Nieuws Wet- en regelgeving

Amsterdam wil drie vestigingen voor flitsbezorging sluiten

Drie vestigingen van verschillende flitsbezorgers in de Amsterdamse wijk De Pijp moeten hun deuren sluiten. De gemeente meldt dat de zogenoemde dark stores in strijd zijn met het bestemmingsplan en dat de impact van de vestigingen op de buurt te groot is.

Van onze redactie 22 april 2022

Flitsbezorger flitsbezorging getir

De dark stores van flitsbezorgers stuiten vaker op verzet van gemeenten. Foto: ANP

,,Er wordt veel overlast ervaren en bij controles zijn meermaals overtredingen vastgesteld", zo staat in een persbericht. Het gaat om vestigingen van Getir, Zapp en Gorillas.

De winkels zitten er sinds 2021, volgens de gemeente op locaties die bedoeld zijn voor detailhandel. ,,Winkels waar klanten in en uit lopen en producten kunnen uitkiezen." Omdat de ruimtes niet publiek toegankelijk zijn, voldoen de dark stores niet aan de eisen uit het bestemmingplan.

Alle soorten overlast

Daarnaast worden de centra vaak bevoorraad, voortdurend bezocht door de flitsbezorgers en zijn ze buiten de gebruikelijke winkeltijden open. Dat zorgt volgens de gemeente voor verkeershinder, geluidsoverlast, fietsparkeeroverlast en afvaloverlast.

Lees ook: Gas terug voor Getir, Zapp en Gorillas: kunnen steden flitsbezorging wel reguleren?

De gemeente heeft een voornemen tot last onder dwangsom opgelegd. Dat betekent dat de flitsbezorgers eerst nog op dit voornemen kunnen reageren. Als daarna een last onder dwangsom volgt, moeten de winkels dicht. Gebeurt dat niet op tijd, dan volgt een dwangsom van 20.000 euro.

Gorillas laat weten verbaasd te zijn over "het plotselinge besluit" van de gemeente. ,,Wij gebruiken de komende dagen om deze beslissing juridisch te toetsen." Een woordvoerder van Getir vindt de beslissing van Amsterdam moeilijk te begrijpen. ,,Het voornemen mist onderbouwing en is niet op feiten gebaseerd." De flitsbezorger heeft naar eigen zeggen in overleg met de gemeente en omwonenden al verregaande maatregelen genomen om een goede buur te zijn, zoals het binnen zetten van de e-bikes en het gebruiken van kleinere voertuigen in plaats van grote vrachtauto's. Flitsbezorger Zapp heeft vooralsnog niet gereageerd.

Studenten reageren juist enthousiast op de flitsbezorgers. Zij ervaren juist de voordelen van de nieuwe manier van boodschappen doen, zo blijkt uit onderzoek van Studentenplatform StudeerSnel.nl. Het bestellen van vergeten boodschappen is een veelgenoemde reden om van flitsbezorging gebruik te maken.

Voorlopig geen nieuwe vestigingen

Amsterdam strijdt al langer tegen de dark stores in de stad en besloot eind januari om voorlopig geen nieuwe vestigingen voor flitsbezorging meer toe te staan. Eerder deze maand werd een vestiging van Zapp in Amsterdam-West ook gevraagd om te sluiten.

Ook andere steden verzetten zich tegen de populaire flitsbezorgers. De gemeenteraad van Groningen besloot deze vrijdag om per direct geen nieuwe dark stores meer toe te laten. Eerder kwamen Rotterdam en Utrecht met vergelijkbare maatregelen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws