Blog Cristel van de Ven (VZN)

Welke ministers komen er op de koffie bij VZN?

Het maakt niet uit welke nieuwe minister de trekkende kracht in het kabinet wordt op het dossier zelfstandig ondernemerschap, áls er maar iemand opstaat. Dat is de boodschap die Cristel van de Ven in haar nieuwe blog uitspreekt. ,,Ministers mogen te allen tijde op de koffie komen bij mij en VZN."

Cristel van de Ven 12 januari 2022

Kabinet Rutte IV bordes

Wordt het Mickey Adriaansens, Karien van Gennip, Sigrid Kaag of Marnix van Rij die een arm uitsteekt richting zelfstandig ondernemers?

Eindelijk stond er een nieuwe kabinetsploeg op het bordes naast de koning. Maar liefst twintig ministers en negen staatssecretarissen traden aan. Helaas zit daar geen staatssecretaris voor Zelfstandigen tussen, zoals onze zuiderburen die wel kennen. Waarom helaas? Omdat de punten die voor zelfstandig ondernemers belangrijk zijn, nu verdeeld zijn over meerdere departementen; Economische Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Financiën. Dit, terwijl het vraagstuk over de positie van zelfstandigen niet nog een kabinetsperiode kan blijven liggen.

Het scheppen van helderheid hierover vraagt om een duidelijke visie op zelfstandig ondernemerschap binnen onze maatschappij, economie en arbeidsmarkt. Wie van de nieuwe bewindslieden ontpopt zich tot kenner en voorvechter van de zelfstandigen?

Zorgt Adriaansens voor een goed ondernemersklimaat voor zelfstandigen?

Is het Mickey Adriaansens, de nieuwe minister van Economische Zaken? Ze is zelf ooit zelfstandig ondernemer geweest. Dat geeft hoop. Zal zij ervoor zorgen dat zelfstandigen, de kleinste maar zeker niet de minste der ondernemers, een goed ondernemersklimaat treffen voor hun bedrijven, met oog voor hun specifieke noden en behoeften? Zodat we nooit meer ondernemersregelingen krijgen als de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) die vanwege voorwaarden zoals een aparte bedrijfsopgang, voor veel éénpitters niet toegankelijk is?

Lees ook: Cristel van de Ven: 'Ik blijf hameren op plek voor zelfstandigen aan de maatschappelijke overlegtafels'

Is het Karien van Gennip die met een masterplan komt?

Of is het Karien van Gennip, de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid? Zal zij komen met een baanbrekend masterplan voor een toekomstgerichte en inclusieve arbeidsmarkt met volop ruimte en basiszekerheid voor zelfstandigen? Vervangt zij, samen met haar collega Carola Schouten, het plan voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandig ondernemers tot een plan voor collectieve basisvoorzieningen voor álle werkenden, zodat we zowaar een echte sprong voorwaarts maken in de modernisering van onze arbeidsmarkt?

Is het Sigrid Kaag, de nieuwe minister van Financiën, en meer in het bijzonder Marnix van Rij, de staatssecretaris Fiscaliteit? Komt hij met een voorstel om de zelfstandigenaftrek niet af te bouwen, maar om te bouwen naar een fiscale stimulans voor zelfstandig ondernemers waarmee zij naar hun ondernemers- en sociale risico’s op passende en eigen wijze kunnen afdekken?

Lees ook: Cristel van de Ven (VZN): 'Zelfstandigen worden verwezen naar de bijstand'

Of wordt het een kamerlid (en dat mogen er natuurlijk ook meerdere zijn) met verstand van zelfstandig ondernemerschap en een heldere kijk op de zaak, dat via moties en initiatiefwetten zorgt voor passende wetgeving waarmee zelfstandigen én Nederland vooruit komen?

Wees welkom voor een kop koffie bij mij en VZN

Wie het ook is of zijn, ze mogen te allen tijde op de koffie komen bij mij en VZN, voor gesprekken met de groep waarover het gaat; zelfstandig ondernemers zonder personeel. Zoals de koning eerder deed, in april vorig jaar. We voorzien de kersverse bewindslieden en volksvertegenwoordigers graag van goede raad en constructieve adviezen. Want terwijl de coalitiepartners nog zaten te soebatten over wie met wie, schreven wij al mee aan een fris alternatief sociaal akkoord.

En toen men na de zomer begon aan de coalitiebesprekingen, hadden wij onze visienota Inclusief Perspectief klaar met heldere doelstellingen en concrete oplossingsrichtingen om bovenstaande vraagstukken in samenhang aan te pakken. Ik zou zeggen, beste bewindslieden, doe er je voordeel mee.

Wie de trekkende kracht in het kabinet wordt op het dossier zelfstandig ondernemerschap, maakt mij niet uit. Dat het gebeurt, is hoogst noodzakelijk. En nu, aan de slag!

Cristel van de Ven

Voorzitter Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en eigenaar van Factor Vijf Organisatieontwikkeling

Als voorzitter van VZN schrijft Cristel van de Ven maandelijks een expertblog op deze website en duidt zij er regelmatig ontwikkelingen rondom zelfstandigen.

Wil je meer weten over VZN; wie we zijn, waar we voor gaan en staan? Bezoek de website en download het manifest ‘Naar een volwaardige rechtspositie voor zelfstandigen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt’ via: www.zelfstandigennederland.nl.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws