Blog Justin Jansen

'Ondernemers maken de wereld iedere dag een stukje beter, laten we ze in het zonnetje zetten'

Nico Dijkshoorn brak eerder deze week al een lans voor de ondernemers die dit land rijk is en vandaag doet hoogleraar Ondernemerschap Justin Jansen daar een schepje bovenop ,,We moeten trots zijn op onze ondernemers. We kennen allemaal wel de iconen van het Nederlandse bedrijfsleven, maar vergeten vaak dat juist veel onbekende ondernemers zorgen voor echte verandering."

Justin Jansen 17 november 2021

Blog justin jansen hoogleraar ondernemerschap week ondernemer

Hoogeleraar Justin Jansen: ,,Ondernemers dragen in grote mate bij aan het oplossen van de uitdagingen waar wij als maatschappij voor staan. Foto: Shutterstock

In de week van de Ondernemer staan we stil bij alles wat de ondernemer beweegt. Maar ook wat er door alle ondernemers wordt bereikt. En dat is veel. Of het nu gaat om het ontwikkelen en introduceren van online concepten of juist het opzetten van een te gekke winkel of nagelstudio; alle ondernemers verdienen respect voor de risico’s die ze nemen in het najagen van hun idealen. Want dat is belangrijk! Ondernemers zorgen voor nieuwe energie, sluiten aan bij nieuwe trends en veranderingen, maar dragen ook in grote mate bij aan het oplossen van de uitdagingen waar wij als maatschappij voor staan.

Lees ook: Drie vragen van hoogleraar Jansen: dé check hoe gezond jouw bedrijf is

Ondernemers leggen de basis voor het succes van morgen

Ondernemers zorgen voor economische groei. Ze scheppen banen en zorgen daarmee voor een inkomen van velen in Nederland. Maar ondernemers doen meer. Ze innoveren en vernieuwen. Ze investeren in de toekomst van hun bedrijf. Daarmee leggen ze de basis voor het succes van morgen. Niet door juist vandaag winst te nemen, maar geld opzij te zetten voor investeringen in digitalisering, het welzijn van hun medewerkers of juist in het ontwikkelen van nieuwe technologie.

En dat is niet altijd makkelijk. Bijvoorbeeld in onzekere tijden. De coronapandemie heeft ons echter laten zien dat we kunnen bouwen op onze ondernemers. In goede en slechte tijden. Altijd weer zoeken ze naar oplossingen om de zaak draaiende te kunnen houden. Soms juist door een stapje terug te doen, maar altijd door zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden.

Lees ook: Hoogleraar Jansen: 'Voor veel bedrijven is groei echt niet vanzelfsprekend. En dan?'

De ondernemer die midden in de samenleving staat

En daarom moeten we trots zijn op onze ondernemers. We kennen allemaal wel de iconen van het Nederlandse bedrijfsleven, maar vergeten vaak dat juist veel onbekende ondernemers zorgen voor echte verandering. De mkb-ondernemer om de hoek. Of het familiebedrijf dat al decennialang zorgdraagt voor haar klanten en ook de plaatselijke sportvereniging of andere lokale initiatieven een warm hart toe draagt en daarmee midden in de samenleving staat.

Met één been in de maatschappij van vandaag, maar met het andere in die van morgen om daarmee doorbraken te forceren die ons helpen om grote sociaal maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Zoals klimaatverandering. Daar ben ik van overtuigd. Hoewel de weg er naartoe best hobbelig zal zijn en niet elk initiatief de eindstreep zal halen, zorgen ondernemers voor nieuw elan om belangrijke transities te kunnen maken. Binnen de energie, maar ook de gezondheidszorg. Zoals ondernemers ons al vaker hebben geholpen met belangrijke uitdagingen. Laten we dan ook zorgen dat juist de ondernemers die onze wereld iedere dag een stukje beter maken in het zonnetje worden gezet. Een hele week lang.

Justin Jansen

Hoogleraar Ondernemerschap

Justin Jansen is hoogleraar Ondernemerschap (Rotterdam School of Management), academisch directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship en onder meer mede-auteur van de bestseller 'Naar een gezond groeibedrijf in vijf stappen', ook in onze webshop te bestellen. Als lid van de Raad van Advies van De Ondernemer schrijft hij maandelijks een expertblog op deze website, en is onder meer één van de docenten bij Het Groeicollege, een gezamenlijk initiatief van De Ondernemer, nlgroeit en het Erasmus Centre for Entrepeneurship. Hier lees je er meer over.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws