Blog Won Yip

Won Yip na eerste terrasweek: niet slecht, maar nieuwe wig in samenleving

De eerste week dat zijn terras aan de Dam in Amsterdam weer open mocht, is horecaondernemer Won Yip niet tegengevallen. Maar hij krijgt pas een goed beeld als we een paar weken verder zijn. Yip bekijkt het van dag tot dag, vertelt hij in zijn tweede blog voor De Ondernemer. En hij heeft nog een suggestie voor hoofdpijndossiers bij de overheid, want: ,,Ik geef ze het voordeel van de twijfel. Ze doen het niet bewust, het is gewoon onkunde."

Won Yip 6 mei 2021

2018 Won Yip 01

Won Yip spreekt zich uit over de eerste terrassenweek, de openingstijden en de onkunde van de overheid.

Het valt me niet tegen. Ondanks de restrictiecapaciteit van vijftig personen valt de eerste terrasomzet van de zaak op de Dam mij niet tegen. Ik zeg dat wel onder voorbehoud, want het was meivakantie. Ik ben benieuwd hoe het volgende week zal zijn; goed weer zal het verschil bepalen. Voor corona was 90 procent van onze klanten op de Dam toerist uit het buitenland. Maar die zijn er nu niet. Ook niet uit de buurlanden. Ik heb de afgelopen week alleen Nederlanders gezien en die komen normaal gesproken niet zo snel naar een terras op de Dam.

Majestic is nu mijn enige zaak in Amsterdam waarvan het terras open is. Volgende week openen we ook het terras van Café Zwart aan de overkant. Het terras van de zaak op de boulevard van Scheveningen is nu ook een week open. Dat was niet best. Slecht weer. Je zag wel bedrijvigheid bij de strandtenten en wij pakken dan alleen de druppels: mensen die niet bij een strandtent terecht kunnen of willen.

"Het moet goed zijn, we moeten goed voor de dag komen en de eerste indruk is bepalend"

Van betaald verlof naar betaald werk

Ik heb zo’n twintig medewerkers aan het werk gehad in de afgelopen week. Dat is de harde kern, want het moet goed zijn, we moeten goed voor de dag komen en de eerste indruk is bepalend. De toppers staan er nu, de handjes komen later ook weer aan de beurt. Het klinkt raar, maar de medewerkers gaan nu dankzij de steunpakketten van betaald verlof naar betaald werk. Dat is een gekke gewaarwording voor ondernemers én medewerkers.

Ik heb ook nooit geloofd in die zak met geld die je van de overheid kreeg: 100 procent doorbetaling van de salarissen. Het is het domste wat je kunt doen. Het staat gelijk aan dat wij onze kinderen een creditcard geven zonder limiet en zeggen: zoek het maar uit. Dat moet je ook niet raar staan te kijken wanneer je kinderen niet gemotiveerd zijn om een baantje te zoeken en het arbeidsproces in te gaan. Ik heb het al eerder gezegd: de overheid had al het personeel in de WW moeten laten gaan. Daar krijgen ze standaard 70 procent van het loon en dat had de overheid dan tot 100 procent kunnen aanvullen. Beter dan een zak met geld voor een ondernemer en los het maar op.

Lees ook: KHN zeer kritisch over testbewijzen: 'Uit eten met sneltest onbespreekbaar'

Een nieuwe wig in de samenleving

Van collega-ondernemers in de horeca hoor ik gemengde berichten over de eerste week. Sommigen zeggen ‘ruk’, bij anderen valt het ook niet tegen. Je moet ook een beetje mazzel hebben. Wij hebben een terras aan de gevel, met zonnewering en heaters in de grond (foto hieronder, red). We hebben de ruimte. Als je plek hebt voor twintig gasten, dan stopt het te snel. Ook daar heeft de overheid weer kans gezien om een wig te creëren in de samenleving. In dit geval tussen horeca met terras (en heaters en zonnewering) en horeca zonder terras (of zonder heaters of zonnewering). Ik heb al berichten gezien van collega's die sluiten vanwege het slechte weer.

Er is ook een wig tussen de sector horeca en sportscholen en recreatiebedrijven die niet open kunnen omdat de horeca al open is. Mede daarom denk ik niet dat we in mei nog op extra versoepeling kunnen rekenen. De sportscholen en attractiebedrijven zijn eerst aan de beurt en dat is alweer uitgesteld. Het is heel onlogisch als ze het nu niet zo zouden doen.

"Maar wie heeft bedacht dat we pas om 12:00 uur open mogen? Alsof mensen tijdens corona opeens zijn gestopt met ontbijten?"

Waarom niet vroeger open?

Ik bekijk het van dag tot dag. Je kunt niet verder vooruit kijken. Er is begrip voor het feit dat gasten om 18:00 uur moeten vertrekken, normaal gesproken sluiten wij om drie, vier uur ’s nachts. Maar wie heeft bedacht dat we pas om 12:00 uur open mogen? Alsof mensen tijdens corona opeens zijn gestopt met ontbijten? Normaal gesproken draaien wij van negen uur ’s ochtends tot zes uur ‘s avonds de omzet en daarna krijg je de verdubbelaar. Als je een horecazaak dagelijks opstart, heb je anderhalf tot twee uur nodig. Geen zaak begint met vol. De eerste mensen komen zitten, anderen volgen hun voorbeeld zodat die trein lekker gaan rijden. Zo werkt dat nou eenmaal. Als je pas om 12:00 uur opent, verschuift het moment dat de trein écht loopt naar half twee, twee uur en op het moment dat de trein loopt moet je alweer dicht. We missen de aanloop en de verdubbelaar. En dan is het ook nog met vijftig personen maximaal.

Lees ook: Financieel herstel voor ondernemers: het tienjarenplan van INretail

Ga regeren en problemen oplossen

Ik ben gestopt om logisch over zaken na te denken als het om de overheid gaat. Je wordt kotsmisselijk van de kostbare tijd die ze nu weer aan notulen hebben besteed. Laat ze die tijd gebruiken om te regeren en alle problemen op te lossen. Ik ben er heilig van overtuigd dat, als ze al de kans zien om het samen te stellen, een nieuw kabinet binnen twaalf maanden valt. Je krijgt straks namelijk de eindafrekening van de NOW en de TVL. Onze overheid heeft overduidelijk laten zien dat ze heel slecht zijn in de afhandeling van dossiers. Eigenlijk moeten ze als de sodemieter de gaswinning in Groningen en de zorgtoeslagaffaire afwerken, want TVL en NOW komen eraan. Hoe kun je die afhandelen als er nog twee grote, complexe en onafgewerkte dossiers liggen?

"Aan het geld kan het niet liggen, ze strooien met miljarden"

De ouderwetse manier

Misschien ben ik heel simplistisch, maar als ik minister ben en ik zie zo’n langlopend hoofdpijndossier als ‘Groningen’ langskomen, dan zeg ik toch tegen mijn ambtenaren: jongens, vanavond bij mij thuis of op het ministerie, kom maar met tien willekeurige dossiers en we gaan niet naar huis voordat we die tien dossiers hebben afgewerkt. Pak dossier 1, om wie gaat het, wat zijn de omstandigheden, hoe gaan we dit afwerken? Stempel erop, door. En kom volgende week terug en neem twintig dossiers mee want dan gaan we het opschalen. Als je dat vanaf het begin had gedaan, dan krijg je routine en dan is zo’n langlopend dossier toch afgewerkt? Ik begrijp echt niet dat als onze regering roept dat het schrijnend is, dat ze zich schamen dat het heeft kunnen gebeuren, dat de verantwoordelijke minister dan niet zegt: zoals het nu is gedaan werkt niet, dat is nu wel bewezen, we gaan het op de ouderwetse manier doen, ik neem tien dossiers mee naar huis.

Het is gewoon onkunde

Aan het geld kan het niet liggen, ze strooien met miljarden. In dat kader is het zelfs aannemelijk dat de NOW en de TVL vlotter worden afgewerkt dan Groningen en de zorgtoeslag. Maar dan zou je kunnen zeggen dat het selectief is en dat wil je ook niet. Ik geef ze het voordeel van de twijfel: het is niet selectief, het is gewoon onkunde. En dan zul je toch ergens moeten beginnen.

Met ballonnen en vlaggen laat Yip's Majestic op de Dam weten dat het terras weer open is. Met heaters en zonnewering wordt ingespeeld op het wisselvallige weer.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.