Blog Lieke Wolfraad

"Waarom 'work hard, play hard' vervangen moet worden door 'work hard, recharge'"

Het welzijn van werknemers komt de laatste jaren steeds meer in the picture te staan. We kennen de argumenten: medewerkers die zich goed voelen zijn productiever en zieke mensen kosten bedrijven handenvol geld. Bewegingswetenschapper Lieke Wolfraad breekt graag een lans voor een argument dat niet om geld gaat, maar om het grote geheel: mensen die zich goed voelen, nemen betere beslissingen voor zichzelf en de wereld om zich heen.

Lieke Wolfraad 4 september 2023

Lieke wolfraad personeel energiemanagement onewave

Lieke Wolfraad

Onewave

Bewegingswetenschapper Lieke Wolfraad blogt op De Ondernemer over energiemanagement. Ze ontdekte met haar onderzoek bij de voetballers van FC Groningen hoezeer de balans tussen inspanning en ontspanning verschilt per persoon én hoe belangrijk energiemanagement is om goed te presteren. Vervolgens zette ze voor Accenture het succesvolle en prijswinnende programma Fit@Work op. Nu leert ze met haar bedrijf Onewave organisaties en medewerkers op een datagedreven manier de patronen van stress en herstel te verbeteren. Ze deelt haar inzichten die ze op doet bij diverse organisaties in combinatie met wetenschappelijke artikelen.

Betere beslissingen zijn hard nodig, als we de huidige problemen in de samenleving willen oplossen. We moeten duurzamer leven en werken. Preventief actie ondernemen om gezond te blijven, waardoor de druk op de zorg afneemt. Verder denken dan het eigenbelang en het hier en nu. Werkgevers kunnen daarbij helpen, door energiemanagement een vast onderdeel te maken van professionele groei.

Wat moeheid doet

Als ik moe ben op mijn werk, kan ik minder goed focussen en heb ik een korter lontje naar mijn collega’s. Luisteren gaat me minder goed af, want ik vul sneller in voor de ander. Wanneer ik wel uitgerust en energiek ben, kan ik me beter concentreren en geniet ik van de goede samenwerking in mijn team. Waardoor ik betere beslissingen kan nemen, die op de lange termijn goed zijn voor ons bedrijf.

Lees ook: Waarom jongeren bang zijn voor stress (en dat zorgt voor burn-outs)

Als ik moe ben en boodschappen moet doen, dan kies ik sneller voor ongezonde en minder duurzame producten. Als ik moe thuis kom, dan kan ik minder hebben van mijn kinderen. Dan verlies ik eerder mijn geduld en reageer ik prikkelbaar op dingen waar ik normaal rustig zou zijn gebleven. Ik ben het mijn kinderen verschuldigd om goed voor mezelf te zorgen, zodat ik goed voor hen kan zorgen.

Op werk zou hetzelfde moeten gelden, maar het omgekeerde is waar. ‘Work hard, play hard’ is de norm. Waar het zou moeten zijn: Work hard, recharge.

Lees ook: Hoe ga jij als leidinggevende om met introverte (en extraverte) werknemers?

Laatst begeleidde ik een directieteam. Door onze energiemeting zagen ze het effect van alcohol op hun lichaam en werden ze zich ervan bewust dat ze behoorlijk veel dronken. Die week hadden ze een strategietweedaagse, die ze aftrapten met een avond borrelen. ,,Gek eigenlijk, dat we na een avond drinken belangrijke beslissingen nemen over de toekomst van het bedrijf”, zei iemand.

Mijn punt is niet dat we niet meer borrelen. Ontspannen, samen lachen en verbinding maken zijn ook belangrijk. Maar niet de dag voordat je de koers voor je hele organisatie bepaalt. Ik gun organisaties om vanuit rust te bewegen, niet vanuit angst of stress. Ik gun politici de kalmte om besluiten te nemen voor de lange termijn. En daar heb je energie voor nodig.

Energie is de basis

Energiemanagement is een basisvaardigheid die iedereen onder de knie zou moeten krijgen. Hoe zorg ik dat ik goed kan functioneren? Wat helpt mij om op te laden? Hoe merk ik dat ik even rust moet pakken? Als iedereen uitgerust is en meer energie uit z'n werk haalt, zijn mensen blijer. Er is meer plezier, meer rust en meer ruimte voor een ander. De blik verandert van het hier en nu naar de lange termijn. De vraag ‘what’s in it for me?’ verandert naar ‘wat dragen wij bij?’. Beslissingen niet meer nemen vanuit angst of stress, maar vanuit kalmte, overzicht en reflectie. Kortom: energieke mensen maken een mooiere impact. En dat kan onze samenleving goed gebruiken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws