Actueel

Waarom Hiroaki en Yuko na Michelinster hun zaak verkopen: ‘We zijn uit elkaar gegroeid’

Chef-kok Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Yuko in betere tijden. Ze verkopen hun restaurant Yama aan de Eendrachtsweg, ondanks een recente Michelinster. Chef-kok Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Yuko in betere tijden. Ze verkopen hun restaurant Yama, ondanks een recente Michelinster. Foto: Marco De Swart
Chef-kok Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Yuko in betere tijden. Ze verkopen hun restaurant Yama, ondanks een recente Michelinster. Foto: Marco De Swart
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

,,Het is tijd voor de waarheid", zegt chef-kok Hiroaki Yamamoto van mini-sterrenzaak Yama, met ruimte voor slechts acht gasten per avond. Na herhaaldelijk verzoek van het AD om in te gaan op vragen over de plotse verkoop van zijn bekroonde restaurant, wil de Japanse smaakmaker openheid van zaken geven, aldus het AD.

Gastvrouw Yuko, met wie hij de zaak runt en een liefdesrelatie heeft, wilde drie jaar geleden al stoppen met het restaurant. Daarom gaat Yama in 2022, pal na de coronacrisis, in de verkoop. De kok weet het nog goed: ,,Dit was een wederzijdse beslissing, maar het deed wel pijn. Ik ben 41, zit nog vol ambitie. Maar zij is al wat ouder.”

Deal ondernemer plots geannuleerd

Al snel dient zich een geïnteresseerde koper aan voor de horecagelegenheid op de Rotterdamse Eendrachtsweg. ,,De onderhandelingen verliepen vlot”, aldus Yamamoto. ,,Maar op het moment dat we het contract zouden gaan ondertekenen, annuleerde hij plotseling de deal.”

Lees verder onder de advertentie

Het horecastel was van plan om op zoek te gaan naar nieuwe kopers, vertelt de Japanse Rotterdammer. Maar dan gebeurt het onverwachte. ,,In de maand dat de koop niet doorging, stond er ineens een Michelininspecteur op de stoep. Met acht gasten per avond valt het op als iemand wel erg gedetailleerd vraagt naar de gerechten.”

In het kleinste sterrenrestaurant van Nederland was ruimte voor acht gasten. In het kleinste sterrenrestaurant van Nederland was ruimte voor acht gasten. Foto: Marco De Swart
In het kleinste sterrenrestaurant van Nederland was ruimte voor acht gasten. Foto: Marco De Swart

Het was een moment waar de chef-kok altijd op had gehoopt. ,,Er is een wonder gebeurd”, zegt hij ,,Mijn sterke wens voor een Michelinster heeft dat tot stand gebracht. Daar geloof ik in.”

Lees verder onder de advertentie

Maar Yamamoto weet dat hij kansloos is in ‘Japanese Cuisine Yama’, zonder zijn organisatorische steun en toeverlaat Yuko. ,,Ik heb veel aan haar te danken”, vertelde de chef-kok eerder in een openhartig interview met deze site. ,,Zij steekt als gastvrouw zoveel energie in deze zaak. Daar ben ik haar dankbaar voor.”

Michelinster? Restaurant Yama onder vergrootglas

Om in aanmerking te komen voor een Michelinster moet een restaurant vier keer worden bezocht door vier onafhankelijke inspecteurs. Als de Japanse keukenprins in de gaten krijgt dat zijn zaak onder het vergrootglas van het Michelingilde ligt, vraagt hij zijn partner om nog even te blijven. ,,Totdat we de prijs zouden krijgen.”

Omdat ik meer dan zeventien uur per dag werkte, zijn we uit elkaar gegroeid

Hiroaki Yamamoto

Yuko, die zich herkent in dit verhaal, stemt in. Met haar als toegewijd gastvrouw en Hiroaki in de keuken, sleept restaurant Yama in 2023 een felbegeerde Michelinster in de wacht. ,,Mijn ouders hebben gehuild van blijdschap", vertelde de chef-kok deze site, nadat hij een wit Michelinjasje en fles champagne in ontvangst had genomen.

Lees verder onder de advertentie

Maar een jaar later is de zaak verkocht en zijn Hiroaki en Yuko uit elkaar. Veel Rotterdamse smulpapen zijn teleurgesteld om de sluiting van hun favoriete Japanse sterrenzaak. ,,Dat kan ik begrijpen", zegt de geprezen kok, die in personal trainer en voeding- en wijndeskundige Angela Oosterling een nieuwe zakenpartner vindt.

Een culinair hoogstandje van chef-kok Hiroaki Yamamoto. Een culinair hoogstandje van chef-kok Hiroaki Yamamoto. Foto: Hiroaki Yamamoto
Een culinair hoogstandje van chef-kok Hiroaki Yamamoto. Foto: Hiroaki Yamamoto

Chef-kok is erg dankbaar

,,Yuko en ik zijn ieder onze eigen weg gegaan”, besluit hij. ,,Zowel privé als professioneel. Omdat ik meer dan zeventien uur per dag werkte, zijn we uit elkaar gegroeid. Ik ben haar dankbaar dat zij mijn ambitie heeft waargemaakt en heeft geholpen om het Michelinniveau te bereiken.”

Lees verder onder de advertentie

Met de sluiting van zijn restaurant verpatst Yamamoto wel zijn Michelinster. Daar maalt de chef-kok echter niet om. ,,Ik heb me nu volledig verdiept in het koken voor evenementen en het ontwerpen van mijn eigen culinaire ervaringen", zegt hij. ,,Dat doe ik samen met mijn nieuwe zakelijk partner. Ook daarin zal ik succesvol zijn.”

Lees ook: Te koop: Yama, het kleinste Michelinster-restaurant van Nederland

Lees verder onder de advertentie