Blog Bas van der Veldt

Waarom een vrije dag je onderneming echt verder helpt

Je bent als ondernemer altijd druk. Té druk vaak. Niet omdat je daarvoor gekozen hebt, maar omdat je het gevoel hebt dat het niet anders kan. Terwijl het voor je zaak juist beter zou zijn om af en toe de tijd te nemen om te ontspannen, na te denken, en een betere baas te worden. En het kán gewoon, aldus AFAS Software-ceo Bas van der Veldt in zijn nieuwe blog.

Bas van der Veldt 1 mei 2023

Zakenman ondernemer hangmat ontspanning

Afbeelding ter illustratie, persoon is niet de auteur van deze blog. Beeld: Shutterstock

Bas van der Veldt

Eindbaas AFAS Software

Bas is een man met een missie. Namelijk dat werk heel veel leuker en beter kan, én met meer oog voor de maatschappij. Daarom maakt zijn bedrijf software waarmee je al je administratie en processen kunt regelen. Snel en zonder gedoe. Zo heb je altijd grip en houd je tijd over voor dingen die écht belangrijk zijn. Onder leiding van Bas groeide AFAS met meer dan 700 procent. Ruim 2,5 miljoen Nederlanders ontvangen iedere maand een digitale loonstrook via AFAS. En - minstens zo belangrijk - Bas mag zich volgens Great Place to Work de beste werkgever van Nederland noemen.

Onlangs sprak ik een eigenaresse van twee sportzaken. Haar winkels lopen als een tierelier, en toch was ze niet echt blij. Het kwam erop neer dat ze zo ongeveer leeft om te werken. Vakantie, of gewoon eens een vrije dag? Dat zit er niet in. Ze heeft te weinig personeel, dus als ze vrij wil zijn, moet de winkel dicht. ‘Ik voel dat je dit eigenlijk helemaal niet wilt’, zei ik tegen haar. Waarop ze antwoordde: ‘Ach ja, dit is even wat het is, we zetten de schouders eronder, we gaan ervoor’. Ze deed er een strik om, en het onderwerp was afgesloten.

Lees ook: Bas van der Veldt (AFAS): “Zelfsturend bedrijf? Wij geloven in fantastisch leiderschap”

Hard werken als gewoonte

Dit zie ik heel vaak. Het is ook ondernemers-eigen denk ik. Ooit ben je een zaak begonnen, en toen heb je heel hard gewerkt, omdat er nog helemaal geen geld was. En dat harde werken is een gewoonte geworden. Het is geen keuze die je maakt. Sterker nog: je zaak zit nu in een heel andere fase, waarvoor andere keuzes misschien veel beter zouden zijn.

Hoog tijd dus om je weer bewust te worden van het feit dat jij de eindbaas bent. En dat jij dus bepaalt hoe je het hebben wilt. Dat begint met ruimte nemen om te reflecteren. Gewoon gaan zitten met je partner of een goede vriend of vriendin, en praten over de vraag: waar wil ik over vijf jaar zijn, en wat vind ik belangrijk?

In het geval van de sportzakendame was het antwoord: ik wil meer tijd voor mezelf.

''Die duurdere medewerker is níét beter. Op zijn best is ie even goed, en de kans is groot dat ie in ieder geval veel meer noten op zijn zang heeft''

Extra personeel? Onmogelijk!

Op zich is dat natuurlijk te regelen. Gewoon door er iemand bij aan te nemen. Toen ik haar dat voorlegde, zei ze meteen: ‘Onmogelijk! Er zijn geen mensen, en als ze er zijn, zijn ze te duur.’

Ook dat hoor ik vaker. En ik begrijp de pijn ook wel. Met een advertentie in de krant ben je er niet meer als je iemand zoekt. Je moet echt aan de bak. Goed rondkijken – bij andere winkels in omliggende plaatsen bijvoorbeeld – om mensen te vinden. Bovendien zijn de salarissen inderdaad enorm gestegen. Kan best zijn dat een verkoopmedewerker nu zomaar een derde of de helft duurder is dan een jaar of vijf geleden.

En het allerergste is: die duurdere medewerker is níét beter. Op zijn best is ie even goed, en de kans is groot dat ie in ieder geval veel meer noten op zijn zang heeft.

Lees ook: Zó helpen je klanten jouw succes te vergroten: 'Klantervaring kan je onderneming maken of breken'

Kosten versus tijd

Dat voelt dan op een of andere manier niet eerlijk. Zoals de sportzakendame zei: ‘Dat is het niet waard.’ Dat snap ik hélemaal. Een medewerker die minder doet dan zijn collega’s en er meer voor krijgt, dat klinkt niet logisch. Toch doe je jezelf dan tekort. Want je moet dat salaris niet linken aan dat van collega’s, maar aan jóúw tijd. En dan is het wél van meerwaarde.

Jij kunt die tijd immers weer gebruiken om te ontspannen en te reflecteren, waardoor je weer een betere ondernemer kunt zijn.

''Als je niet stuurt, creëer je gemak. Medewerkers gaan achteroverleunen en jij werkt je een slag in de rondte om dat te compenseren''

Plezier door te sturen

Je kunt bijvoorbeeld nadenken over een ander beloningssysteem. Bedenk iets dat niet alleen uitgaat van een statische looncomponent, maar dat ook prestaties beloont. De verkoop, de klanttevredenheid, het aantal klanten in de winkel, wat dan ook. Dan wakker je de slimheid van je mensen aan. Ook van die mensen die je nu nog te duur vindt.

Als je zelf meer energie hebt, lukt het vervolgens ook om te sturen op de doelen die je bedacht hebt. Essentieel, want als je niet stuurt, creëer je gemak. Medewerkers gaan achteroverleunen en jij werkt je een slag in de rondte om dat te compenseren. Kijk je mét je mensen vooruit, komt er weer werkplezier en krijgen jij en je medewerkers weer zin om doelen te halen.

Begin gewoon

Breek uit de sleur van het alleen maar harde werken. Begin gewoon met één dag voor jezelf. Zo zorg je dat je steeds meer grip krijgt, en steeds meer boven je zaak staat. Dan wordt ondernemen makkelijker, én succesvoller.

Lees ook: Ben jij een workaholic en is dat ongezond? 'Het kan leiden tot ontevredenheid, stress en gezondheidsklachten'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws