Blog Elske Doets

'Er heerst in bestuurskringen nogal eens koudwatervrees voor ondernemers'

‘Waarom, Elske, doe je zoveel dingen tegelijk? Het is een vraag die met enige regelmaat aan mij gesteld wordt. Kennelijk brengt het mensen op z’n minst in verwarring als een ondernemer niet alleen directeur van het eigen bedrijf wil zijn, maar, zoals ik, ook maatschappelijke problemen wil oplossen'. Hoe en waarom beschrijft Elske Doets in deze blog. 'Er heerst er in bestuurskringen nogal eens koudwatervrees voor ondernemers'.

Elske Doets | Doets Reizen 16 mei 2021

Buddy Bold Elske Doets

Wanneer ik in de samenleving een probleem of negatieve dynamiek zie ontstaan, denk ik niet: ik ben reisondernemer, dus waarom zou ik me ermee bemoeien? Maar: wat zou ik met mijn daadkracht en ervaring kunnen doen om het te helpen oplossen?

Zo heb ik het afgelopen jaar, naast Doets Reizen, de startup BuddyBold opgericht. Waarmee ik de levens van ouderen enerverender en betekenisvoller wil maken. Een paar jaar eerder ben ik de inmiddels snel groeiende Young Lady Business Academy gestart om in het kader van gendergelijkheid meer jonge vrouwen te laten voorsorteren op politieke, commerciële en academische sleutelposities. Zodoende ben ik dus niet alleen actief in het economische domein, maar ook in het sociale en educatieve.

Als je jezelf in het ene domein bewezen hebt, wil dat absoluut niet zeggen dat je in het andere domein met open armen wordt ontvangen. Verre van. In de zorg en het onderwijs, bijvoorbeeld, ziet men mijn ondernemerschap net zo vaak als een nadeel dan als een voordeel.

Nu heb ik over aandacht en waardering niets te klagen. Maar toch is het vreemd dat ik steeds weer die vraag krijg over hoe het mogelijk is tegelijkertijd ‘zoveel dingen’ te doen. Alsof een ondernemer, en meer algemeen de mens, geschapen is zich levenslang met een en dezelfde kwestie bezig te houden en zich daartoe te beperken. Alsof er maar een interessegebied ons langdurig voldoening zal schenken. En alsof er ergens een plek ligt te wachten waar ieder van ons voorgoed gelukkig zal zijn.

Voor mezelf geloof ik daar niet in. Waarom in een baan, omgeving, branche of denkwijze blijven hangen als er op den duur geen sprankeling meer is? En er voor je gevoel alleen nog gebaande paden zijn overgebleven? Het is toch veel mooier en beter jezelf te blijven inspireren, zeker als de samenleving mee profiteert van jouw gedrevenheid het verschil te maken in plaats van rondjes te draaien?

Lees hier ook een van de eerdere blogs van Elske Doets: 'Besef: jij als ondernemer bent een ‘popster’. Beklim het podium'

Maar de werkelijkheid in Nederland is behoorlijk star, zo heb ik ondervonden. Als je jezelf in het ene domein bewezen hebt, wil dat absoluut niet zeggen dat je in het andere domein met open armen wordt ontvangen. Verre van. In de zorg en het onderwijs, bijvoorbeeld, ziet men mijn ondernemerschap net zo vaak als een nadeel dan als een voordeel. En moet ik de relevantie en effectiviteit van mijn oplossing stevig onder ieders neus wrijven om serieus genomen te worden; steviger dan iemand uit de eigen sector.

Mijn diagnose? Uit angst voor een directere en meer resultaatgerichte manier van denken en opereren, heerst er in bestuurskringen nogal eens koudwatervrees voor ondernemers, ofwel: ‘ondernemersangst’. Die angst zorgt ervoor dat op teveel terreinen oude tegenstellingen en denkwijzen standhouden.

En maatschappelijke problemen ons langer hinderen dan nodig.

Elske Doets

Doets Reizen

Elske Doets is eigenaar van Doets Reizen, initiator van de sociaal geëngageerde startup BuddyBold en oprichter van de Young Lady Business Academy (YLBA). Met haar spraakmakende visie op de toekomst van samenleving en economie is ze een graag geziene gast in programma’s als Op1, WNL op Zondag en Nieuwsuur. Tweewekelijks schrijft ze een expertblog voor De Ondernemer.

Kernboodschap van Elske is dat we collectief moeten loskomen van oude denkpatronen en -reflexen. Waar Elske verschijnt, ontstaat beweging. En verlegt ze op charmante en lichtvoetige wijze de aandacht van het meningsverschil naar de structurele oplossing. Haar laatste boek ‘Bloei’ (‘een nieuw scenario voor groei’) heeft al vele mensen geïnspireerd een omslag in hun leven te maken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws