CoronaCoronavirus

Zorgen bij winkelpersoneel Amsterdam en Rotterdam over verplicht mondkapje

 
Foto: ANP
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Volgens FNV en INretail maken veel winkelmedewerkers in Amsterdam en Rotterdam zich zorgen over het verplichte mondkapje dat ze moeten dragen. Met deze hitte is het niet alleen erg vervelend om een werkdag lang binnen een mondkapje om te hebben, er is ook angst dat klanten sneller geneigd zijn de anderhalvemeter-maatregel te overtreden. Het CBL pleit intussen voor een voorrangspositie voor winkelpersoneel bij coronatests.

Lees verder onder de advertentie

FNV krijgt naar eigen zeggen veel verontruste telefoontjes van winkelpersoneel. ,,Mensen willen veilig werken, maar hebben liever dat de anderhalvemeter-maatregel gehandhaafd wordt", zegt vakbondsbestuurder Linda Vermeulen. INretail herkent het beeld dat FNV schetst. ,,Met dit weer is het heel zwaar om met een mondkapje urenlang op de vloer te staan", zegt Jeroen van Dijken van de organisatie. ,,Mede daarom zijn wij ook tegen de mondkapjesplicht in winkels."

Lees ook: Redacteur Bart ging winkelen in zijn Rotterdam, Ezra in haar Amsterdam - mét mondkapje

Mondkapjes: 'Het ontbreekt Amsterdam en Rotterdam aan totale visie'

Inretail is sowieso al geen voorstander van mondkapjes. Eerder vertelde directeur Jan Meerman: ,,Dit nodigt mensen niet uit om juist meer naar de winkels in het centrum van die steden te gaan. Het ontbreekt in Amsterdam en Rotterdam aan een totale visie op de wijze waarop juist nu met de binnenstad moet worden omgegaan. Ik zou er bij de overheid en het Veiligheidsberaad op willen aandringen de mondkapjesplicht in ieder geval niet landelijk in te voeren".

Lees verder onder de advertentie

CBL: 'Coronatest werknemers uit supermarkten met voorrang'

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zit inmiddels om de tafel met de overheid om te regelen dat werknemers uit de supermarktwereld met voorrang getest worden. Zo wil het CBL voorkomen dat personeel van onder meer supermarkten onnodig thuiszit. Bij het afnemen van een coronatest moet er nu minimaal een dag thuis gewacht worden op de uitslag, waardoor werkgevers soms de rooster niet rond krijgen.

,,Er zijn nu nog geen extreme situaties", zegt een woordvoerder van het CBL. ,,Maar we willen voorkomen dat die ontstaan. Als een medewerker ziek is, kunnen er veel collega's uit een bron- en contactonderzoek komen. Nu het aantal besmettingen oploopt, wordt die kans groter."

Lees verder onder de advertentie

Dat het nu nog redelijk goed gaat heeft volgens het CBL te maken met de 'kleine contracten' in de supermarkt. Vakkenvullers en caissières werken doorgaans maar een aantal uur op een dag.