Blog Patrick Wessels

Coronaproof op het terras: zo zorg je voor veilig gedrag bij consumenten

Het drinkt in ieder geval makkelijker dan met een mondkapje op, dus praktisch zou het kunnen. Toch zal het kabinet ons vast niet verplichten om met een bouwhelm op aan de borrel te gaan. Terwijl dat op het terras wel degelijk kan bijdragen aan veiliger gedrag. Net als in de winkelstraat, waar het de komende tijd extra belangrijk wordt om de basisregels na te leven.

Patrick Wessels 11 maart 2021

Laatste update: 5 april 2021 07:00

Horeca terrassen coronacrisis open

En dat is... anderhalve meter. Foto: ANP.

Lees ook: Burgemeesters: 'Terrassen op verantwoorde manier open'

De huidige versoepelingen blijven alleen van kracht als iedereen zich beter aan de maatregelen houdt. Om nog maar niet te spreken over de versoepelingen (hallo terras!) waarmee het kabinet verleidt voor na de verkiezingen. Niet eerder leken de anderhalve meter, het mondkapje en het handen wassen zo belangrijk. Maar, hoe zorg je ervoor dat consumenten zich veilig gedragen in de winkel en op het terras?

Minder kritisch op veiligheid

Het brein schrikt van nieuwe situaties. Vorig jaar maart kregen we te maken met een virus dat we nog totaal niet kenden. Inmiddels zijn we een jaar verder en hebben de meesten (gelukkig) medisch geen grote problemen meegemaakt. Economisch ligt dat misschien anders, maar dat leidt niet tot specifieke angst voor het virus. Sterker nog, het brein went net zo snel als dat het in eerste instantie schrikt. Het coronavirus is bovendien hartstikke onzichtbaar en afgelopen zomer hebben we ervaren dat erbij beter weer van alles mogelijk lijkt.

Met een dreigende derde golf en toch enkele versoepelingen zijn de basisregels belangrijker dan ooit. Winkeliers en hopelijk snel ook horeca-eigenaren mogen weer klanten ontvangen, al is het de vraag hoelang dat goed blijft gaan. Consumenten lijken minder kritisch op de veiligheid dan vorig jaar en zelfs dan een paar maanden terug. De gevoelde urgentie om de maatregelen na te leven verslapt, waardoor winkels en wellicht ook de terrassen een aanzienlijk risico kunnen vormen.

''In casual kleding zijn we extra open naar anderen en in sportkleding maken we gezondere keuzes op de menukaart (tip voor op het terras!)''

Handig gebruik van enclothed cognition

En dan zou zo’n bouwhelm tijdens de borrel helemaal geen gek idee zijn. Psychologisch maak je dan handig gebruik van enclothed cognition. Wat iemand draagt stuurt het gedrag. Met een net pak aan voelen we ons krachtiger, in casual kleding zijn we extra open naar anderen en in sportkleding maken we gezondere keuzes op de menukaart (tip voor op het terras!).

Dus hoe zorg je ervoor dat consumenten zich veilig gedragen als ze komen winkelen of op het terras zitten? Trek ze iets aan dat ze associëren met veiligheid. Verplicht het veiligheidshesje voor iedereen die komt winkelen of borrelen. En zet de bouwhelm op zodra ze binnenkomen of naar hun tafeltje lopen. Ze zullen zich veiliger gedragen, om te voorkomen dat de besmettingen de komende tijd alsnog weer sterk oplopen.

Lees hier ook een eerdere blog van Patrick Wessels: Wie redt wie? Consumenten hebben horeca keihard nodig

Voorkomen dat terrassen en winkels niet open mogen

Heel realistisch is dat misschien niet. Tegelijkertijd trek ik al jaren een witte wegwerpjas (100% gerecycled natuurlijk) aan als ik klanten bezoek die werken in de voedingsmiddelenindustrie. We kennen die mogelijkheid dus wel degelijk, en zou het zomaar kunnen helpen om in ieder geval het winkelen netjes op voldoende afstand te blijven doen. Met de handen gewassen en het mondkapje op, om in ieder geval te voorkomen dat de winkels straks alsnog weer dichtmoeten en de terrassen misschien helemaal niet open mogen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws