Blog Job van den Berg
Ondernemen in het AI-tijdperk: hoe je meer impact maakt door slimme inzet van technologie
Stel je voor: een oud, krakend huis waar de wind door de kieren waait en de verf is afgebladderd. Het heeft zijn charme, maar er moet duidelijk iets veranderen. Moet je het slopen en helemaal opnieuw beginnen? Of kies je voor een grondige renovatie? Job van den Berg trekt paralellen en legt uit hoe technologie jou helpt je bedrijf zo nu en dan 'te renoveren'.

Beeld: Shutterstock
Job van den Berg
Data- en AI-expert en partner bij ai.nl
Job van den Berg is data- en AI-expert en partner bij ai.nl. Hij is expert-blogger bij De Ondernemer en heeft een wekelijkse radiocolumn (Data Dinsdag) over de kansen van data en AI bij De Ondernemer Live.
Bij een oud huis dat jaren niet is onderhouden, kies je vaak voor vernieuwing en modernisering in plaats van sloop. Veel bedrijven staan vandaag de dag voor een vergelijkbare keuze, maar dan in de context van technologie en innovatie. Ze horen overal over de voordelen van kunstmatige intelligentie (AI) en voelen de druk om 'iets' met AI te doen.
Zie AI als middel om je organisatie te renoveren. Het biedt mogelijkheden processen te versnellen en efficiënter te maken en alles opnieuw onder de loep te nemen. Je moet niet je organisatie, net als een huis, om de tijd ‘slopen’ maar blijven ‘renoveren’ en innoveren.
AI geen heilige graal maar superstagiair
Net als bij een huis zou je een organisatie eens in de zoveel jaar opnieuw onder het licht moeten brengen. Een soort APK-keuring: doen we de dagelijkse zaken wel op een slimme en handige manier? In de context van een bedrijf draait het om de vraag: hoe kunnen we medewerkers optimaal faciliteren dat ze de dingen doen die impact maken en waar ze voldoening van krijgen? En hoe kunnen we een toekomstbestendig business model bouwen? En ook, hoe kunnen we gezien de krapte op de arbeidsmarkt zo slim en productief mogelijk met de beschikbare uren omgaan? Het zijn geen nieuwe vragen: we stelden deze onszelf ook dertig jaar geleden toen internet doorbrak. Toen realiseerden we onszelf dat we online contact kunnen hebben en dat een typiste niet meer noodzakelijk is.
AI kan dus helpen om je organisatie verder te professionaliseren. En wees niet bang dit is niet het einde van banen; wel het einde van saaie taken binnen banen. Wees nou eerlijk: niemand (van junior medewerker tot ceo) wordt blij van het invoeren van gegevens. Banen die wel veel repetitieve handelingen omvatten, zullen wel verdwijnen. Maar altijd geldt dat AI geen heilige graal is maar een superstagiair die organisaties kan ondersteunen zodat medewerkers zich kunnen richten op zaken waar ze goed in zijn.
Taken waarvoor AI eenvoudig inzetbaar is
Wat voor typen taken zou AI de 'superstagiair' kunnen oppakken en hoe weet je welk proces in aanmerking komt? De toegevoegde waarde is dat AI nooit moe is, 24/7 werkt, en zelden fouten maakt. Van data invoeren tot het verwerken van grote hoeveelheden e-mails, deze 'stagiair' kan het allemaal, en nog veel meer.
Denk bijvoorbeeld eens aan:
- Het invoeren van financiële transacties.
- E-mails sorteren en beantwoorden.
- Bestanden van de ene naar de andere locatie verplaatsen.
- Declaraties controleren en verifiëren.
Begin met de eenvoudige vraag: 'Kunnen we dagelijkse werkzaamheden en processen niet veel slimmer inrichten?' Het is een vraag die we onszelf al decennialang stellen. Maar niet elk proces is geschikt voor automatisering met AI. Om te bepalen welke taken in aanmerking komen, zijn twee assen van belang:
1: De mate waarin een taak een medewerker voldoening en energie geeft. Maken ze er impact mee? Is het repetitief en zijn er specifieke vaardigheden nodig?
2: Hoe belangrijk is de taak voor de business en continuïteit van het bedrijf? Stel dat je ermee stopt, hebben we dan een probleem of heeft de taak weinig impact?
Lees ook: AI en de winkel van de toekomst: het einde van de traditionele customer journey?
Taken waarvoor AI minder geschikt is
Taken die weinig voldoening geven maar wél belangrijk zijn voor het bedrijf, die zijn het meest interessant om te ‘renoveren’ en te kijken of AI als technologie een handig hulpmiddel kan zijn. Mogelijk kan AI de taak volledig overnemen of saai werk uit handen nemen. Denk aan het CRM bijhouden of tijdschrijven. Heel belangrijk voor een bedrijf maar niet zo leuk om te doen.
Taken die veel voldoening geven én veel impact hebben, zijn typische taken waar de mens uitermate goed in is en waar mensen blij van worden. Denk aan het adviseren van een klant binnen een consultancy bureau of het mentale support geven aan een medewerker. Deze taken zijn juist minder geschikt voor AI.
Lees ook: In 5 stappen een succesvolle datastrategie, met support van de business
AI als efficiënte tool om bedrijven te 'renoveren'
Taken die weinig voldoening geven én weinig impact hebben: het is te overwegen om hiermee te stoppen. Zo zie je dat er bij deze 'renovatie-case' ook taken naar voren komen die niks opleveren. Dan tot slot de taken die veel voldoening geven maar weinig impact hebben op de organisatie. Dit zijn de ‘leuke activiteiten’ op het werk zoals een lekkere lunch bereiden of je collega verslaan met tafeltennis. Belangrijk voor de interne cohesie dus die moet je vooral in tact laten!
Het is duidelijk dat AI niet zomaar een voorbijgaande trend is; het is een gereedschap dat, indien correct gebruikt, bedrijven kan transformeren. Net zoals een goed uitgevoerde renovatie een oud huis nieuw leven kan inblazen, kan AI een bedrijf nieuw leven inblazen, waardoor het efficiënter, productiever en toekomstbestendig wordt.