CoronaCoronavirus

Brief Aboutaleb aan horeca: 'Grootschalige uitbraak leidt vrijwel zeker tot maatregelen'

 
Afstand houden voor iedereen die niet onder één dak woont, blijft het credo in de horeca. Foto: AD/Frank de Roo.
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb roept samen met de Koninklijke Horecabond Nederland (KHN) alle Rotterdamse horeca op extra hun best te doen. ,,We moeten een grootschalige uitbraak voorkomen, die vrijwel zeker zal leiden tot opnieuw ingrijpende maatregelen,’’ schrijft Aboutaleb met Iris Wulffraat, voorzitter van de Rotterdamse afdeling, in een gezamenlijke brief.

Lees verder onder de advertentie

De twee hebben complimenten voor de meeste ondernemers, die zich zo goed mogelijk aan de afspraken en regels houden. ,,Maar we maken ons in toenemende mate zorgen over excessen en een verslapping van het volgen van de regels door bezoekers. Er hangen donkere wolken boven Rotterdam en omgeving. Het coronavirus is nog niet weg en het aantal besmettingen neemt in hoog tempo toe.’’

Toezichthouders die zien dat het fout gaat, zullen in eerste instantie ‘coachend optreden’, behalve als er echt iets mis is. Bij een volgende controle moet dan wel alles in orde zijn. ,,Zo niet, dan kan een waarschuwing of maatregel volgen. Dat willen we uiteraard voorkomen’’, staat in de brief, weet het AD te melden.

Lees verder onder de advertentie

Aboutaleb sloot eerder drie zaken waar de coronaregels niet goed werden gevolgd en één kantine. Sinds de nieuwe noodverordening die gisteren inging, kan de Rotterdamse burgemeester als voorzitter van de Veiligheidsregio ook horeca sluiten als daar meerdere besmettingen of clusters zijn. Vooralsnog is dit niet aan de orde, al zijn er wel besmettingen bekend, waarbij horeca mogelijk een rol speelt. Zo zijn drie medewerkers van Holland Casino aan het Weena positief getest op corona.

In de brief herhalen de burgemeester en horecabond nogmaals de regels. Iedereen moet anderhalve meter afstand houden ‘tenzij ze uit hetzelfde huishouden komen’. Verder moeten alle bezoekers zitten. ,,Dansen of staan is niet toegestaan.’’

Sinds gisteren zijn de regels ingewikkelder geworden. Alle cafés, restaurants maar bijvoorbeeld ook sportkantines moeten bezoekers vragen zich te registreren. Die gebeurt op vrijwillige basis, waarbij bijvoorbeeld ook het tafelnummer of de plek waar iemand zit, moet worden bijgehouden.

Lees verder onder de advertentie

Burgemeester: 'We rekenen op de horeca'

De GGD kan dan gebruikmaken van deze gegevens om te zoeken naar de bron van een besmetting of mensen te waarschuwen dat ze in de buurt van een besmet persoon hebben gezeten. KHN heeft een protocol gemaakt over hoe de horecaondernemers dit kunnen aanpakken. In Duitsland bestaat dit systeem al langer. Soms met succes, maar soms blijken bezoekers bijvoorbeeld de naam Mickey Mouse te hebben opgeschreven met een niet bestaand mailadres. In Nederland kan de horeca iemand die zijn gegevens niet wil delen, niet weigeren.

,,We rekenen op jullie. Laten we met elkaar zorgen dat de besmettingen in Rotterdam zo snel mogelijk afnemen. Het is nog een aantal dagen prachtig weer, laten we ook die omstandigheden koesteren en verstandig met de situatie omgaan’’, schrijven de burgemeester en Iris Wulffraat in de brief.

Lees verder onder de advertentie
beeld deondernemer