Nieuws Actueel

Winkeliers Zwolle strijden voor vrije koopzondag

Winkeliers komen in opstand tegen het koopzondagbeleid van de gemeente Zwolle. Winkels als Kruidvat, Shoeby en Intertoys negeren de regels omtrent de koopzondagen en gaan ook op andere zondagen open, meldt de Stentor.

Kimberly Rallis | Foto: ANP 9 december 2016

Zwolleanp10653

De gemeente dreigt met dwangsommen, maar het lijkt erop dat de ondernemers zich niet zomaar neerleggen bij de regelgeving die nu geldt.

Vrijheid

"Deze actie van winkeliers onderstreept het belang van de vrijheid van ondernemen", vindt Peter Pels van winkeliersvereniging Citycentrum. Pels steunt de burgerlijke ongehoorzaamheid niet, maar begrijpt het wel. "De nieuwe lijst met koopzondagen die deze week bekend is gemaakt is gekkenwerk, het is een zoekplaatje." Oplossing? "Geef de zondag vrij en laat ondernemers zelf bepalen wanneer zij open gaan."

Vijftien

De discussie over de koopzondag in Zwolle kent al vele hoofdstukken. Veel ondernemers willen zelf bepalen wanneer zij hun winkel open doen. Dit jaar werd besloten het aantal koopzondagen te verhogen van twaalf naar vijftien, maar voor velen is dat nog niet genoeg. Bovendien mogen de supermarkten in Zwolle wel elke zondag open.

"Oneerlijke concurrentie", zegt woordvoerster José Mes namens Kruidvat. Het was voor Kruidvat een reden om het filiaal in Stadshagen elke zondag open te stellen. "We doen dit voor onze klanten, er is veel behoefte aan en het wordt erg gewaardeerd." Dat Kruidvat de regels overtreedt, neemt het concern voor lief. "Wij hopen binnenkort in gesprek te gaan met de gemeente om te kijken naar een verbetering van de huidige situatie." Volgens Mes is Kruidvat door de gemeente niet geïnformeerd over handhaving. Wat de reactie van Kruidvat daarop zal zijn kan zij dan ook nog niet zeggen.

Handhaving

Volgens de gemeente zijn er handhavingstrajecten in gang gezet voor de winkels in de wijkcentra die zich niet houden aan de regels. Dat traject bestaat uit drie fasen: het bedrijf dat open is krijgt eerst een waarschuwing. Helpt dat niet, dan wordt gedreigd met het opleggen van een last onder dwangsom. De winkelier kan hierop een zienswijze indienen. Als die wordt afgewezen en de winkelier gaat toch weer open op een zondag waarop dat niet mag, dan wordt de dwangsom ook daadwerkelijk opgelegd. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de grootte van de winkel. Bedragen kan de gemeente niet noemen. Maar, zegt woordvoerster Bonnie van der Meer: "Het is een goede prikkel om de zaak gesloten te houden."