Het verhaal achter Van Ameyde is een boeiende. Ten eerste omdat de organisatie te boek staat als een grote speler die bedrijven over de hele wereld ontzorgt. Daarnaast heeft het een interessante kijk op de inzet van techniek en personeel en is de oprichter medeverantwoordelijk voor het ontstaan van het Europese groene-kaartsysteem.
,,Wij leveren hoog gekwalificeerde diensten voor ondernemers op een vrij breed gebied”, begint Piet Middelkoop namens Van Ameyde met gevoel voor understatement. Het palet aan diensten is namelijk omvangrijk. Zo werkt men voor mkb-bedrijven, overheden, multinationals, in mindere mate voor particulieren en honderden verzekeraars en eigenrisicodragers. Interim professionals kunnen tijdelijke capaciteitstekorten op schadeafdelingen opvangen en voor de lange termijn kunnen bedrijven er zelfs voor kiezen om hun complete schadeproces aan Van Ameyde uit te besteden.
Ontlasten en weer op weg helpen: dát is de gemene deler in ons verhaal
De gemene deler in het verhaal van Van Ameyde
Middelkoop: ,,Maar er zijn dus ook zaken als die van zo’n boot in Zuid-Afrika. Wanneer die uit een droogdok valt, sturen wij ingenieurs, werktuigbouwkundigen en desnoods een kapitein die kant op om de boot zo snel mogelijk weer op het water te krijgen. Alles om onze klanten te ontlasten. Je steekt je kostbare tijd toch veel liever in ondernemen dan in het oplossen van schadegevallen? Ontlasten en weer op weg helpen: dát is de gemene deler in ons verhaal.”
Voor de troepen uitlopen door personeel vrij te spelen
,,Daarbij hechten we veel waarde aan het zo efficiënt mogelijk inzetten van mensen. Dat lukt door met innovaties mee te bewegen. Wij vinden AI geen vies woord en automatiseren waar het kan. Daar investeren we graag in.”
,,We zijn ons goed bewust van het personeelstekort dat er nog altijd is. Ons bedrijf ziet het als een maatschappelijke opgave om mensen vooral in te zetten op werk waar ze meerwaarde kunnen leveren en dus geen werk doen dat een computer ook kan. Als dat betekent dat wij mensen vrijspelen voor bijvoorbeeld de zorg, dan vinden wij dat een succes. Op dat vlak lopen we voor de troepen uit.”
Van Ameyde is met iets meer dan vijftig bedrijven in zevenentwintig landen actief. Opvallend daarbij is dat het in al die landen met één enkel platform werkt. De geleverde diensten en support zijn overal hetzelfde, maar er wordt volop rekening gehouden met verschillen in taal, belastingen, andere overheidsregels, lokale gebruiken en culturen. Eén Europa qua dienstverlening is dan ook het motto.
Van Ameyde laat lokale businesscultuur ongemoeid
Volgens Middelkoop zorgt dat er mede voor dat ook Amerikaanse organisaties Van Ameyde goed weten te vinden. ,,Grensoverschrijdende samenwerkingen kunnen complex zijn. Op deze manier laten we ze zo soepel mogelijk verlopen. Belangrijk om daarbij te vermelden is dat wij in deze landen niet onder de naam ‘Van Ameyde’ werken. We willen de lokale businesscultuur zoveel mogelijk ongemoeid laten. Grote bedrijven zijn vaak geneigd om het ‘one size fits all principe’ toe te passen, maar zo werkt het gewoon niet.”
Wie telkens voor degelijke expertise gaat bij het aanboren van nieuwe diensten, wordt vanzelf een leider in zijn vakgebied
De oprichter en zijn inzicht
Dat het bedrijf al jarenlang tot ver over de eigen grens opereert, lag al sinds de dag van de oprichting in de lijn der verwachting. Het was Henri van Ameyde die richting het einde van de Tweede Wereldoorlog tot een waardevol inzicht kwam. Hij besefte zich dat het Nederlandse leger in geallieerde landen als Duitsland en Frankrijk vele beschadigde oorlogsvoertuigen had staan.
,,En dus nam hij de repatriëring van deze militaire wagens voor zijn rekening”, vertelt bedrijfshistoricus Ronald van der Heijden. ,,Zo maakte hij het voor Defensie mogelijk om een inventarisatie van de schade te maken en heel gericht aan wagenbeheer te doen. Hij gaf ze grip op het eigen materieel. Dat was een dienst die destijds nog helemaal niet bestond.”
,,Wat Henri van Ameyde eveneens goed zag, was de toename in het aantal verkeersbewegingen na de oorlog. Dat ging gepaard met een forse stijging in het aantal aanrijdingen. Ook onder bestuurders uit verschillende landen. En om dat te coördineren, werkte hij mee aan de ontwikkeling van het groene-kaartsysteem. Mede door zijn waarde voor het Nederlandse leger kreeg hij dat er op hoger Europees niveau doorheen.”
Het bewijs dat Van Ameyde levert
Van der Heijden zegt het bijzonder te vinden dat het bedrijf zich in de loop van de tijd heel gedegen heeft ontwikkeld. ,,Toen ze in de jaren ’60 met een maritieme tak begonnen, werd er in de vorm van een Rotterdams laboratorium tevens een kennispartner aangekocht. De mix van ladingen in containers op schepen moet tenslotte haarfijn op elkaar zijn afgestemd. Door goed te weten wat er in welke combinaties aan boord gaat, kun je een prijs plakken op potentiële schade.”
,,Van Ameyde claimt een expertisedienst te zijn. En terecht. Ze bewijzen het namelijk door hun marketing en historie aan elkaar te koppelen. Wie telkens voor degelijke expertise gaat bij het aanboren van nieuwe diensten, wordt vanzelf een leider in zijn vakgebied.”
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Van Ameyde.