Blog Job van den Berg

Het risico dat je loopt als je ChatGPT links laat liggen

Nieuwe technologie schept nieuwe banen. Toen het internet opkwam, ontstond een beroep als app of web developer. En nu met de opkomst van kunstmatige intelligentie zie je ook nieuwe banen ontstaan zoals een Prompt Engineer. Deze persoon geeft opdrachten aan AI-modellen, weet AI-modellen op een juiste manier in te zetten. Hij of zij komt met het juiste zinnetje (prompt) om ChatGPT de juiste output te laten geven. Dat is echt een vak apart, schrijft data-expert Job van den Berg in de blog van de dag.

Job van den Berg 19 april 2023

Chatgpt job van den berg technologie kunstmatige intelligentie

Job van den Berg

Data- en AI-expert en partner bij ai.nl

Job van den Berg is data- en AI-expert en partner bij ai.nl. Hij is expert-blogger bij De Ondernemer en heeft een wekelijkse radiocolumn (Data Dinsdag) over de kansen van data en AI bij De Ondernemer Live.

Een voorbeeld om dit te illustreren: stel je wil weten hoeveel procent van de Nederlanders Koningsdag viert. Je vult letterlijk deze vraag in ChatGPT en je zult zien dat ChatGPT geen antwoord zal geven. Want, zo claimt het algoritme, ChatGPT heeft geen actuele gegevens en blijft graag weg van het doen van schattingen op basis van eigen verzamelde data.

Als je de vraag net iets anders stelt namelijk: Wat zegt onderzoek van bijvoorbeeld Deloitte, PwC, EY over de populariteit van Koningsdag in Nederland? Dan krijg je wél een antwoord. Het antwoord is 70 procent. Hoe komt dat? ChatGPT is een taalmodel en geen zoekmachine. Maar in veel onderzoeken die op internet te vinden zijn, staan vaak resultaten uit studies waarin statistieken zijn verzameld. Dus als je refereert aan uitkomsten uit onderzoek, vaak terug te lezen in rapporten, heb je een grote kans dat ChatGPT jou wél verder kan helpen.

Lees ook: Succesvol ondernemen met AI: Belco zet als eerste bedrijf ChatGPT in voor verbetering klantenservices

"Met een goede Prompt Engineer in huis kan AI écht voor je gaan werken"

Dit is een trucje dat je moet kennen en dat karakteriseert een Prompt Engineer: die weet precies hoe je AI moet gebruiken om de juiste output te krijgen. Hij/zij voorkomt garbage in/garbage out en heeft vaak ook enige kennis over de werking van de modellen. Hij of zij weet dat ChatGPT een taalmodel is en niet een statistiek-machine en kan daarom de juiste opdrachten geven om het juiste antwoord te vinden. Met een goede Prompt Engineer in huis kan AI écht voor je gaan werken.

Denk je dat je goed bent in het bedenken van Prompts? Overweeg dan een carrìère switch: je kunt ongeveer een half miljoen dollar verdienen als je een goede prompt engineer bent.

Salaris ontwikkeling nieuwe beroepen

Even terug naar de kolenschepper en app developer: verdienden die ook exorbitant veel geld toen respectievelijk de stoommachine en het internet in opkomst was? Jazeker. Maar we weten ook dat deze beroepen naar verloop van tijd devalueren; de salarissen dalen naarmate meer mensen de vaardigheden gaan beheersen. Op een gegeven moment was het geen unieke vaardigheid meer en wordt het inwisselbaar. Dan dalen de salarissen.

Lees ook: ChatGPT: hoe AI de komende jaren het ondernemerschap zal veranderen

Mijn verwachting is dat dit ook met de prompt engineer gaat gebeuren en dat die baan misschien over 10 jaar niet meer bestaat. Want dan beheerst iedereen deze vaardigheid. Vergelijk het met de begindagen van het internet, waar het echt nog een kunst was om zoekmachines goed te gebruiken. Nu is dit een basisvaardigheid die iedereen beheerst.

Concurrentievoordelen ChatGPT

Waarom is dit relevante informatie, voor jou als ondernemer? Het goed en effectief gebruiken van AI-tools zoals ChatGPT levert nú een concurrentievoordeel op dus investeer in deze kennis. De ontwikkelingen gaan snel. Iedereen gebruikt wel eens ChatGPT maar het aantal dat AI-tools effectief gebruikt is schaars. Vaak is het meer een leuk uitprobeersel, een gimmick. Als je het wél lukt om de juiste prompts en toepassingen te vinden voor jouw bedrijf dan loop je voor op je concurrenten én kom je sneller tot innovaties. Wacht niet tot die Prompt Engineer in jouw bedrijf er is maar zorg ervoor dat je het zelf beheerst. Dat betekent basiskennis vergaren over wat er onder motorkap van ChatGPT gebeurt, veel ervaring opdoen met de inzet van AI en creatief nadenken over oplossingen. De kansen liggen voor het oprapen. Succes!

Luister hieronder de gesproken blog van Job van den Berg terug.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws