Nieuws Actueel

Zo harkt Jort Kelder jaarlijks 'half miljoentje' bij elkaar

Een eigen pakkenlijn, een belang in een mediabedrijf én 'vorstelijk betaalde' optredens in het sprekerscircuit; presentator en oud-Quote hoofdredacteur Jort Kelder scharrelt met zijn business een jaarinkomen van een half miljoen euro bij elkaar. Dat doet hij uit de doeken in een interview met zijn oude werkgever.

De Ondernemer 29 september 2016

Jort kelder inkomen half miljoen ondernemen 2 704

"Excuus, demasqué: ik ben geen miljonair. Wel als ik morgen geliquideerd word en de executeurtestamentair mijn speeltuig en stenenhopen veilt, maar een schamel miljoentje cash kan ik niet zo op tafel gooien. Dan ben je dus geen high net worth individual, zoals dat heet", antwoordt Kelder op de vraag hoe hij zijn eerste miljoen verdiende.

Iets zûniger

"Misschien had ik 'iets zûniger' moeten leven", zegt Kelder. "Maar ik ben een aanhanger van George Best. 'I spent 95% of my money on booze, birds and fast cars, the rest I waisted.'" Zijn eerste klapper maakte de 'opperbretel' bij de verkoop van Quote. Die transactie leverde hem ongeveer een half miljoen op. "Een paar Maserati’s, liefdes en reisjes naar de Malediven later was dat ook weer op."

Pakkenlijn

Kelder vertrok in 2007 bij zakenblad Quote, waar hij in 1989 als trainee-redacteur voor zevenhonderd gulden in de maand begon. Hij bezit thans 33 procent van de aandelen in 925/Mediamaatjes, het bedrijf achter de zakennieuwssite 925.nl. Bij SuitSupply heeft de presentator zijn eigen pakkenlijn.

Galavoorstellingen

Zijn 'extravaganza' financiert hij echter met optredens als keynote-spreker en dagvoorzitter, meldt Kelder op zijn website. "Kelder laat zich vorstelijk voor optredens betalen. Zijn gages bewegen zich (in nouveau riche vocabulaire) rond de ‘5 tot 10k’, variërend van ijzingwekkende redes/voordrachten/monologen tot profi verzorgde dagvoorzitterschappen en galavoorstellingen", lezen we op JortKelder.nl.

Overbetaald

Kelder betrad het sprekerscircuit met presentaties over de rijkenlijst Quote 500. "Inmiddels heb ik het repertoire aangepast, doe meer dagvoorzitterschappen en leid stevige discussies. Dat doe ik zo’n tachtig keer per jaar", zegt Kelder. Al met al harkt hij 'elk jaar een half miljoentje bij elkaar'. "Overbetaald, zeker, maar het is ook gewoon een marktmechanisme. Vind maar eens iemand die Jort Kelder nóg beter kan imiteren."

Dyslexie

Wat hij ondernemers op zijn presentaties meegeeft? "Quote 500-leden hebben vaak een simpele achtergrond, sjezen op school, lijden aan dyslexie en trouwen veel te vroeg met het meisje uit de straat – waarna ze dus veel te duur moeten scheiden. Intrigerender is dat ze vaak een psychisch gebrek hebben. Monomaan. Gedreven. Narcistisch. De les is: doe geen concessies, beuk door op je eigen weg. En voor de samenleving: stop eens de middelmaat te omhelzen."

Gerelateerde artikelen:

Nijhuis Water Technology innovatiefste onderneming in de Achterhoek'Bram Moszkowicz wilde pak rammel Jort Kelder'