Het personeelstekort in Nederland is groot en met zo’n 120 openstaande vacatures per 100 werkzoekenden, is de keuze vooral voor werknemers reuze. Hoe anders is de wereld in 2018, een tijd voor een pandemie, voordat thuiswerken omarmd wordt – en weer losgelaten – en een tijd waarin voor elke 100 werkzoekenden amper 50 openstaande vacatures voorhanden zijn. Toch weten Charlotte en Fleur Melkert (27), dan al dat de toekomst van recruitment op de schop moet en dat meer gekeken moet worden naar talent, diversiteit en inclusie.
De voorbije jaren hebben ze met die voorlopersmentaliteit aan de weg getimmerd, waardoor Equalture nu bedrijven als Ahold Delhaize, Vodafone, KLM en Randstad tot hun klantenkring mag rekenen. Een gesprek over de kansen en risico’s voor ondernemers in een veranderende recruitmentwereld.
De verandering in vraag en aanbod vraagt om een andere handelswijze qua personeelswerving
Charlotte Melkert Equalture
,,Ik denk dat wij binnen Equalture geprofiteerd hebben van de trend die enkele jaren geleden ontstond binnen HR. We zijn in korte tijd van een situatie gegaan waarin bedrijven de krenten uit de pap konden plukken en er volop talent in de vijver aanwezig was, naar een periode waarin juist een groot tekort aan personeel is en bedrijven niet meer de luxe hebben om uit 30 kandidaten een geschikte werknemer te vinden. Die verandering in vraag en aanbod vraagt om een andere handelswijze qua personeelswerving.”
Equalture wil met gamificatie de HR-markt opschudden
De ondernemersreis van Charlotte begint in 2016, twee jaar voor de start van Equalture. Met recruitmentbedrijf Female Investments krijgt ze de kans om in de HR-keuken van verschillende grote bedrijven te kijken en te ontdekken wat werkt en wat vooral niet. Na twee jaar weet ze twee dingen zeker: recruitment is oneerlijk en onlogisch. Dat kan en moet radicaal anders, zo denkt Charlotte en samen met haar zus Fleur besluit ze een eigentijds, modern HR-bedrijf op te zetten. Een bedrijf dat niet op de oude wijze verdergaat, maar via focus op inclusie, diversiteit en talent én met de inzet van gamificatie succesvol de veranderende markt te lijf gaat.
,,Het is oneerlijk dat hoe je eruitziet, wat je achternaam is of bij welke bedrijven je gewerkt hebt je al volledig buitenspel kan zetten, terwijl je niet eens hebt kunnen laten zien wat je in je mars hebt. Het onlogische zit hem in het feit dat 90 procent van de bedrijven blind vaart op een cv, een 70 jaar oude systematiek die niets zegt over wat iemand écht kan. Iedere recruiter kijkt naar werkervaring en studie, maar uit talloze onderzoeken blijkt dat dit inhoudelijk niks zegt over of iemand wel of niet geschikt is. Aan het eind van de rit zegt een cv alleen hoe goed iemand is in het verkopen van zichzelf, voor personeelswerving heeft het geen meerwaarde. Sterker nog, recruiters trekken vaak totaal verkeerde conclusies uit wat ze zien op een cv. Dat kan en moet anders en daarom zijn we Equalture gestart.”
Krappe arbeidsmarkt vraagt om andere manier van werving
Door de focus niet te leggen op het plaatje en het praatje maar op cognitie, iemands intelligentie en hoe hij of zij is op de werkvloer krijgen organisaties een beter beeld van of een sollicitant een match is voor de vacature en past binnen het bedrijf en het huidige team. Omdat de huidige arbeidsmarkt zo krap is, kunnen bedrijven niet alleen maar naar een cv kijken om te beoordelen of iemand wel of niet geschikt is, daar heb je simpelweg niet genoeg sollicitanten voor. Bedrijven worden gedwongen om breder te kijken en dat biedt volop mogelijkheden om het wervingsbeleid transparanter en dus eerlijker en logischer te maken.
Enkele jaren terug hebben we de beslissing genomen om de focus vooral op grotere spelers te leggen
Charlotte Melkert Equalture
,,Binnen Equalture hebben we een eigen tool ontwikkeld, waarbij we via gamificatie, assessments via games, op speelse wijze een gedetailleerd profiel kunnen samenstellen en bedrijven helpen om niet zozeer de juiste sollicitant aan te nemen, maar vooral de juiste persoon binnenboord te halen. Wij zijn met dat product de markt op gegaan en merken dat change management vooral bij grotere bedrijven aanslaat. Vandaar dat we enkele jaren terug de beslissing hebben genomen om de focus vooral op die grotere spelers te leggen.”
Met succes, want met een omzet van enkele miljoenen en een gestage groei in de bedrijfsomvang en klantenportefeuille zijn ze op de goede weg. ,,Equalture is een bedrijf met winstoogmerk, maar het is ook een beweging. Mensen vragen vaak of het ons om impact maken of om groei gaat, maar ik zie niet in waarom die twee zaken niet hand in hand kunnen. Er is niets mis met de wens om de wervingswereld te verbeteren én tegelijkertijd als bedrijf een omzetgroei te realiseren.”
Lees ook: De arbeidsmarktparadox: ‘Personeelstekort’, maar wel 85.000 mensen met autisme werkloos
Voor dit jaar is er een concreet, maar “ambitieus groeitarget” gesteld: hard groeien in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Met 180.000 euro groeien in maandelijkse terugkerende inkomsten. ,,Wij verkopen ons product in veel landen, maar vaak is het een toevalstreffer. Dit jaar wordt de UK wel een bewuste strategie. De vraag die hierbij centraal staat is: hoe zorgen we ervoor dat we de naam die we in Nederland hebben daar ook snel kunnen krijgen.”
Topondernemer Pieter Schoen investeert in Equalture
Om in de toekomst verder te kunnen groeien heeft Equalture de afgelopen jaren in verschillende tranches 8 miljoen euro opgehaald bij private investeerders. Eén van hen is Pieter Schoen, medeoprichter van de Nederlandse Energie Maatschappij en panellid van het televisieprogramma Dragons’ Den. Een ondernemer pur sang, met een notering in de Quote 500. Zijn vertrouwen in haar bedrijf doet Charlotte goed en ze steekt veel op van zijn ondernemersvisie. Maar dat wil niet zeggen dat ze alles klakkeloos overneemt.
Ondernemen is niet iets dat je kunt leren, je bent ondernemer of je bent het niet. Het moet écht in je zitten
Charlotte Melkert Equalture
,,Fleur en ik zijn Equalture gestart omdat we écht denken dat we het beter weten en kunnen. Dat wil niet zeggen dat we altijd gelijk hebben, maar we zijn wel heel eigenwijs. Dat iemand meer ervaring heeft dan ik, betekent niet automatisch dat ik sneller iets van diegene aanneem. Als je ondernemer bent en dingen anders doet dan anderen in de markt, dan moet je die eigenwijsheid hebben. “
Ze vervolgt: ,,Natuurlijk verandert niet alles wat we doen in goud. Een bedrijf runnen is trial and error, onderdeel van het spel. Maar juist dat maakt ondernemen zo ongelofelijk mooi. Het is niet iets dat je kunt leren, je bent ondernemer of je bent het niet. Het moet écht in je zitten. Dat je iets met eigen handen opbouwt en vervolgens ziet uitgroeien tot een bedrijf dat impact maakt in de markt die het bedient, daar doe je het toch allemaal voor? Ik wel, in elk geval.”
Bekijk het gesprek met Charlotte Melkert van Equalture bij De Ondernemer Live terug in bovenstaande video.