Nieuws Actueel

Wild dineren: 'Mindblowing culinaire ervaring'

In de Houthavens in Amsterdam werden gisteravond twee zeecontainers en vier hoogwerkers voor even omgebouwd tot een restaurant. Wild dineren, noemen de bedenkers dat. Dat schrijft het Parool.

Bart van Zoelen | Foto: Marc Driessen 27 september 2016

Wild dineren Amsterdam hoogwerker Houthavens

Tot vijftien meter hoog reiken de hoogwerkers, met in het bakje bovenin een net gedekte tafel. "Je kunt ook rijden met de hoogwerker," zo instrueert Pim Schachtschabel zijn gasten. "Maar doe dat maar niet. Dan kan de ober je zo meteen niet meer vinden..." En die ober is hij zelf, zo blijkt even later als hij de wijn komt bijschenken. En hoe doet hij dat? Met een andere hoogwerker, natuurlijk.

Primeur

Met zo'n twintig genodigden was het gisteravond hun primeur in de Houthavens, op het terrein van The Port Game, het jongste spel van de door escaperooms in de Beurs van Berlage bekend geworden puzzelmakers van Sherlocked. Behalve in het maken van puzzels willen ze zich nu ook uitleven in het organiseren van buitengewone etentjes. Wild dineren noemen ze dat. "Van een doodnormale locatie maken we voor één avond een magische plek," zegt Schachtschabel.

Intercity

Eerder ontvingen ze hun gasten al eens in de intieme nisjes van het kolenhok op de zolder van de Beurs van Berlage en in poppodium Het Patronaat in Haarlem. "Daar gingen we van het heel mooi uitgelichte podium tot de toiletten, waar we nog een hele dag moesten schoonmaken om het schoon genoeg te krijgen," vertelt Victor van Doorn. Een andere keer kregen 45 gasten hun diner geserveerd in de intercity van Utrecht naar Hengelo, en terug. "In vijf minuten hadden we alle tafeltjes van tafelkleden voorzien. Het was zo spannend dat we helemaal vergeten zijn het te filmen."

Hoogwerker

Hun gasten weten duidelijk niet wat ze overkomt als ze opeens in een hoogwerker plaats mogen nemen. Na elke gang krijgen ze weer een andere tafel toegewezen - van de hoogwerkers gaan ze naar twee gestapelde zeecontainers en de met lichteffecten bestookte loods van The Port Game. Vanaf weer een andere hoogwerker klinkt muziek, van een saxofonist en een operazanger. En aan het eten zijn geen concessies gedaan, kunnen de gasten beamen. Het voorgerecht, een tartaartje van zalm, smaakte ongedacht goed, zeggen ze.

Mindblowing culinaire ervaring

'Stand-upfilosoof' Martijn Aslander, die zonder te weten wat hij kon verwachten een gezelschap van vrienden en bekenden uitnodigde voor het etentje, noemt het een 'mindblowing culinaire ervaring gemixt met de magie van een mysterygame'. Ook de hoogte valt naar smaak te regelen. "Als je op tien meter zit te dineren is een kraanarm die langskomt om een geweldige boeuf bourguignon met heerlijke wijn af te leveren toch wel het laatste wat je verwacht."

Verliefd op de ervaring

"Eten wordt te veel genomen voor wat het is," vindt Van Doorn. "Terwijl het toch hét moment is om te delen met iemand die je lief is." Vandaar het wilde dineren; hun gasten weten tevoren niet veel meer dan de locatie die hun per sms wordt doorgeven. "Het is de bedoeling dat ze al verliefd raken op de ervaring. Het gaat ons om de betovering van de wereld, of het nou met onze escaperooms is, of met deze diners."

Avontuurtje

Vrijdagavond is hun volgende etentje in de Houthavens, de dertig couverts zijn al vergeven. Waarschijnlijk krijgt het in november een vervolg. Een vaste prijs rekenen ze niet. Alle gasten betalen wat het ze waard was, als de avond eenmaal achter de rug is. Door de medewerking van koks die ook wel van een avontuurtje houden, blijven de kosten binnen de perken. En winst maken is nou ook weer niet nodig. "Tot nog toe draaien we altijd quitte," zegt Schachtschabel.

Pop-uprestaurant

Uiteindelijk hopen ze het wilde dineren vaste vorm te geven als een regelmatig terugkerend pop-uprestaurant. "We zien deze diners ook als experimenten om te kijken wat werkt. En uiteindelijk komt, hopelijk volgende zomer al, alles samen in ons wilddineerrestaurant."

Ervaring

Aslander geeft ze een goede kans. "Als je een plek biedt waar mensen bijzondere ervaringen kunnen delen met hun dierbaren of collega's is dat erg waardevol. Deze tijd vraagt erom. En deze mannen weten als geen ander hoe je dit soort ervaringen creëert."

De dertig couverts voor het volgende wilde etentje in de Houthavens zijn al vergeven

Gerelateerde artikelen

Achterhuis Anne Frank als escape room

Recensies door een professional zijn belangrijker dan ooit voor horeca

Proefeet in Enschede: reclame in openluchtrestaurant