Nieuws Brexit

Ondernemer helpt collega's bij aanvraag geautomatiseerde douanedocumenten

Sinds Brexit zien veel Nederlandse bedrijven een berg extra regelwerk op zich af komen. Erik Holland uit het Twentse Borne juicht echter. De online ‘shop’ die hij had ontwik­keld voor de aanvraag van geautomatiseerd douanedocumenten, was er klaar voor. Collega-bedrijven hebben inmid­dels klantenstops; zijn bedrijf Douanedocument.nl groeit juist hard.

Van onze redactie 1 oktober 2021

Erik Holland Douane document

Erik Holland uit het Twentse Borne is de man achter het succesvolle Douanedocument.nl.

,,Als je nu handel met Engeland drijft, loop je tegen veel douaneformaliteiten aan. Veel bedrijven hebben daar geen ervaring mee en lopen hierin vast”, vertelt Holland. Daarom liet hij een eigen portaal ontwikkelen waar vooral exporterende bedrijven zelf snel een digitale aanvraag indienen voor de juiste douanepapieren; zelfs voor de oorsprongsdocumenten die ondernemers via de Kamer van Koophandel moeten regelen.

Veel douane-expediteurs kennen door Brexit-drukte een klantenstop

,,Door het portaal wordt een douanedocument aanvragen net zo eenvoudig als online een paar schoenen bestellen”, stelt de eigenaar. ,,De software vult alles voor de juiste papieren zelf in. Ons team doet dan nog handmatig een nacontrole, zodat de aangifte altijd klopt. Hierdoor hebben bedrijven bij een gewone exportzending al binnen een uur de juiste papieren.” En dat is heel snel voor internationale handel. Extra prettige bijkomstigheid? Dankzij de software lukt het om veel meer bedrijven te helpen, terwijl veel douane-expediteurs door de Brexit-drukte een klantenstop kennen…

Bijzonder is het volgens Holland dat Douanedocument.nl ook de verdere douaneformaliteiten verzorgt voor import, export en transit in Engeland. ,,Normaal doet de koper dit, maar sinds Brexit is dit vaak slecht geregeld. Wij werken nu met een Engelse douaneagent die dit direct bij aankomst regelt; ook bij verkoop vanuit Engeland naar Nederland. Net als bij de software levert ook dat tijdwinst op bij de export en import.”

''Door het portaal wordt een douanedocument aanvragen net zo eenvoudig als online een paar schoenen bestellen''

Erik Holland, oprichter Douanedocument.nl

Lees ook: Nederlandse ondernemer Van Otterloo in Londen: 'Het wordt hier het kwartaal van de waarheid'

Met dank aan de Britten startte in september al het vijfde teamlid

Volgens Holland bestaan er wel softwarepakketten voor douanedocumenten. ,,Maar dan heb je een jaarabonnement nodig; dat loont voor veel bedrijven niet. Daarnaast ontbreekt bij hen vaak de douanekennis. Doe je iets fout, dan keuren expediteurs je aanvraag af en ben je tijd kwijt. Bij ons log je gewoon gratis online in en betaal je per aanvraag. En we kijken eventueel live mee om te assisteren als je er niet uit komt.” De aanpak slaat aan, want het bedrijf zit flink in de lift. ,,In 2019 begon ik alleen, in 2020 kwam de eerste collega en in september startte de vijfde al.” Allemaal met dank aan de Britten.

Lees ook: Verenigd Koninkrijk ook ná Brexit belangrijkste handelsland voor driekwart bedrijven

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws