Blog Fred Rutgers

'Tweede Kamerleden zonder ondernemersbloed begrijpen er niets van'

De winkel is van essentieel belang om dorpen en steden leefbaar te houden. Ze mogen niet omvallen, weet ook retailtrendwatcher Fred Rutgers. Hij vreest dat winkels die nu verdwijnen niet of bijna nooit meer zullen worden opgevuld door een andere leuke winkel. En vraagt hij zich, wat doet de politiek nu eigenlijk écht?

Fred Rutgers 16 maart 2021

Lege winkelstraat lockdown corona

Hoewel er steeds meer mag, blijft de winkelstraat te leeg om voor de winkelier een fatsoenlijke boterham te verdienen. Foto: ANP.

Vrijdag kwam dan de uitspraak in het kortgeding dat INretail had aangespannen tegen de staat om de heropening van de zogenaamde niet-essentiële winkels af te dwingen. De uitspraak in het geding van de horeca tegen de staat gaf mij al weinig hoop, en inderdaad, de vordering werd afgewezen.

Lees ook: INretail in hoger beroep tegen uitspraak: 'Dit is totale minachting richting ondernemers'

Steeds meer ondernemers zien geen uitweg meer

Nu ben ik zeker niet blind voor het gevaar van corona, dat virus heeft al veel levens verwoest. Maar dat virus maakt onder ondernemers ook veel slachtoffers – en dat als gevolg van overheidsmaatregelen om dit virus onder controle te krijgen. Bijna dagelijks spreek ik ondernemers die echt kopje onder gaan. Ze hebben hun spaarrekening en hun pensioen al opgegeten. De spaarrekening van de kinderen heeft er ook al aan moeten geloven, net als het voorschot op hun erfenis.

Ze zijn meer dan geheel blut en moeten eten van boodschappen die ze krijgen van vrienden en kennissen. Niet alleen zijn ze hun zelfrespect kwijt, ze zijn ook compleet radeloos. Een bevriende relatie van mij begeleidt ondernemers bij een naderend faillissement. De man werkt dag en nacht maar kan het werk niet meer aan. Helaas zien we zelfs dat steeds meer ondernemers zo radeloos zijn dat ze uit het leven stappen omdat ze echt geen uitweg meer zien.

Lees ook: Fred Rutgers: wat winkeliers nu leren van en over webshops

Tweede Kamerleden zonder ondernemersbloed begrijpen er niets van

Ook al die mooie steunregelen die 'ze' in Den Haag telkens met een hoop bombarie aankondigen, zijn dooie mussen of mogelijk beter gezegd dooie koolmezen. Al die beloofde miljarden komen niet aan bij de ondernemers die dat geld het hardst nodig hebben en vooral kleine ondernemers en winkeliers vallen veel te vaak buiten de boot. Naar mijn mening komt dit doordat er in de Tweede Kamer veel te weinig afgevaardigden zitten met een ondernemersachtergrond die passie hebben voor ondernemers en die begrijpen wat het is om ondernemer te zijn.

Kleine ondernemers zijn de motor van onze economie

De 'ze' in Den Haag lijken maar niet te snappen hoeveel mensen voor hun inkomen afhankelijk zijn van het mkb. En er lijkt geen begrip te zijn voor hoe het voelt om er zomaar 50 tot 100 procent qua inkomen op achteruit te gaan. Hoe zouden Rutte en co hun vaste kosten betalen als ze deze maand en de komende 4 maanden 60 procent minder op hun bankrekening krijgen? De economie loopt forse schade op als kleine ondernemers niet meer kunnen leven, niet meer kunnen innoveren en geen banen meer kunnen scheppen.

"Er komen dan dus geen klanten meer die geld in de parkeermeter gooien. Lege winkelstraten verpauperen en veranderen dan al snel in prachtwijken die voor veel geld herontwikkeld moeten worden"

En wat te denken van de verborgen schade?

Het hoort er nu eenmaal bij dat ondernemers het soms niet redden, denkt het pluche in Den Haag. Dat is nu eenmaal het risico van ondernemen. En ach, als er een ondernemer omvalt stapt er vast wel een ander in dat gat. Helaas moeten we vrezen dat winkels die nu omvallen niet of bijna nooit meer zullen worden opgevuld door een andere leuke winkel. Nee, die panden komen leeg te staan.

Er komen dan dus geen klanten meer die geld in de parkeermeter gooien. Lege winkelstraten verpauperen en veranderen dan al snel in prachtwijken die voor veel geld herontwikkeld moeten worden. En wat te denken van het volgende: winkels houden dorpen en wijken leefbaar. Ze sponsoren het verenigingsleven en bieden werkgelegenheid aan jongeren en parttimers. Wie had niet zijn eerste bijbaantje in een winkel en deed daar de eerste oh zo belangrijke werk ervaring op? Winkels brengen leven en leefbaarheid in de wijk. Buurtbewoners kunnen er terecht voor een praatje. Als tante Annie al een poosje niet is gezien, zijn het vaak de winkeliers die dat het eerste opvalt. En bovendien zijn het de winkeliers die de verpaupering van buurten bestrijden. Wat gaat het straks kosten om al die sociale en planschade te herstellen.

Als de politiek niet wakker wordt moeten wij ze maar wakker schudden

Als u straks gaat stemmen, vraag u dan nog even goed af op wie u gaat stemmen. Bij De Ondernemer kunt u zien welke ondernemers verkiesbaar zijn en welke partijen plannen hebben om ondernemers te helpen bij de wederopbouw. Wat zou voor u en uw leefomgeving betekenen als die leuke winkels er opeens niet meer zijn? Wie weet iets om nog even over na te denken. Ik wens u veel wijsheid in het stemhokje. En ongeacht waarop u gaat stemmen, laat uw stem niet verloren gaan.

Fred Rutgers

Retailtrendwatcher/groeicoach

,,Ik ben in 1960 geboren in een winkel. Dat wil zeggen, mijn ouders hadden een boek en kantoorboekhandel en ik ben bijna letterlijk geboren achter de kassa. Die winkel bepaalde het leven binnen ons gezin. De hele dag was iedereen bezig met die winkel en de gesprekken gingen altijd over de winkel, de klanten, de zorgen, de kansen en de dromen voor de toekomst. Het ondernemen is mij dus met de paplepel ingegeven."

Lees ook: Verkiezingsuitslag: VVD wint, D66 met stip op twee

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws