Nieuws Actueel

Zakenlui geven geen stemadvies Oekraïne

Zakenlui zeggen liever niets over het verdrag met Oekraïne, meldt De Gelderlander. Politiek en zaken gaan niet samen.

Bettine Winters | Foto: Herman Stöver 28 maart 2016

Stemadvies Oekraine

Het verdrag dat de Europese Unie met Oekraïne wil sluiten, is goed voor de handel, zeggen voorstanders. Je zou verwachten dat ondernemers dus enthousiaste promotors zijn van de afspraken waarover we op 6 april mogen stemmen. Maar niets is minder waar, bleek gisteren tijdens een bezoek van de Oekraïense ambassadeur Olexander Horin aan Gelderland.

Gesprekken altijd zakelijkAls er iets is dat de zakenlui over het verdrag zeggen, dan is het dat ze niet over politiek praten. "Ik houd gesprekken altijd zakelijk", zegt David Kessels van het Aaltense bedrijf Sanovo dat productielijnen ontwikkelt voor het verwerken en inpakken van eieren. Hij wil niet veel zeggen over het associatieverdrag met Oekraïne en zeker niet of hij voor of tegen de afspraken is. Hij heeft maar één belang, namelijk stabiliteit. "Dat vergroot de mogelijkheden om naar Oekraïne te exporteren."

Mink Vermeer van Delphy, een Wagenings bedrijf dat onderzoek doet en advies geeft aan agrariërs zodat hun oogst verbetert, wil er alleen op persoonlijke titel iets over zeggen. "Hoe het bedrijf erover denkt, weet ik niet eens." Zelf vindt hij dat er veel te veel aandacht is voor zowel het verdrag als het referendum. "Het wordt op de spits gedreven en dat kan ook een negatieve werking hebben als het bijvoorbeeld Rusland tegen de borst stuit. Het kan als een rode lap op een stier werken." Daar kunnen de bedrijven last van hebben, omdat ze ook handelen in Rusland.

Zowel Sonovo en Delphy als het Nijmeegse grasbedrijf Barenbrug en Kaak uit Terborg, een bedrijf dat productielijnen ontwikkelt voor bakkerijen, gaf gistermiddag een presentatie aan de ambassadeur en zijn vrouw Natalya Tymoshenko. Ze doen al zaken in Oekraïne of staan op het punt om er te beginnen. Allemaal zien ze kansen om er hun handel uit te breiden. Een presentatie aan de ambassadeur helpt daarbij.

Push"Meestal geeft het wel een push", weet Gelders gedeputeerde Michiel Scheffer (D66, Economie). "De presentaties van de bedrijven gaan naar het ministerie in Oekraïne waardoor er een kans is dat ze daar een keer worden uitgenodigd." Onderschat ook de waarde van de foto niet waarop de zakenlui met de ambassadeur staan, zegt Scheffer. "Het helpt daar als je zo'n foto laat zien."

Gerard van Beek van de Barneveldse kalverhouderij Beekzicht beaamt dat contact met een ambassadeur altijd nuttig is. "Van iets komt altijd iets." Zijn vader heeft bijvoorbeeld ooit contact gelegd in China en nu, vijftien jaar later, gaat Van Beek daar handel drijven. Om zijn kansen in de Oekraïne te vergroten, heeft hij met mevrouw Tymoshenko afgesproken dat ze nog eens met wat gasten langskomt in zijn hypermoderne stal. Hoe denkt hij over het verdrag? "Ik houd politiek en zaken gescheiden."

Gedeputeerde Scheffer is de enige die zich deze middag uitspreekt over de afspraken. Hij onderstreept dat ze nuttig zijn voor bedrijven die in Oekraïne handelen. Zelfs Horin waagt zich niet aan een stemadvies. "Ik moet als ambassadeur geen standpunt innemen." Hoewel: "Iedereen profiteert van het verdrag."