Duurzaam ondernemen en kostenbeheersing. We kunnen en willen er niet meer omheen. Hoewel de mogelijkheden talrijk zijn, is het voor veel ondernemers nog altijd een uitdaging om verschil te maken en kosten te drukken. Gaat het namelijk over het gebruik van duurzame energie, dan zijn deze kosten voor velen nog (te) hoog. Kitepower uit Delft biedt een oplossing.
Wat hebben bouwplaatsen, festivalterreinen en rampgebieden met elkaar gemeen? Inderdaad, je vindt er ronkende dieselaggregaten die elektrische stroom opwekken. Niet bepaald duurzaam. Natuurlijk wordt er op deze locaties soms gebruik gemaakt van grootschalige batterijen, maar ook deze moeten zo nu en dan worden opgeladen. Of wind- en zonne-energie dan geen optie zijn? Zeker wel. Het probleem is alleen dat je een aanzienlijke hoeveelheid zonnecollectoren of een windmolen nodig hebt om het op te wekken. En juist op dit soort - veelal afgelegen - locaties is dat onrealistisch.
Airborne wind technologie
Althans, dat was het. Want wat nou als je energie opwekt met een enorme vlieger? KitePower doet het. Het Delftse bedrijf heeft een airborne wind technologie ontwikkeld. Dit met een vlieger die tot een hoogte van 350 meter achtjes draait. De lijn waar de kite aan vastzit, viert steeds verder uit waardoor de gekoppelde generator gemiddeld 100kW aan elektriciteit opwekt. Dit is genoeg voor honderdvijftig huishoudens.
Wat in 2016 begon met een kite van vijfentwintig vierkante meter, is inmiddels een vlieger van zestig vierkante meter
Een kite van zestig vierkante meter
,,Ken je Wubbo Ockels nog?”, vraagt Walter Hueber van KitePower. ,,Hij was astronaut, professor en de bedenker van deze techniek. Hij werkte onder andere aan de TU Delft, waar een onderzoeksgroep de ontwikkeling van deze techniek na zijn overlijden heeft voortgezet. Wat in 2016 begon met een kite van vijfentwintig vierkante meter, is inmiddels een vlieger van zestig vierkante meter. Er is windsnelheid op de grond voor nodig om ‘m op te laten, maar omdat ‘ie van dusdanig licht materiaal is vervaardigd, blijft de kite makkelijk in de lucht. Helemaal omdat er op grote hoogte altijd wind is.”
Vliegende windturbine
Noem het gerust een waanzinnige techniek. En een waardevolle. De levensduur van een windmolen bedraagt namelijk dertig tot veertig jaar. Voor de ontwikkeling van een KitePower-systeem is 90 tot 95 procent minder materiaal nodig dan voor een windturbine. Daarnaast is de levensduur langer en zijn reparaties goedkoper. Hueber benadrukt dat KitePower zichzelf als complementair ziet in deze branche en vooral niet als concurrent.
,,Met KitePower willen wij aan de groeiende vraag naar mobiele systemen voor renewables (hernieuwbare energiebronnen, red.) voldoen. Dat doen we met een nieuw, losstaand product. We concurreren dus niet met systemen voor zonne-energie en windturbines. Het streven is om met z’n allen een goede mix aan renewables te hebben die op allerlei plekken tegelijkertijd inzetbaar zijn. Simpelweg omdat je nog niet de hele dag op een enkele bron kunt vertrouwen. Soms is er gewoon geen zon bijvoorbeeld.”
Binnen een dag live met stroomvoorziening
Zoals gezegd zijn de systemen van KitePower uitermate geschikt voor bouwplaatsen, festivalterreinen en rampgebieden. Er hoeft enkel een 20ft container (halve zeecontainer) te worden geplaatst. ,,Binnen een dag ben je live met de stroomvoorziening. En heb je het over die grootschalige batterijen, dan kun je die natuurlijk ook opladen met ons systeem.”
Geen dure generatoren
,,Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor onze kites”, gaat Hueber verder. ,,Wij waren laatst bij een tuinder in Noord-Holland die vertelde wat het overvolle elektriciteitsnet voor zijn bedrijf betekent. Hij wil van het gas af en stroom gebruiken om zijn kas te ontvochtigen. Maar dat gaat dus niet. Zelf stroom opwekken is daarom een interessante optie, alleen niet middels grote en kostbare generatoren. Een vlieger van KitePower boven de grond van deze tuinder biedt daarom een prachtige uitkomst.”
We draaien al projecten op festivals en werken ook met het ministerie van Defensie
KitePower halverwege 2024 de markt op
De grote hoeveelheid mogelijkheden, de flexibiliteit van deze duurzame oplossing en de mogelijkheid tot kostenbeheersing maken dat KitePower dagelijks aanvragen ontvangt. Van potentiële klanten, maar ook van bedrijven die partner willen worden of willen investeren. KitePower is nog niet op de markt, maar dat gaat niet lang meer duren.
,,We mikken op de tweede helft van 2024. Het is nu nog een kwestie van de laatste testcampagnes draaien om het systeem geschikt te maken voor gebruikers. Half september hebben hiervoor we onze eigen testbasis in het meest westelijke punt van Ierland in gebruik genomen en dat is een hele grote stap voor ons als bedrijf. Daar hebben we alles wat nodig is om dit product uit te ontwikkelen. We draaien al projecten op festivals en werken ook met het ministerie van Defensie. Nog even en we gaan dus echt de markt op.”
Bedrijfssoftware voor inzicht en kostenbeheersing
Hueber vertelt dat het allemaal mogelijk is dankzij venture capital, subsidies, angel investors en crowdfunding. ,,Ontzettend veel mensen vertrouwen ons erop dat wij de wereld met deze missie een stukje beter gaan maken. Dat doen zij met veel geld en dus moet je heel zorgvuldig omgaan met deze fondsen. Dat doen we onder meer met de software van Exact. Daarmee kunnen we heel nauwkeurig in de gaten houden hoe we met de fondsen omgaan en waar we het geld aan uitgeven.”
,,Aan de andere kant verschaffen we onszelf voorspelbaarheid als het gaat om toekomstige invoicing. Zo weten we precies waar de omzet straks vandaan komt. De software zorgt voor het ritme in onze organisatie. We kunnen continu checken hoe we ervoor staan ten opzichte van onze plannen en dat is een fijne gedachte.”
,,Voordat ik bij KitePower begon, was ik al wat jaren ondernemer”, besluit hij. ,,En nog langer eindverantwoordelijke binnen organisaties. De meeste jaren werkte ik met Exact waardoor het voor mij gewoon de norm van boekhouden in Nederland is. Je kunt met iedere boekhouder werken en het heeft werkelijk alle koppelingen die je je maar kunt wensen. Exact is daarmee een belangrijk onderdeel van ons ecosysteem.”
Automatisering ondersteunt groei
Op zoek naar tools die groei flexibel ondersteunen of bijdragen aan kostenbeheersing? Exact ontwikkelt bedrijfssoftware voor het mkb en hun accountants. Meer weten over de manier waarop automatisering jouw bedrijf kan ondersteunen? Kijk hier.