Blog Juri Hoedemakers

'Jij alleen hebt de oplossing voor het personeelstekort niet. Op deze manier je team wel'

Nieuws over personeelstekorten zien we bijna dagelijks voorbijkomen op onze schermen. Juri Hoedemakers, Drs. Hofnar, kijkt naar het probleem, en ziet ook voor jouw bedrijf de oplossing voor het personeelstekort op straat liggen. Zo beschrijft hij in deze blog.

Juri Hoedemakers (a.k.a. Drs. Hofnar) 16 mei 2022

Oplossing personeel tekort juri hoedemakers

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock.

Juri Hoedemakers

Hofnar

Juri Hoedemakers (34) heeft de scriptieprijs gewonnen aan de RSM Erasmus Universiteit met zijn scriptie over de waarde van de hofnar in moderne organisaties.

Vervolgens mocht hij daar een boek over schrijven. Dat boek 'Gezocht: Hofnar' bereikte plek 3 in de top 100 en dat zorgt ervoor dat hij bijna iedere week lezingen mag geven bij bedrijven en mag spreken op (digitale) evenementen.
Daarnaast is hij vanaf september 2021 aan het promoveren op de hofnar aan de Erasmus Universiteit en is hij in oktober 2021 ook daadwerkelijk aangesteld in de functie van hofnar bij AFAS Software.

Het lijkt wel of heel Nederland hetzelfde probleem heeft, maar als je heel even door die muur van media-roeptoeterij gaat, zie en hoor je óók heel veel bedrijven die juist absoluut geen problemen hebben om personeel te vinden. Sterker nog, bij sommige bedrijven lopen mensen nog iedere dag binnen met de vraag of ze er mogen werken. Hoe kan dat?

Te individualistisch

Wil je de échte reden weten? In mijn functie en ervaringen als Hofnar zie en hoor ik vaak dat we te veel met ons eigen hachje bezig zijn, veel te individualistisch en te veel overtuigd dat we stuk voor stuk het wiel uit moeten vinden. Maar wat als we nu eens de handen ineen zouden slaan? Gewoon zoals goed ondernemersvolk betaamt, elkaar eens wat meer zouden vragen, naar elkaar zouden luisteren en helpen. En neem dan gelijk afscheid van de gedachte dat vragen je zwak maakt.

Goed ondernemer is een teamsport. En goed personeelsbeleid dus ook. Het is dan ook oneerlijk dat alleen de manager HR of personeelszaken minachtend wordt aangekeken bij een personeelstekort. Bij voetbal wordt toch ook niet alleen de middenvelder aangekeken als er een wedstrijd verloren wordt? Waarom maken we niet gebruik van het collectieve denkvermogen van onze organisaties of collega-ondernemers. We zijn individualisten en hokjesdenkers en dat is precies de reden dat we er niet uit komen.

Lees ook: Waarom ja-knikkers killing zijn voor ondernemers

Collectief denkvermogen organisatie; Personeelstekort De Musical

Hoeveel medewerkers heb je in dienst? 1, 10, 100, 1000? Dat zijn stuk voor stuk mensen met eigen en meestal ook aanvullende ideeën op jou zelf. Maak gebruik van die collectieve denkkracht! Gooi de vraag eens op de kantinetafel. “Hoe denken jullie dat we aan meer collega’s kunnen komen?” Of ga nog een stapje verder en denk bijvoorbeeld eens aan een rollenspel. Waar metaforen figuurlijke uitdrukkingen zijn, wordt er bij een rollenspel meer toneelgespeeld. Men neemt een theatrale rol aan of kruipt in de huid van iemand anders. Bij deze vorm kunnen echte gebeurtenissen of praktijkvoorbeelden nog eens worden nagespeeld. Eigenlijk zijn het een soort simulaties van situaties die zich in de praktijk kunnen voordoen. Het leuke van een rollenspel is ook dat je een keer op de stoel van de ander kunt zitten. Laat iedereen is plaatsnemen op de stoel van HR. Rollenspellen kunnen heel verhelderend zijn. En dat wist de hofnar vroeger als geen ander.

  • Weetje: Koning en hofnar wisselden weleens voor de lol van rol. Dat leverde nieuwe inzichten op en was tevens goed voor het reflectieve vermogen van de koning. Zie hier de functie van de spiegel.

Collectief denkvermogen collega-ondernemers

Op 14 mei verscheen er een artikel op zowel deze site als nu.nl met de kop: “Winkels gaan eerder op slot of sluiten hele dagen vanwege personeelstekort”. Het stuk gaat over de recente trend dat winkeliers steeds vaker rigoureuze maatregelen nemen vanwege het tekort aan personeel. Zo worden onder andere openingstijden ingekort, koopavonden afgeschaft en moeten filialen noodgedwongen voor halve of hele dagen de deuren sluiten. Het stuk vertelt verder dat winkeliers ongeveer 5 tot 10 procent van de vacatures niet ingevuld krijgen en dat er in totaal meer dan 40.000 vacatures open staan in de detailhandel.

Lees ook: Winkels eerder dicht of sluiten hele dagen vanwege personeelstekort: 'We moeten investeren in innovatie en robotisering'

Het was echter niet het artikel wat mij inspireerde, maar de reacties van collega-ondernemers onder het stuk. Die reacties onder elkaar vormde namelijk een geweldige lijst met tips. Gratis en voor niets! Nou ja, het enige wat je moet doen is goed lezen wat er staat en het in de toekomst zelf organiseren om te luisteren en door te vragen. Hieronder de beste tips die ik tegen ben gekomen:

  • Zorg voor een aantrekkelijke winkel, qua sfeer en aanbod

  • Betaal je personeel goed

  • Geef je personeel meer vrijheid in wat ze kunnen doen in de winkel, inspraak over de inrichting, het rooster enNeem ook ouderen aan in de winkels, ook al zijn ze al over de pensioengerechtigde leeftijd

  • Misschien geen tip, maar wel belangrijk: Laten we blij zijn dat de winkels weer open zijn en we nooit meer in lockdown hoeven

  • Pas je manier van werven aan. Ga bijvoorbeeld gegamificeerd werven. Er zijn verschillende opties om personeel aan te trekken met games en gebaseerd op soft skills.

  • Misschien is het verschil tussen een uitkering en minimumloon wel te klein. Daar kun jij als ondernemer niet direct iets aan doen, maar het kan wel deel van het probleem zijn.

  • Kijk welke processen er geautomatiseerd kunnen worden

  • Denk na over hetgeen jij kan bieden, dat het internet niet kan bieden.

  • Zorg voor een minder zwaar administratief beleid. Nu moet vaak iedere handeling of ieder schroefje minuscuul worden geregistreerd

  • Het is lang eenrichtingsverkeer geweest, ga op zoek naar co-creatie

Inmiddels zijn er meer dan tweeduizend reacties onder het artikel op nu.nl gezet. Stuk voor stuk waardevolle inzichten en in het slechtste geval inzichten waar je het ook niet eens mee kunt zijn. Zo is het natuurlijk bijzonder makkelijk om te zeggen dat je meer salaris moet betalen, maar dat geld moet natuurlijk ook ergens vandaag komen. Een hoger salaris kan natuurlijk, maar dan staat daar wel een hogere omzet tegenover. En dan is de vraag, moet je daar harder voor werken of slimmer voor werken.

Moraal van het verhaal: laten we elkaar helpen en op zoek naar een oplossing door co-creatie. Ligt het feitelijk tekort niet gewoon in het tekort aan vragen stellen en naar elkaar luisteren?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws