Bas van der Veldt
Eindbaas AFAS Software
Bas is een man met een missie. Namelijk dat werk heel veel leuker en beter kan, én met meer oog voor de maatschappij. Daarom maakt zijn bedrijf software waarmee je al je administratie en processen kunt regelen. Snel en zonder gedoe. Zo heb je altijd grip en houd je tijd over voor dingen die écht belangrijk zijn. Onder leiding van Bas groeide AFAS met meer dan 700 procent. Ruim 2,5 miljoen Nederlanders ontvangen iedere maand een digitale loonstrook via AFAS. En - minstens zo belangrijk - Bas mag zich volgens Great Place to Work de beste werkgever van Nederland noemen.
Toen AFAS nog maar net bestond, zagen we zwarte sneeuw. We maakten de overstap van DOS naar Windows, en het systeem rammelde aan alle kanten. Er ging van alles mis, klanten waren boos, en we moesten echt kei- en keihard werken om de boel in de lucht te houden. Als je van een afstandje keek, zou je kunnen denken: waar zijn die lui mee bézig joh? Hou daar toch mee op!
Maar we gingen door, want we waren ervan overtuigd dat het nodig was voor de continuïteit van ons bedrijf. Achteraf een goed besluit. We hebben toen een nieuw fundament voor de toekomst gelegd. Voor mij zijn dit soort besluiten uitzonderingen. Sterker: ik denk dat we als ondernemers te vaak maar doorgaan met dingen, terwijl we er eigenlijk mee zouden moeten stoppen.
Lees ook: Bas van der Veldt (AFAS): ‘Verkopen is niet ‘vies’, wees er juist trots op’
Trekken aan een dood paard
In Silicon Valley heb je een uitspraak: ‘Move fast and break things’. Bedrijven als Google stoppen om de haverklap met een product of dienst. Nou vind ik wel iets van de manier waarop ze dat doen (ze informeren klanten meestal te laat, en bieden zelden een alternatief), maar het principe dat je los durft te laten, is heel goed.
Iedere ondernemer zou zich veel vaker af moeten vragen: is het wel écht slim om hiermee door te gaan? Zo voorkom je dat je je verliest in de verkeerde dingen. Ik zie bijvoorbeeld ondernemers die maar blijven investeren in iets dat niet goed van de grond komt, omdat ze er al zoveel tijd en geld ingestoken hebben. Het móét dan eigenlijk wel een succes worden.
Geld dat je uitgegeven hebt, ligt in het verleden, daar heb je nu geen invloed meer op. Je hebt wél invloed op wat je nu nog uitgeeft en wat het dán oplevert
Maar dat is echt een denkfout. Geld dat je uitgegeven hebt, ligt in het verleden, daar heb je nu geen invloed meer op. Je hebt wél invloed op wat je nu nog uitgeeft en wat het dán oplevert. Ander voorbeeld. Soms stoppen ondernemers niet, omdat ze bang zijn dat ze mensen teleurstellen, zoals een medewerker die niet functioneert. Ze blijven er maar muntjes ingooien.
Lef om teleur te stellen
Toegegeven: dat hebben wij ook gedaan, onder het mom van goed werkgeverschap. Maar het is eerlijker en beter om mensen serieus te helpen verbeteren - en als dat niet lukt, ook het lef te hebben om afscheid te nemen. Dat geeft iedereen lucht.
Angst om klanten teleur te stellen is er ook zo eentje. Begrijpelijk (iedere ondernemer is bang voor het verlies van handel), maar als jij zéker weet dat een bepaalde actie goed is voor de toekomst van jou én je klanten, moet je het gewoon doen.
Als ik kijk naar onze concurrenten die nog steeds met allerlei verouderd lokaal spul werken, ben ik echt trots
Zo zijn wij een aantal jaren geleden helemaal gestopt met onze software op lokale servers draaien. Klanten moesten allemaal over naar de cloud. Nou, dat vond niet iedereen leuk. Maar we hadden een strak draaiboek, we informeerden iedereen tijdig, en we boden goede begeleiding.
Nu is iedereen ongelofelijk blij met de online omgeving. In coronatijd konden al onze klanten gewoon lekker door, de beveiliging is beter, en updates draaien we gemakkelijker. Als ik dan kijk naar onze concurrenten die nog steeds met allerlei verouderd lokaal spul werken, ben ik echt trots.
De energievraag
Wat mij enorm helpt om te bepalen of ik ergens mee stop of mee doorga, is mezelf twee vragen stellen. Eén: is dit essentieel voor het succes van mijn bedrijf? En twee: krijg ik er energie van? Is het antwoord op één van de twee vragen ‘ja’, dan ga ik lekker door. En anders is het tijd om op te houden.
Die energievraag is er wel eentje om scherp op te zijn. Vaak verwarren we waar we goed in zijn met waar we energie van krijgen. Ik ben bijvoorbeeld best goed in netwerken op bijeenkomsten. Ik breng mensen met elkaar in contact, kan met iedereen wel een praatje maken en kan bijna iedereen wel interesseren voor ons bedrijf. Maar aan het einde van de avond ben ik gevloerd. Een dag brainstormen met onze productontwikkelaars over een nieuwe functionaliteit gaat me ook prima af. En dan kom ik ook nog eens stuiterend van de energie thuis. Dat is veel beter dus.
Lees ook: Het opmerkelijke succesrecept van AFAS-baas Bas van der Veldt
Kijk goed naar je agenda, naar de dingen die je doet, en vooral: naar de dingen die je ook zou kunnen laten. Dat levert je meer plezier én focus op. En precies dat heb je nodig om van jouw onderneming een succes te maken.