Arbeidsmarkt

Robots, fabriek in Polen en nu een noodgreep: door personeelstekort start Jan-Willem eigen fietsopleiding

 
Jan-Willem Boezel, directeur van fietsenbouwer Van Raam. Jan-Willem Boezel, directeur van fietsenbouwer Van Raam. Foto: De Gelderlander/Jan Ruland van den Brink.
Jan-Willem Boezel, directeur van fietsenbouwer Van Raam. Foto: De Gelderlander/Jan Ruland van den Brink.
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Fietsenbouwer Van Raam ziet door de vergrijzing een stijgende vraag naar aangepaste fietsen, maar kampt met een tekort aan personeel. Hoewel robots niet alles kunnen overnemen, balanceert het bedrijf tussen ambacht en automatisering en zet daarom een bijzondere stap.

Lees verder onder de advertentie

Ja, Van Raam heeft óók een fabriek in Polen. Nee, niet omdat de salarissen en andere kosten daar lager zijn. Het is puur een kwestie van personeel: want in Polen kan fietsenbouwer Van Raam tenminste monteurs vinden, schrijft De Gelderlander.

Maar de meeste personeelsleden van het maakbedrijf werken nog steeds in Varsseveld, waar het bedrijf 250 mensen in dienst heeft. De vestiging in Polen is sinds de coronaperiode een feit, ingegeven door de moeizame zoektocht naar medewerkers in de Achterhoek. In de Poolse fabriek werken ongeveer zeventig mensen.

Steeds minder jongeren kiezen voor dit vak

Jan-Willem Boezel

De Achterhoekse fietsenbouwer produceert jaarlijks zo’n 15.000 fietsen. Het gaat om bijzondere driewielers, die als aangepaste fietsen dienen voor mensen met een beperking, maar ook voor mensen die niet meer op een gewone tweewieler durven of kunnen fietsen. En geen driewieler is hetzelfde, want elke fiets wordt op maat gemaakt voor de klant. Dat maakt de fiets zo prijzig: ze kosten tussen de 4.000 en 10.000 euro.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: BikeFlip, abonnement op circulaire kinderfiets: 'Kinderen groeien, fietsen niet’

Specialisatie in aangepaste fietsen

De specialisaties van Van Raam omvatten driewielfietsen, scootmobielfietsen, tandems, duofietsen, rolstoelfietsen, transportfietsen, loophulpen en lage instapfietsen, ook wel comfortfietsen genoemd. Op de meeste van deze aangepaste fietsen is de unieke Van Raam trapondersteuning mogelijk.

De helft van de speciale fietsen gaat naar klanten in Nederland; de overige fietsen vinden hun weg naar Duitsland en de Scandinavische landen. Van Raam exporteert ook driewielers naar Amerika en Australië.

Lees verder onder de advertentie

Vergrijzing zorgt voor personeelstekort

De markt voor speciale driewielers is bijzonder. De fietsenbouwer doet goede zaken, het bedrijf blijft groeien. Met dank aan de vergrijzing - dat is voor Van Raam een gouden business, want mensen worden ouder, krijgen gebreken en beperkingen, maar ouderen willen ook blijven bewegen. Langer mobiel en zelfstandig zijn. Met een gepersonaliseerd rijwiel biedt Van Raam meer dan een vervoermiddel – het biedt de vrijheid om te bewegen, ongeacht fysieke beperkingen.

Maar de vergrijzing is niet alleen een kans, het is ook een rem. Bij Van Raam vertrekken meer oudere werknemers met pensioen dan dat er jongeren binnenstromen. Het personeelstekort is het grootste probleem, zegt Jan-Willem Boezel.

Lees ook: Passie voor fietsen geheim recept voor 80 jaar succes

Lees verder onder de advertentie

Balans tussen automatisering en personeel

Natuurlijk houdt Boezel zich bezig met robotisering en automatisering van de bedrijfsprocessen. Het bedrijf heeft hier flink in geïnvesteerd. ,,Het is een speerpunt, je kunt niet zonder”, zegt de directeur. Bij het lasproces bedienen robots de machines. Maar het assembleren, het in elkaar zetten van de fietsen, blijft handwerk. Daar heb je mensen voor nodig.

Om die reden gaat Van Raam zelf jongeren opleiden. Want: ,,We willen groeien.” Dit doet het bedrijf in samenwerking met de Anton Tijdink techniekschool, een opleidingscentrum in Terborg. Samen starten ze een fietsopleiding.

Lees ook: ABN AMRO: winkels verliezen omzet door vergrijzing

Lees verder onder de advertentie