Blog Justin Jansen

Wordt het dan nu echt de tijd voor het mkb?

Afgelopen week is het coalitieakkoord bekend geworden, met daarin speciale aandacht voor het mkb. Het groei- en innovatief vermogen van het mkb wordt versterkt en ondernemerschap wordt gestimuleerd. Betekent het dat mkb'ers nu in het zonnetje worden gezet? Komen er beleidsmaatregelen die hen écht helpen om belangrijke stappen voorwaarts te maken? Expertblogger Justin Jansen zou graag willen dat de overheid zelf eerst ook die transitie maakt.

Justin Jansen 17 december 2021

Groei regeerakkoord mkb

Gaat de nieuwe regering het mkb helpen groeien? Foto: Shutterstock.

De coalitie is duidelijk. Het mkb is cruciaal voor de Nederlandse economie. Het kabinet zegt niet alleen de prestaties van vandaag te willen verbeteren, maar met name ook de slagkracht van mkb-ondernemers van morgen te waarborgen. Wat zegt de nieuwe coalitie precies? We gaan naar een meetbare aanpak van regeldruk, het wordt makkelijker om mensen in dienst te nemen en te houden, onnodige belemmeringen bij financiering worden weggenomen en er komt ondersteuning bij digitalisering en verduurzaming. Dat klinkt als muziek in de oren voor veel mkb'ers. Maar betekent dit dan ook een vlucht naar voren? Zeker na een zeer onzekere periode waarin veel ondernemers op dit moment zitten.

Economie in transitie biedt volop kansen voor snelle groei

Ondanks de positieve signalen over de Nederlandse economie, blijkt het nog steeds erg moeilijk voor veel bedrijven om nieuwe groeikansen te benutten. De economische groei en de aantrekkende vraag naar arbeid is gestoeld op een relatieve kleine groep aan groeiende en snelgroeiende bedrijven. Uit recente cijfers blijkt dat iets meer dan de helft van het Nederlandse mkb groeit. Een heel groot deel dus niet. Sterker nog: de kloof tussen groeiende en krimpende bedrijven is de afgelopen jaren in Nederland alleen maar groter geworden. Digitalisering heeft nieuwe en snel opschaalbare verdienmodellen beschikbaar gemaakt en nieuwe snelgroeiende bedrijven voortgebracht. Denk daarbij aan big data, ‘internet of things’, 3D-printing en robotisering.

Bestaande verdienmodellen staan door de opkomst van nieuwe technologieën sterk onder druk. Dit heeft belangrijke gevolgen voor ondernemingen. Zij moeten kunnen omgaan met een toenemende dynamiek, onzekerheid en moeilijk planbare groeipaden. Tegelijkertijd biedt een economie in transitie volop kansen voor snelle groei door het slim inspelen op nieuwe kansen en behoeften. De exponentiële snelheid waarmee allerlei vernieuwingen en nieuwe technologieën zich ontwikkelen, biedt vele mogelijkheden voor nieuwe en bestaande bedrijven, maar brengt ook veel risico's met zich mee.

Lees ook: Wat betekent coalitieakkoord kabinet-Rutte IV voor ondernemers?

Kabinet moet vooral helpen de juiste vraag te stellen

Dat de nieuwe coalitie inziet dat het Nederlandse mkb de banen- en innovatiemotor van Nederland is, is natuurlijk heel belangrijk, maar de vraag is of de juiste instrumenten en beleidsmaatregelen ontwikkeld gaan worden die echt aansluiten bij de uitdagingen die mkb-ondernemers ervaren. Want hoewel financiering een belangrijk pijnpunt is gebleven, blijkt het nog veel belangrijker om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Om nieuwe groeikansen te identificeren en door te voeren binnen de organisatie. Door het mkb te stimuleren de juiste vragen te stellen. En te leren hoe ze om kunnen gaan met fundamentele veranderingen.

Een economie in transitie vraagt om verbeeldings- en veranderkracht. Ook bij de overheid. Nieuwe technologie kan hierbij helpen. Maar ook slimme tools en technieken die breed worden ingezet om mkb'ers antwoorden te laten geven op de meest prangende vraag over de toekomst: hoe kan ik groeien binnen een economie in transitie? Dat betekent ook dat de nieuwe coalitie zelf moet innoveren in beleids- en ondersteuningsmaatregelen. En niet met traditionele maatregelen moet komen om nieuwe uitdagingen te beantwoorden. Hier kan en moet de nieuwe coalitie nog belangrijke stappen in zetten. Om te zorgen dat ondernemend Nederland als geheel de transitie kan maken naar de duurzame economie van morgen!

Lees ook: 'Ondernemers maken de wereld iedere dag een stukje beter, laten we ze in het zonnetje zetten'

Justin Jansen

Hoogleraar Ondernemerschap

Justin Jansen is hoogleraar Ondernemerschap (Rotterdam School of Management), academisch directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship en onder meer mede-auteur van de bestseller 'Naar een gezond groeibedrijf in vijf stappen', ook in onze webshop te bestellen. Als lid van de Raad van Advies van De Ondernemer schrijft hij maandelijks een expertblog op deze website, en is onder meer één van de docenten bij Het Groeicollege, een gezamenlijk initiatief van De Ondernemer, nlgroeit en het Erasmus Centre for Entrepeneurship. Hier lees je er meer over.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws