Aaron Mirck
Oprichter Aandachtswerk
Aaron Mirck is oprichter van Aandachtswerk en keynote-spreker. Met Aandachtswerk wil hij professionals slimmer laten werken en belooft hij ze elke werkweek twee gratis werkdagen - zonder een minuut langer te hoeven werken. Mircks laatste boek is een gids voor digitale etiquette: Niet appen tijdens het eten. Hij geeft lezingen en workshops over AI, digitale etiquette en productiviteit.
ChatGPT is niet transparant
Twee buren waren met elkaar in een rechtszaak verwikkeld, omdat de ene buur ervoor had gezorgd dat de zonnepanelen van de ander in de schaduw kwamen te liggen. De klager eiste daarom een schadevergoeding – van zo’n 18.000 euro. Een Nijmeegse kantonrechter moest bepalen of die schadevergoeding redelijk was. Tot dusver weinig schokkends. Wat uniek was aan deze situatie, is dat de rechter de levensduur van de zonnepanelen schatte met behulp van ChatGPT.
Welhaast elke ondernemer wil effectiever werken, zo ook de rechtsspraak. Het is dan ook geen wonder dat een Nijmeegse kantonrechter ChatGPT gebruikte om het geschatte rendementsverlies van de klager te bepalen. Maar het is helaas niet zonder risico. Laten we als ondernemer stilstaan bij de beperkingen van tools als ChatGPT, nu we door mooie beloftes van AI-bedrijven geprikkeld worden om ‘iets’ met AI te willen doen.
Hoe je wel efficienter werkt met hulp van ChatGPT? Petra Lubbers schreef deze blog over het verbeteren van je conversie met hulp van het programma.
Het is namelijk niet duidelijk welke informatie AI-tools als ChatGPT gebruiken om een antwoord te produceren, omdat het geen bronnen toont. Daardoor is het onduidelijk waar informatie precies vandaan komt en hoe kwalitatief die informatie is. Het is dan ook de vraag of de kantonrechter niet beter had kunnen Googelen als het op zoek is naar informatie. Dat is effectiever en bovendien transparanter. Wie als ondernemer zeker wil weten dat informatie uit een betrouwbare bron komt, kan dus beter een ouderwetse zoekmachine gebruiken dan een innovatieve chatbot.
Blijf kritisch op output AI
ChatGPT heeft een ander, fundamenteel probleem. Het zijn geen kennisbanken, maar grote rekenmachines die voorspellen welk woord of welke zinnen passen bij een vraag. ChatGPT heeft geen begrip van de betekenis van woorden die het produceert. Daarom geeft de chatbot ook een uitgebreid antwoord op de vraag wie het snelst wandelend (!) het Kanaal overstak. ChatGPT hallucineert soms, onduidelijk is wanneer en dus moet men kritisch zijn op de output. In elk geval kritischer dan deze Nijmeegse rechter.
Dat deze kantonrechter voor ChatGPT als analysetool kiest, komt omdat hij verwacht dat AI neutraal is. Het idee is dat kunstmatige intelligentie absolute waarheden produceert, omdat het gebruikmaakt van data. En cijfers liegen niet. Elke ondernemer moet onthouden dat er drie soorten leugens zijn: leugens, grove leugens en statistieken.
Lees hieronder verder.
AI-tools als ChatGPT zijn zo goed als de data waarmee ze getraind zijn. ChatGPT is getraind met informatie die op internet te vinden is. Je hebt geen diploma nodig om informatie op internet te zetten. Rechters – en ondernemers – mogen zich afvragen hoe intelligent het is om te leunen op het oordeel van de gemiddelde internetgebruiker. Wie wel eens op X (vroeger Twitter) rondkijkt, moet zijn best doen geen misantroop (pessimist, red) te worden.
Kansen van AI benutten
Duidelijk is waar ChatGPT niet gebruikt voor moet worden: als feitenbron of als fact-check-machine. De vraag is hoe ondernemers wél profiteren van de kansen van AI. Allereerst door generatieve AI-systemen als ChatGPT te gebruiken om bestaande teksten samen te vatten of te laten herschrijven. Elk bedrijf beschikt inmiddels over een gigantische hoeveelheid teksten (men noemt dat met een lelijk woord content). Die teksten staan stof te vangen op een gedateerde bedrijfspagina of in een gedeelde map, terwijl die prima opnieuw relevant gemaakt kunnen worden. Bijvoorbeeld door het te laten herschrijven of samenvatten door AI-systemen.
Lees ook: ChatGPT als oplossing voor tekstschrijvers: kun je al besparen op je reclamebureau?
Daarbij zouden ondernemers moeten overwegen om eigen AI-systemen (te laten) ontwikkelen. Zo profiteren ze van de voordelen van AI, zonder dat ze afhankelijk worden van leveranciers. Dat is ook nodig omdat OpenAI bewezen heeft aan de haal te gaan met de data van gebruikers. Bijkomend voordeel: door eigen AI-systemen te ontwikkelen en die te trainen op eigen data, is deze (hopelijk) ook kwalitatief in orde.