Blog Justin Jansen

Hoogleraar Jansen: 'Recordstand voor AEX. Heel mooi, maar wat hebben we eraan?'

Voor het eerst in de geschiedenis van de AEX tikte de index de 800 punten aan. Iedereen was in een jubelstemming. Nog nooit heeft de index zo hoog gestaan. Maar wat betekent dat eigenlijk? Gaan we nu een periode in van ongekende economische groei? En wat betekent het voor de Nederlandse economie? Justin Jansen, hoogleraar Ondernemerschap en academisch directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship, reageert in zijn expertblog.

Justin Jansen 22 september 2021

Aex beursplein aandelen

Recordstand van de AEX? Goed voor de belegger, maar zeker ook een goed signaal voor Nederland, schrijft Justin Jansen in zijn expertblog. Afbeelding: Shutterstock.

Afgelopen week zag ik meermaals het nieuws voorbij komen dat onze AEX index de 800 puntengrens had aangetikt. Nog nooit in de geschiedenis heeft de AEX zo hoog gestaan. En wat blijkt: de Nederlandse beurs is een van de best presterende beurzen ter wereld! Ik zag een beeld voor mij van zeer tevreden beleggers die kunnen terugkijken op een jaar vol met rendement.

Hogere beurskoersen

Beursgenoteerde ondernemingen die floreren en iedere dag weer hard werken om nog sneller, slimmer of slagvaardiger nieuwe groeikansen waar te maken. En daarmee extra waarde creëeren die zich vertaalt in een hogere beurskoers. Of heeft het veel minder te maken met wat beursgenoteerde bedrijven eigenlijk doen en kunnen we de recente stijging niet veel beter toeschrijven aan de lage rente? Of de recente lockdown die heeft gezorgd dat veel meer mensen zijn gaan beleggen? Deels wel denk ik. Maar de stijging van de AEX in het bijzonder, zeker ook ten opzichte van andere indices, is ook een goed teken voor het scale-up klimaat in Nederland en de opkomst van snelgroeiende bedrijven in de ons omringende landen.

De stijging van de AEX in het bijzonder, zeker ook ten opzichte van andere indices, is ook een goed teken over het scale-up klimaat in Nederland en de opkomst van snelgroeiende bedrijven in de ons omringende landen.

Hoewel in het verleden als snel werd gekeken naar Sillicon Valley of de Nasdaq index als het ging om de toekomstige winnaars van de tech-gebaseerde economie, blijkt ook dichter bij huis de techsector hard te groeien.

Picnic, Bunq, Sendcloud, Adyen, enzovoorts...

Startups schieten als paddenstoelen uit de grond, en een belangrijk deel daarvan weet ook een zeer schaalbaar verdienmodel succesvol in de markt te zetten. Denk bijvoorbeeld aan Picnic, dat laatst 600 miljoen euro heeft weten op te halen bij investeerders. Of Bunq, dat digitale financiële diensten aanbiedt via een app. Recentelijk bleek ook Sendcloud, dat een verzendplatform aanbiedt voor online retailers, 160 miljoen te hebben opgehaald om de komende periode internationaal ook verder op te kunnen schalen. Een aantal bedrijven dat internationaal heeft weten door te groeien is de afgelopen jaren naar de beurs gegaan. En zijn met name ook genoteerd aan de AMX en AEX. Denk bijvoorbeeld aan Adyen, Flow Traders en Takeaway.

Lees ook: Hoogleraar Jansen: 'Voor veel bedrijven is groei echt niet vanzelfsprekend. En dan?'

Silicon Valley, maar dan in Nederland

Allemaal Nederlandse bedrijven. Genoteerd aan de AEX. Maar met enorme mogelijkheden om verder op te schalen en impact te maken. En dat vertaalt zich in hogere beurskoersen van deze bedrijven. En een hogere AEX stand. Zeker nu techbedrijven voor een steeds groter deel het koersverloop van de AEX bepalen. Silicon Valley in Nederland. Met de AEX als de nieuwe NASDAQ.

Als fundament voor nieuwe groeibedrijven in Europa. Recordstand van de AEX? Goed voor de belegger, maar zeker ook een goed signaal voor Nederland. Dat als land steeds meer kan profileren als broedplaats voor startups die internationaal opschalen. De AEX als onderdeel van het ondernemend ecosysteem.

Lees ook: Het Groeicollege: Kees de Jong geeft advies hoe bij te leren als ondernemer

Justin Jansen

Hoogleraar Ondernemerschap

Justin Jansen is hoogleraar Ondernemerschap (Rotterdam School of Management), academisch directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship en onder meer mede-auteur van de bestseller 'Naar een gezond groeibedrijf in vijf stappen', ook in onze webshop te bestellen. Als lid van de Raad van Advies van De Ondernemer schrijft hij maandelijks een expertblog op deze website.

De hoogleraar is onder meer één van de docenten bij Het Groeicollege, een gezamenlijk initiatief van De Ondernemer, nlgroeit en het Erasmus Centre for Entrepeneurship. Hier lees je er meer over.

tracking pixel