Nieuws Actueel

Winkels vallen om als dominostenen

HARRY VAN DER PLOEG 4 februari 2016

Winkelen Arnhem sluitingen 1065

De entree van het stadshart van Arnhem aan de Roggestraat kalft in snel tempo af. Leegstand rukt overal op, zo schrijft de Gelderlander. De sluiting van Esprit op de hoek van de Roggestraat en het Land van de Markt is de zoveelse dominosteen die omvalt. Waar houdt dit op?

Chris Lanting van Strijbosch Thunnissen Makelaars vindt dat we niet in paniek moeten raken. Esprit verlaat een immens hoekpand, maar er is al zicht op toekomstige kandidaten. Vastgoedeigenaar Peek en Cloppenburg grasduint nu rond in de wereld van de internationale retail, zo laat Lanting weten.

EspritEsprit had een vaste klantenschare die onthutst reageert op de rode affiches op de etalages met de aankondiging dat het afgelopen is. Het commentaar is als vanouds. De een zegt dat dit soort winkels van Esprit uit de tijd zijn, de ander denkt dat het met Arnhem bergafwaarts is gegaan na het vertrek van De Bijenkorf. Weer anderen hekelen de winkelketens als veel te groot geworden mastodonten, met vastgoedmagnaten die vanuit verre landen hun eigen spel spelen.

Het contact met Esprit lijkt dat gevoel van een groot, afstandelijk bedrijf aanvankelijk te bevestigen. Een Engelstalige woordvoerder meldt dat Esprit nooit commentaar geeft op persvragen, maar mailt met alle plezier de financiële verslagen. Die bieden een aardig overzicht van zaken die openen en sluiten in de hele wereld. Het vanuit Hong Kong geleide Esprit beschikt over meer dan 7.600 winkels, waarvan ruim 4.658 zaken in Duitsland en 2.736 in de rest van Europa. Het gaat om kleding in het wat duurdere segment. Makelaar Lanting zegt niets nieuws als hij uitlegt dat Esprit anno 2016 in het internettijdperk kleinere winkels wil.

Gezicht"Spijtig", reageert wethouder Economische Zaken Ron König op het vertrek dat misschien toch geen vertrek is, nu Esprit al heeft aangekondigd mogelijk in kleinere vorm in Arnhem terug te keren. "De meer traditionele winkelconcepten hebben het moeilijk."

Het gezicht van de binnenstad wordt er niet beter op. Een wandeling naar de Roggestraat start begin 2016 met een bezoek aan het in failliete V&D. Daarna ligt rechts een gesloten schoenenzaak achter de rolluiken en volgen de eerste borden met 'Te huur, winkelruimte' aan weerszijden van de straat. Tegenover het Kruidvat staat de winkel van Playlife al een tijd leeg. In de Ketelstraat wordt gebouwd om Zara een nieuwe impuls te geven. Didi heeft net de deuren gesloten.

CompactKönig broedt met de gemeenteraad op de heruitvinding van het winkelhart. Op 6 juni is Arnhem ook nog eens gastheer voor het Nationaal Congres Citymarketing. 'Visionaire sprekers' uit de wereld van winkels, vastgoed en overheid kruisen straks in de Gelderse hoofdstad de degens over de herverkaveling van Nederlandse binnensteden. Arnhem kreeg de afgelopen jaren zware klappen te verwerken. De aantrekkingskracht van de Primark op winkelend publiek loopt terug. Het 'nieuwe' is er voor veel koopjesjagers vanaf.

Arnhem sorteert intussen stapsgewijs voor op een compactere binnenstad, met meer woningen en horeca als alternatief voor winkels en verlaten banken. König kondigt aan dat hij in maart met een echt toekomstplan komt. "Met scherpe keuzes."