Nieuws Actueel

'Ze noemen me een oude krent'

Elke week vraagt de redactie van de Twentsche Courant Tubantia een bekende streekgenoot het hemd van het lijf over financiële kwesties. Deze week veehouder Arjan Bonthuis, die vecht voor een vergistingsfabriek bij Zenderen.

Thiemo Burger | Foto: Emiel Muijderman 20 april 2016

Arjan bonthuis emiel muijderman

Zet je je in voor die vergistingsfabriek als boer of als voorzitter van Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Zuid-Twente? ,,Beide. De wetgever verplicht ons vanaf volgend jaar 50 procent van de mest te verwerken. Twente heeft die verwerkingscapaciteit niet. Met een nieuwe, duurzame fabriek kunnen we de uitstoot van broeikasgassen terugdringen, 2500 woningen een jaar lang verwarmen en het capaciteitsprobleem deels oplossen."

En wat betekent het voor jou? ,,Dat mijn verwerkingskosten met 13.000 euro dalen en dat er minder mestwagens door Zenderen denderen."

Kan je werk en privé scheiden? ,,Nee. Het stoort me dat de politiek altijd over de sector of de branche praat. We hebben het over gezinnen, families die het boerenbedrijf ademen."

Ben je zuinig? ,,Ja, ze noemen me thuis een oude krent. Misschien is het waar wat ze over boeren zeggen. De sok wordt eerst gestopt voor hij wordt weggegooid."

Kun je een paar voorbeelden noemen? ,,We hebben laatst 1258 euro uitgegeven aan twee fietsen. Daar ging heel wat gezeur aan vooraf. Maar de aanschaf van een melktank van 47.000 euro was binnen vijf minuten beklonken."

Spaar of investeer je? ,,Ik heb het geld al uitgegeven voor het binnenkomt. Dat is het vervelende van een boerderij. Er moet altijd wel wat gebeuren."

Boer je goed? ,,Normaal gesproken verdienen we een goede boterham. Op dit moment moeten we interen op het eigen vermogen. Het voorjaar is duur vergeleken met de winter. Je hebt zo 30.000 tot 40.000 euro aan extra kosten voor bemesting en loonwerkers.''

Is dat je grootste zorg? ,,Nee, we gaan voor de lange termijn: een duurzaam bedrijf. Om de kinderen de mogelijkheid te geven het bedrijf over te nemen. De grootste zorg is dat het in de toekomst financieel zo slecht gaat dat een overname er niet in zit."

Intussen blijf je op de kleintjes letten? ,,Ja, bijvoorbeeld bij abonnementen. Ik betaalde zo'n 70 euro per maand aan een provider van mobiele telefonie en ontdekte dat het bij een ander ook voor 20 euro kon. Bel je, dan zeggen ze: 'Dat kunnen wij ook doen.' Heb ik al tijden te veel betaald. Dan is het klaar."

Wat is je grootste uitspatting? ,,We gaan elk jaar twee weken op vakantie naar Noorwegen. Zo pinnig als ik thuis ben, zo ruimhartig ben ik daar. Hoeveel we uitgeven? Dat heb ik verdrongen."

Herken je je in het gezegde 'Boeren en varkens worden knorrend vet'? Lachend: ,,Begrijp me niet verkeerd: een boer heeft het mooiste vak in de wereld. Maar we krijgen nu 27,5 eurocent per liter melk. 25 jaar geleden was dat omgerekend 44 eurocent. We hebben veel geïnvesteerd om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Het is niet meer dan fair dat je de kosten daarvan evenredig verdeelt."