Blog Elske Doets

Elske Doets: 'Zet ondernemers meer in de spotlights'

Geïnspireerde ondernemers zijn de perfecte rolmodellen voor een gezonde en gelukkige samenleving. Hoe komt het dat ze in de reguliere media maar mondjesmaat te zien zijn, vraagt Young Lady Business Academy-oprichter Elske Doets zich af. ,,Op welk deel van de werkelijkheid richten de media hun ‘spotlights’?"

Elske Doets | Doets Reizen 16 november 2021

Buddy Bold Elske Doets

Elske Doets, oprichter van Young Lady Business Academy en eigenaar van Doets Reizen.

Lees ook: Elske Doets: 'Netwerken is tijdverspilling'

Die vraag stel ik regelmatig als ik weer eens jonge ondernemers heb ontmoet, die met een strak plan en een dito presentatie de toekomst vol optimisme tegemoet treden. Omdat ik zelf ondernemer ben en weet aan welke onzekerheden je blootstaat, en hoe snel ongeduld, teleurstelling, blijdschap, frustratie en triomf aan de oppervlakte kunnen komen, verbaast het me dat ondernemers – in hun boeiende roller coaster van rauwe emoties – niet veel vaker onderwerp zijn van media-aandacht.

Aangestoken door hun optimisme, hun honger naar succes, heb ik de neiging dergelijke ondernemers onmiddellijk een zetje in de juiste richting te geven. Met advies bijvoorbeeld, of door een paar extra handen aan te bieden. Ik krijg er, kortom, energie van! En dat kan ik niet zeggen van de stroom talkshows en actualiteitenprogramma’s waarvan we er dagelijks wel (erg) veel over ons uitgestort krijgen.

Lees ook: Elske Doets benadrukt: bevraag altijd je eigen succes

Achter het brood dat mensen kopen en de fiets waarop ze rijden zit liefde en vakmanschap

Voor de duidelijkheid: meer media-aandacht voor ondernemers zou geen doel op zich moeten zijn. Het zou volgens mij een veel dieperliggend probleem kunnen oplossen, namelijk dat steeds meer mensen er maar van uitgaan dat de producten die ze kopen en de diensten die ze afnemen ‘er vanzelf zijn’.

Voorbeeld. Als ik voor een groep jonge mensen spreek en ik vraag ze een bedrijf te noemen, dan komen ze bijna altijd uit bij techreuzen als Google, Microsoft of Apple. Dat achter het brood dat ze kopen, de fiets waarop ze rijden of de bal waartegen ze trappen ook bedrijven zitten, staat niet meer zo op hun netvlies, of lijkt ze gewoon niet te interesseren. Terwijl er in al die alledaagse producten natuurlijk enorme hoeveelheden liefde, passie, zweet, precisie, vakmanschap en volharding verborgen zitten. Allemaal positieve waarden die zoveel meer bijdragen aan geluk en gezondheid dan het meningencircus dat in de reguliere media de toon zet.

,,Zou ik de enige zijn die graag een andersoortige balans in de media ziet ontstaan: minder gehakketak, meer ambitie''

Elske Doets

Strijd voor schonere planeet begint op je afstandsbediening

Ligt het aan mij? Of heb ik inderdaad een punt als ik zeg dat ik minder klimaatdiscussies op televisie wil? En meer innovatieve ondernemers die groene daken aanleggen, CO2-uitstoot beperken of plastic verpakkingen overbodig maken.

Zou ik de enige zijn die graag een andersoortige balans in de media ziet ontstaan: minder gehakketak, meer ambitie. Nee toch? Maar er is wel een groot obstakel. Kijken er straks genoeg mensen naar die hoopvollere programma’s? De strijd voor een gezondere samenleving en een schonere planeet begint op je afstandsbediening.

Elske Doets

Ceo/eigenaar Doets Reizen

Elske Doets is eigenaar van Doets Reizen, initiator van de sociaal geëngageerde startup BuddyBold en oprichter van de Young Lady Business Academy (YLBA). Met haar spraakmakende visie op de toekomst van samenleving en economie is ze een graag geziene gast in programma’s als Op1, WNL op Zondag en Nieuwsuur. Tweewekelijks schrijft ze een expertblog voor De Ondernemer.

Kernboodschap van Elske is dat we collectief moeten loskomen van oude denkpatronen en -reflexen. Waar Elske verschijnt, ontstaat beweging. En verlegt ze op charmante en lichtvoetige wijze de aandacht van het meningsverschil naar de structurele oplossing. Haar laatste boek ‘Bloei’ (‘een nieuw scenario voor groei’) heeft al vele mensen geïnspireerd een omslag in hun leven te maken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws