Actueel

Weinig geloof in koopkrachtbelofte kabinet

beeld deondernemer
Leestijd 1 minuut
Lees verder onder de advertentie

Hoe lager het inkomen, hoe pessimistischer Nederlanders zijn over hun koopkracht, zo blijkt het uit jaarlijkse Prinsjesdagonderzoek van EenVandaag. Negentig procent van de mensen met een minimumloon heeft geen vertrouwen in betere koopkracht. De rijkste Nederlanders zijn het meest optimistisch: 39 procent denkt volgend jaar wél meer te besteden te hebben.

Lees ook: Wat we nu al weten van Prinsjesdag 2018

Vijftien euro minder

De ondervraagden zeggen dat de maandelijkse lasten stijgen en indexatie van pensioenen en lonen uitblijft. ,,De btw-verhoging, hogere huur, de stijgende energierekening, daar kan toch geen loonsverhoging tegenop”, zegt één van de 25.000 ondervraagden. ,,Aan de ene kant krijg je een tientje en aan de andere kant pakken ze weer vijftien euro af”, zegt een ander.

Lees verder onder de advertentie

De meeste mensen met een baan zeggen dat een loonsverhoging er voorlopig niet in zit. Een meerderheid van hen (58 procent) heeft nog niet gehoord of er iets bij komt of niet.

Nog geen kwart

In het regeerakkoord beloofde het kabinet-Rutte III dat iedereen moet gaan merken dat het beter gaat met de economie. Werkenden zouden hun koopkracht volgens de uitgelekte cijfers in deze krant het meest zien stijgen: met 1,6 procent in 2019. Nog geen kwart van hen (22 procent) denkt dat dit ook echt gaat gebeuren.

beeld deondernemer
Lees verder onder de advertentie