Branded content

Ondernemen tegen Eenzaamheid: terugblik op drie jaar impact en verbinding

 
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

In De Week tegen Eenzaamheid blikt De Ondernemer Live terug op het driejarige programma Ondernemen tegen Eenzaamheid, een initiatief van het KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranje Fonds. Dit programma, dat binnenkort afloopt, biedt steun aan zeventien sociaal ondernemers die zich inzetten om eenzaamheid in Nederland te verminderen. Hoe is het met eenzaamheid gesteld en wat heeft het programma opgeleverd?

Lees verder onder de advertentie

Op het moment dat je mensen verbindt, ontstaat er connectie. ,,Voor sommige mensen is die verbinding niet zo vanzelfsprekend”, vertelt Mark Versteegen, Directeur Sponsoring KPN. Maar liefst 49 procent van de Nederlandse bevolking voelt zich enigszins of sterk eenzaam. De reden dat KPN zeventien jaar geleden zijn corporate foundation, het KPN Mooiste Contact Fonds, heeft opgericht. Het is een bijzonder fonds dat zich inzet voor kwetsbare groepen in de samenleving. Vanuit die gedachte steunen ze diverse maatschappelijke initiatieven, zo ook het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid.

Met het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid willen het KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranje Fonds eenzaamheid verminderen en sociale organisaties versterken die zich daarvoor inzetten.

Duurzame toekomst

Hierin zitten zeventien geselecteerde sociaal ondernemers uit verschillende hoeken van de samenleving. Ze bedienen elk een eigen doelgroep, maar wel met een gezamenlijk doel. Versteegen: ,,Of het nu gaat om nieuwe Nederlanders, eenzame ouderen, of moeders met jonge kinderen, elke ondernemer heeft een duidelijke missie om eenzaamheid te bestrijden.”

Lees verder onder de advertentie
KPN Notjustcontent
Notjustcontent

Michael Amiabel, grondlegger van het KPN Mooiste Contact Fonds, benadrukt het belang van het ondersteunen van sociaal ondernemerschap: ,,Sociaal ondernemers staan voor de doelen waar ze voor vechten. Door hen drie jaar lang te ondersteunen in het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid, hebben we hen geholpen om een duurzame toekomst op te bouwen voor hun initiatieven.”

De sociaal ondernemingen hebben een stevige basis staan en kunnen hun eigen broek ophouden

Wat je veelal ziet in de praktijk, is dat op het moment dat de projectondersteuning stopt, het initiatief ook vaak stopt. Maar dat is hier niet het geval. Versteegen vervolgt: ,,We hebben niet alleen financieel ondersteund, maar ook onze eigen expertise ingezet. Denk aan juridisch advies, hulp op commercieel gebied, HR-ondersteuning en technische hulp bij het bouwen van apps. De sociaal ondernemingen hebben een stevige basis staan en kunnen hun eigen broek ophouden.” Dankzij het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid zijn in 2022 18.690 deelnemers bereikt, waarvan 50 procent aangeeft vaker contact te hebben en 72 procent aangeeft ontmoetingen als betekenisvol te hebben ervaren.

Waardevolle samenwerkingen

Gedurende drie jaar kwamen de ondernemers regelmatig samen voor tweedaagse sessies. Amiabel: ,,We hebben in kaart gebracht welke onderwerpen essentieel waren voor de groei van deze ondernemingen zoals leiderschap, marketing en het omgaan met gemeentes. Vervolgens hebben we deze onderwerpen verwerkt in vier tweedaagse sessies per jaar, waarbij de ondernemers echt de diepte in gingen.”

Hieruit zijn waardevolle samenwerkingen ontstaan. Versteegen: ,,We hebben gezien dat de ondernemers elkaar zijn gaan helpen. Bijvoorbeeld de drie ondernemers die zich richten op nieuwkomers in Nederland. Zij hebben samen nagedacht hoe ze hun impact verder konden vergroten.”

Er staat een nieuwe generatie van verschilmakers klaar. Die gaan niet werken voor een corporate. Die willen impact maken, op ondernemende wijze

Een blijvende impact

Nu het programma ten einde loopt, kijken de deelnemers met gemengde gevoelens terug. Enerzijds is er trots op wat is bereikt. Anderzijds is er ook een zekere melancholie omdat het traject afloopt. ,,Veel ondernemers vinden het jammer dat het afgelopen is”, vertelt Amiabel. ,,We hebben veel van hen gevraagd: commitment, verslaglegging en het tonen van hun resultaten. Maar ze hebben ook veel gekregen, en het netwerk dat is ontstaan, blijft hopelijk nog lang bestaan.” Voor sociaal ondernemerschap in het algemeen ziet Amiabel een rooskleurige toekomst weggelegd. ,,Er staat een nieuwe generatie van verschilmakers klaar. Die gaan niet werken voor een corporate. Die willen impact maken, op ondernemende wijze.”

Lees verder onder de advertentie

Samen strijden tegen eenzaamheid

Ondernemers die iets bij willen dragen aan de samenleving, kunnen zich wenden tot het Oranje Fonds. Zij steunen organisaties die eenzaamheid in Nederland verminderen. Of sluit je als ondernemer aan bij de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, waarin bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen de handen ineen hebben geslagen om eenzaamheid te bestrijden. ,,Ik geloof dat bedrijven die hun medewerkers hierbij betrekken, uiteindelijk sterker staan”, besluit Versteegen. ,,Ik zie het ook bij onze eigen medewerkers. Hun betrokkenheid en trots is dankzij het KPN Mooiste Contact Fonds alleen maar toegenomen. Dat is misschien wel het mooiste resultaat van het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid.”

Van 26 september tot en met 2 oktober 2024 is de 15e Week tegen Eenzaamheid. Het is een week vol met activiteiten die sociale contacten en sociale netwerken stimuleren. Een week waarin het thema eenzaamheid extra aandacht krijgt. Klik hier voor meer informatie.