Nieuws Actueel

Zo profiteer je maximaal van de nieuwe roamingwetgeving

Twee op de drie Nederlandse mkb’ers zijn veel actief in het buitenland, zo blijkt uit cijfers van ING. Tot voor kort was dit slecht nieuws voor je telefoonrekening. Roamingkosten waren vaak de boosdoener: je betaalde fors voor data- en telefoonverkeer over de grens. In 2017 kunnen we hier echter grote veranderingen in verwachtingen.

Vodafone 18 november 2016

Pexels photo 171947

Meer gebruiksgemak Vanaf half 2017 mogen telecomproviders binnen de EU geen extra roamingkosten meer rekenen. Dit zorgt ervoor dat je in het buitenland makkelijk bereikbaar bent en ook anderen makkelijk kunt bereiken. Veel ondernemers hebben in de afgelopen jaren zo hun trucjes ontwikkeld om deze kosten zo laag mogelijk te houden. Zo was het vaak handig en voordelig om een buitenlandse simkaart aan te schaffen. Al zorgde dit er wel voor dat je Nederlandse contacten je moeilijker konden bereiken. Het declareren van roamingkosten bleek ook altijd een uitdaging, vaak wist je het verbruik namelijk pas een maand later. Telecomproviders zullen op basis van de nieuwe wet andere vormen van zakelijke abonnementen moeten aanbieden. Verheug je dus maar vast op 1 pot en 1 rekening om je nationale en internationale (binnen de EU) kosten te betalen.

Mobiel internet in het buitenland Al langer was er sprake van versoepelde mobiele abonnementen, maar hier lag echter veel meer focus op bellen en sms’en. We zien nu een shift in de grote zakelijke behoefte naar goedkoop mobiel internetten in het buitenland. De mogelijkheid om onderweg een mail te beantwoorden of een interessante bijlage te kunnen downloaden bleek namelijk vaak een duur grapje. Providers springen daar slim op in, bijvoorbeeld Vodafone met de Red Pro-abonnementen. Je betaalt geen roamingkosten binnen de meeste EU-landen en profiteert daarnaast ook van andere voordelen voor zzp’ers en mkb’ers. Voordelen waarmee je het maximale haalt uit de nieuwe wetgeving. In het buitenland wil je namelijk net zo makkelijk kunnen deelnemen aan een Skype-meeting als binnen Nederland.

Slim kiezen Bij het kiezen van een nieuw abonnement is het dus belangrijk om te onthouden dat je kiest voor een bundel in binnen én buitenland. Kijk dus eerst naar jouw complete verbruik en neem dit mee in de oriëntatie. Maak je veel gebruik van je telefoon buiten Wi-Fi-zones? Dan is een ruimere databundel wel zo comfortabel. Vodafone biedt bijvoorbeeld drie abonnementsvormen met databundels van 2, 7 of 15GB die je kunt gebruiken binnen Europa. Reis je vaker voorbij de Europese grenzen? Kijk dan of jouw provider ook extra bundels biedt voor deze regio’s. Een dagbundel is namelijk nog altijd voordeliger dan kosten buiten je bundel. Bespaartips! Vorig jaar gaven we al eerder tips over bellen in het buitenland, maar onderstaand vind je een handig rijtje met tips om je verbruik te minderen: 1. Kijk altijd naar de instellingen van je telefoon. Zorg dat je optimaal gebruik maakt door bepaalde apps alleen te laten werken op Wi-Fi. Dit is belangrijk omdat sommige apps op de achtergrond blijven verversen. 2. Wist je dat als iemand jou in het buitenland belt en jouw voicemail krijgt, jij betaalt voor de kosten? Zet in het buitenland dus altijd je voicemail uit. 3. Heb je Wi-Fi? Bel je contacten dan via Whatsapp, Skype of Facetime. Zo verbruik je geen belminuten! Onderneem je regelmatig in het buitenland? Kijk dan nu alvast welke stappen je kunt nemen om volgend jaar voordelig bereikbaar te zijn. Bevinden jouw zaken zich voornamelijk binnen Nederland? Dan hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over je bereikbaarheid.

// //