Blog Jacco Vonhof

'Gedoe rond formatie mag niet afleiden van aanpak coronacrisis'

Terwijl ‘Den Haag’ momenteel vooral met zichzelf bezig is, balanceren vele ondernemers op het randje van de afgrond in de voortslepende coronacrisis. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, maakt zich daar zorgen over. Er moet volgens hem snel een nieuw kabinet komen dat haast maakt met de aanpak van de crisis en het redden van ondernemers.

Jacco Vonhof 4 mei 2021

Jacco Vonhof column

Jacco Vonhof (MKB-Nederland): ,,Anderhalve maand na verkiezingen is formatie nog geen stap verder."

‘Omtzigt-gate’, het zoveelste debat over de toeslagenaffaire, discussies over de bestuurscultuur, de uitgelekte notulen van de Ministerraad, ik snap dat er nogal wat gaande is. Maar die perikelen op het Binnenhof mogen op geen enkele wijze leiden tot vertraging of gebrek aan daadkracht bij de aanpak van de crisis en het redden van ondernemers.

Lees ook: Herstel lukt alleen als kabinet getroffen ondernemers helpt met regels en schulden

Bijna anderhalve maand na de verkiezingen is het formatieproces feitelijk nog geen stap verder. Dat baart zorgen. Ondernemers hebben weliswaar baat bij een stabiele coalitie en zorgvuldigheid gaat doorgaans boven snelheid, maar er is wel wat aan de hand. Bij het demissionaire kabinet pleiten we intensief om de laatste plooien in het steunpakket glad te strijken en voor een herstelpakket dat ondernemers ook weer zicht op een toekomst geeft. Maar ook voor het nieuwe kabinet wachten er grote uitdagingen die met spoed moeten worden opgepakt.

Stikstof blijft urgent

Neem het klimaat en stikstof. Door ‘corona’ is het onderwerp bij veel mensen misschien wat van het netvlies verdwenen, maar ‘investerend de crisis uit’ wordt lastig als de stikstofcrisis (een deel van) de economie op slot blijft houden. Funest voor de gigantische woningbouwopgave die er ligt, voor alle woningzoekenden en voor de bouwsector zelf. Ook tal van wegenbouwprojecten lopen inmiddels fikse vertraging op.

"We horen al tijden dat de finish van de crisis in zicht is, maar ondernemers moeten die finish wel kunnen halen"

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland

En neem de arbeidsmarkt. We zijn in goed overleg met de bonden over oplossingen voor de problemen die zich daar voordoen en door corona verder zijn uitvergroot. Als we er straks uit zijn, is het wel prettig als er ook een kabinet is om dit verder op te pakken.

Doorpakken met steunpakketten

Vanaf de eerste dag van de crisis hebben wij zeer goed met het kabinet samengewerkt om onder meer de opeenvolgende steunpakketten voor elkaar te krijgen. Niets dan lof en respect voor de bereidheid steeds naar ons te luisteren en de door ons aangekaarte problemen op te lossen. Maar het is nu een kwestie van doorpakken, wat er politiek gezien verder ook allemaal gebeurt.

Lees ook: 'Als we niet oppassen, worden kleinere bedrijven zo langzaam maar zeker uit de markt gedrukt'

Finish in zicht?

We horen al tijden dat de finish van de crisis in zicht is, maar ondernemers moeten die finish wel zien te halen. Anders is alle steun van het voorbije jaar voor niets geweest. Nog steeds vallen ondernemers ten onrechte buiten de boot van het steunpakket, puur omdat hun specifieke situatie niet naadloos binnen de grenzen van de generieke maatregelen past. En een toenemend aantal kan na ruim een jaar corona de rekeningen niet meer betalen. We hebben daarover een brandbrief gestuurd naar het kabinet, met de oproep al die problemen nu voor eens en altijd op te lossen en ruimhartig te zijn.

Ik heb het steeds gezegd en ik blijf het zeggen: geen ondernemer mag aan corona kapot gaan. Hoe erg het ook ‘spookt’ in Den Haag.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.