Blog Elske Doets

Bedrijfssucces complex? 5 essentiële succesfactoren om je bedrijf te laten groeien

Businesscoaches geven graag panklare recepten voor het bouwen van een succesvol bedrijf. Maar de werkelijkheid is dat die recepten niet bestaan en je voor succes op alle fronten goed moet presteren, aldus ondernemer Elske Doets. In deze blog geeft ze de 5 bouwstenen die je nog hebt om je bedrijf succesvol op te zetten.

Elske Doets | Doets Reizen 22 maart 2022

Succes factor bedrijf groei elske doets

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock

Elske Doets

ceo/eigenaar Doets Reizen/ BuddyBold

Elske Doets is eigenaar van Doets Reizen, initiator van de sociaal geëngageerde startup BuddyBold en oprichter van de Young Lady Business Academy (YLBA). Met haar spraakmakende visie op de toekomst van samenleving en economie is ze een graag geziene gast in programma’s als Op1, WNL op Zondag en Nieuwsuur. Tweewekelijks schrijft ze een expertblog voor De Ondernemer.

Kernboodschap van Doets is dat we collectief moeten loskomen van oude denkpatronen en -reflexen. Waar Doets verschijnt, ontstaat beweging. En verlegt ze op charmante en lichtvoetige wijze de aandacht van het meningsverschil naar de structurele oplossing. Haar laatste boek Bloei(‘een nieuw scenario voor groei’) heeft al vele mensen geïnspireerd een omslag in hun leven te maken.

Als ceo met een neus voor marketing en communicatie is het verleidelijk om ook je eigen succes in eenvoudige termen samen te vatten. Opdat je een zo groot mogelijk publiek meeneemt in wat er nodig is om succesvol ondernemer te worden. Er is echter een klein, maar tegelijkertijd reusachtig probleem: de reden waarom de ene persoon een succesvol bedrijf opbouwt en de ander niet, kun je niet terugbrengen tot een paar kreten of eigenschappen. Om succesvol te zijn moet je niet een ding goed doen, of een paar dingen, maar heel veel! Er is geen gouden formule. Wees daar eerlijk over. Om de complexiteit achter het succes tóch zo behapbaar mogelijk over te brengen, heb ik een bondig lijstje van essentiële succesfactoren samengesteld.

1. Aantoonbaar probleem

Zorg allereerst dat je dienst of product aantoonbaar een probleem oplost. Heb je teveel tijd nodig om aan te tonen dat je iets oplost of zie je teveel mensen denken ‘is dat een probleem?’, dan zit je waarschijnlijk al op het verkeerde spoor.

2. Onderzoekscijfers

Toon vervolgens met geloofwaardige onderzoekscijfers aan dat mensen staan te springen om jouw oplossing te gaan gebruiken. Klinkt logisch. Maar vaak zie je startende ondernemers al feestvieren in de valse veronderstelling dat iedereen net zo enthousiast over de oplossing zal zijn als zijzelf.

Lees ook: Elske Doets benadrukt: bevraag altijd je eigen succes

3. Investeer in online

Maak een keigoede website, waar je ‘het verhaal’ van jouw oplossing kort, aantrekkelijk en degelijk onderbouwd communiceert. En verleid bezoekers tot het kopen van of kennismaken met jouw oplossing.

4. Effectiviteit

Vertel aan relevante doelgroepen over de effectiviteit van jouw oplossing. En geef niet op als je tien keer achter elkaar een ‘nee’ te horen hebt gekregen. Zonder een taai geloof in wat je te bieden hebt, kun je net zo goed meteen stoppen.

5. Financiële planning

Maak vooraf een doordachte, financiële planning. Zodat je tijdens de zo gewenste groei van je bedrijf steeds precies weet hoe je wat financiert.

De vervelende waarheid van succes is dat je op al deze punten een excellente prestatie moet neerzetten, wil je die bloeiende onderneming van de grond tillen. Ofwel, een matige website of een te dunne huid na een zoveelste afwijzing kunnen er elk afzonderlijk voor zorgen dat je droom – ondanks goede resultaten op de andere onderdelen – niet uit de verf komt.

Samenvattend: succes ontstaat niet uit één principe, één inzicht of één vuistregel, maar uit een veelheid aan kwaliteiten die je elke dag met gevoel voor timing en dosering inzet.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws