Het lijken twee werelden die weinig met elkaar te maken hebben, maar niets is minder waar volgens Jurriaan Kamer, een van de auteurs van het boek Formule X. Hoe je met de Formule 1 als inspiratie de bedrijfsprocessen kunt versnellen vertelt hij in de podcast van De Ondernemer.

Van onze redactie 12 november 2019

IMG 20191112 WA0002

Luister hier de podcast met Jurriaan Kamer terug:

Dat de Formule 1 een inspiratiebron kan zijn voor ondernemers, ontdekte Kamer toen hij achter de schermen ging kijken in de fabriek van team Red Bull. ,,Daar doen ze hele slimme dingen als het aankomt op organisatie. En ze moeten ook wel, want ze maken één of twee auto's met elke week wel 1000 aanpassingen.'' Bovendien werken er vaak tussen de 200 en 2000 mensen voor zo'n Formule 1-team, dus dan is goede organisatie cruciaal.

Kamer, zelf organisatieontwerper en transformatiecoach, ontdekte dat Formule 1-teams zo snel kunnen werken door de manier waarop ze vergaderen. Dat gebeurt in een vast ritme (zonder ad hoc meetings), met veel ruimte voor leren en reflectie. Kamer: ,,Een voorbeeld is na de race. Dan zou je zeggen, dan ga je champagne drinken of weer weg, maar daarna gaan ze nog anderhalf tot twee uur bespreken wat er in de race gebeurd is.''

Zo'n moment van reflectie geeft je de kans om te leren van fouten, iets waar bij bedrijven vaak weinig ruimte voor is. En dat fouten durven maken, maar daar ook weer van leren een cruciale manier is om bedrijfsprocessen te versnellen.

Ook is het kenmerkend voor de Formule 1-teams dat het gezamenlijke doel voor iedereen heel duidelijk is. Dit maakt dat teams veel eigen verantwoordelijkheid nemen en niet afhankelijk zijn van beslissingen van bovenaf. Ook dit is volgens Kamer een procesversneller. ,,Vraag je medewerkers: 'wat staat jou in de weg om je werk goed te doen?'' stelt de auteur van Formule X voor.

Net als in de Formule 1 loont het zich om binnen organisaties de processen simpeler te maken, zegt Kamer. ,,We hebben altijd de neiging om meer regels toe te voegen als er fouten gemaakt worden, maar wat we zelden doen is een regel weghalen.''

De controle op die manier uit handen geven is vaak lastig voor leidinggevenden. Maar volgens Kamer is het dé manier om te versnellen, wat ook tot meer innovatie leidt. Een zin die daarom het motto is van zijn boek, is een uitspraak van coureur Mario Andretti, die ook aangehaald wordt in Kamers boek: ,,If everything seems under control, you’re not going fast enough.''

Formule X. Hoe zorg je voor extreme versnelling in je organisatie? van Uitgeverij Business Contact (21,99 euro, E-book 14,99 euro) is onder meer te bestellen via de website van Bol.com.

Over de auteurs: Jurriaan Kamer is spreker, organisatieontwerper en transformatiecoach bij The Ready. Rini van Solingen is spreker, auteur, CTO bij Prowareness WeOn en hoogleraar aan de TU Delft.