Video Coronavirus

Constantijn van Oranje (Techleap) over regelingen: 'Niet alleen maar naar de overheid kijken'

'We moeten oppassen niet altijd alleen maar naar de overheid te kijken. Veel van de betere startups hebben ook serieuze professionele investeerders, kijk ook wat hún rol is in de overbrugging.' Constantijn van Oranje, special envoy van Techleap, over de Corona Overbruggingslening (COL), startups in de coronacrisis en daarna, Europa en Techleap.

Robert van den Ham 14 mei 2020

Je kunt er voor kiezen De Ondernemer Update te bekijken óf te beluisteren. Hierboven zie je de videoversie van het interview met Constantijn van Oranje, hieronder beluister je de podcast. Eerdere Updates en andere podcasts kun je beluisteren viadeondernemer.nl/podcast.

Startup-klimaat 'staat onder stress' door corona

Het startup-klimaat in ons land 'staat onder stress', zoals Constantijn van Oranje het verwoordt, door de coronacrisis. In De Ondernemer Updatezegt hij over de periode vóór de coronacrisis onder meer: ,,De laatste jaren is er enorme vooruitgang geboekt als je kijkt naar het beschikbare kapitaal wat vorig jaar is verdubbeld naar anderhalf miljard euro. Er is dus meer geld, Nederland blijkt aantrekkelijk voor buitenlands talent en startups groeien als deel van het volledig aanbod van werkgelegenheid en de economie. We zijn natuurlijk niet zover als een Silicon Valley, een Londen of Israël, maar we maken vooruitgang.”

'Een dikke onvoldoende' geeft hij voor de mate waarop wij van ons potentieel gebruik maken. ,,We zouden eigenlijk veel beter moeten presteren als je ziet hoe goed onze digitale infrastructuur is, als je ziet hoeveel mensen technologie gebruiken, als je kijkt naar de kwaliteit van onze universiteiten, ook naar de hoeveelheid grote top-techbedrijven die we hebben opgeleverd, dan zou je meer verwachten. Je zou verwachten dat er meer geld beschikbaar was, dat institutionele beleggers dit al gevonden zouden hebben, en dat is nog veel minder het geval.”

'Er zijn best wel veel bedrijven die in leven blijven waarvan je zegt ‘misschien zou je ‘ns wat anders kunnen proberen’ en komt de crisis eigenlijk wel goed van pas.'

Corona-OverbruggingsLening (COL): 'Heel moeilijk generiek passende maatregelen voor te stellen'

Constantijn van Oranje en Techleap zijn ook betrokken bij de realisatie en uitvoering van de Corona-OverbruggingsLening (COL), bestemd voor startups, scale-ups en innovatieve mkb-ondernemers.

Op de vraag of hij helemaal tevreden is met de regeling, zegt Van Oranje: ,,Helemaal tevreden... Je werkt met allerlei partijen samen, je werkt in de publiek-private sector, in een sector met bedrijven waarvan je er vanuit gaat dat een groot percentage mislukt, anders dan het mkb - het is heel moeilijk generiek passende maatregelen voor te stellen. Wat goed is, is dat de overheid over de brug is gekomen met 100 miljoen en we nu kijken of er nog meer nodig is. Tweede wat goed is, voor de grote bedragen vragen we commitment van de investeerder. Dus dat je de beoordeling van de kwaliteit van je bedrijf en de noodzaak om op dit moment het krediet aanvragen mede verbind aan het commitment van de zittende investeerders. En die hebben dat oordeel wat beter dan dat we dat nu in korte tijd extern kunnen bepalen."

,,Je zou natuurlijk eigenlijk nog selectiever willen zijn. De crisis is hard, maar heeft ook wel zeker voor deze tak van ondernemers een zuiverende werking. Dat klinkt misschien heel hard, maar er zijn best wel veel bedrijven die in leven blijven waarvan je zegt ‘misschien zou je ‘ns wat anders kunnen proberen’ en komt de crisis eigenlijk wel goed van pas."

Toerisme, evenementen, creatieve industrie

,,Het is natuurlijk heel zuur vooral voor bedrijven die in een markt zitten die verdwijnt, ook tijdelijk. Kijk naar toerisme, evenementen, de creatieve industrie, het is natuurlijk afschuwelijk wat daar gebeurt, die zou je echt over de crisis heen willen trekken. Maar er zijn ook andere bedrijven die in sectoren zitten waar nog wel veel economische activiteiten zijn en die toch niet daar op kunnen aanhaken, niet een omslag kunnen maken naar een businessmodel die nu nodig is. Daarvan kun je zeggen ‘moet je die nu heel lang een overbrugging bieden’? Daar zou je misschien inderdaad wat selectiever in willen zijn."

Foto: Andere tijden, voor de coronacrisis: Constantijn van Oranje in zijn Techleap-rol in Las Vegas bij de Consumer Electronics Show (CES), samen met Nederlandse startups.

'De COL is een krediet, een genereus krediet'

,,Ik denk wel dat we moeten oppassen dat we niet altijd alleen maar naar de overheid kijken. Veel van de betere startup-ondernemingen hebben ook serieuze professionele investeerders en met die investeerders is het ook zaak te kijken wat hún rol is in die overbrugging. De COL is een krediet, een genereus krediet, ook een krediet wat zich kan converteren in een aandeel. Dus als je het niet kan terugbetalen heb je er een stukje Regionale Ontwikkelings Maatschappij in je captable bij, wat ook niet zo dramatisch is."

,,Ik vind dat je niet te veel van de overheid mag verwachten, dus dat je denkt dat je giften krijgt van de overheid. Dat de overheid ineens 1 miljard cadeau zou geven ter overbrugging, vind ik ook wel moeilijk te verkopen aan de belastingbetaler. Een lening tegen 3% die kan converteren, is denk ik een hele goede startpositie. De animo is groot, er is 500 miljoen aan aanvragen binnen van meer dan 1000 bedrijven. Dat loopt nog op, de regeling blijft open tot december. We zijn in gesprek met Economische Zaken en zij weer met Financiën om te kijken of er wat extra geld bij kan.”

'Innovatie komt niet vanuit de overheid'

De voorzitter van de Europese Commissie, Von der Leyen, vindt dat startups elkaar moeten gaan vinden, de krachten gaan bundelen. 'Niet om allemaal hetzelfde te doen, maar om onze schaal en diversiteit te benutten voor meer innovatie'. Op de roep vanuit Brussel vertelt Constantijn van Oranje in de Update onder meer: ,,Ik begrijp de beleidsbehoefte wel daar, maar ik denk altijd: innovatie komt niet vanuit de overheid. Een grootindustrie-beleid heeft meestal geleid tot het ondersteunen van de bestaande belangen en niet zozeer nieuwe ideeën enzo, want die moet je van onderop laten groeien. Ik geloof meer in het scheppen van de goede randvoorwaarden dan dat je als overheid kan bepalen welke sectoren nu ineens uit de grond gestampt zou moeten worden."

'Laat Europese Commissie aan vereenvoudiging wetgeving werken'

,,Wat de Europese Commissie zeker zou kunnen doen is vereenvoudiging van wetgeving, de complexiteit rond de wetgeving van medische apparatuur, goedkeuring nieuwe medicijnen, als het gaat om genetisch gemodificeerde organismen, allerlei vergunningen en certificatie en dergelijke. Dat je dát op Europees niveau efficiënter zou kunnen regelen zodat die innovaties sneller naar de markt komen en het interessanter wordt om hier in Europa zaken te doen, daar zou ze zeker aan kunnen bijdragen. En dat we niet meer bedrijven zien vertrekken naar Canada of Amerika omdat ze daar meer marktpotentieel hebben."

Lees ook: Cijfers KPMG: investeringen in Nederlandse startups lopen razendsnel terug

'Prioriteiten: voldoende kapitaal en voldoende talent'

,,Het allerbelangrijkste is zorgen dat op zich gezonde bedrijven kansen blijven houden om door te gaan en te groeien. Het is ook vooruit kijken, naar welke kansen deze crisis biedt aan bepaalde sectoren die er van kunnen profiteren en innovaties daarin versnellen, hoe we individueel bedrijven direct kunnen helpen contacten, met het wegnemen van barrieres die ze ondervinden."

,,We hebben gezien uit het verleden uit crises dat twee factoren het belangrijkste zijn om snel weer terug te komen, om innovatie te houden: voldoende kapitaal en voldoende talent. Dus het vasthouden van talent hier en blijven aantrekken van toptalent is absolute topprioriteit, en dan gaat het over buitenlands en Nederlands talent, en zorgdragen dat je voldoende kapitaal hebt om te investeren in de bedrijven die door de crisis komen en zich in de crisis ook bewezen hebben dat ze een succesvol businessmodel hebben naar de toekomst toe."

"Als ik ergens van onder de indruk ben is het hoe inventief en daadkrachtig ondernemers zijn, en dus ook bedrijven in de meeste moeilijke sectoren die toch bedenken hoe ze óf iets kunnen toevoegen aan de maatschappij óf aan de oplossing van deze crisis. Die creativiteit, dat ondernemerschap is geweldig."

,,Als ik ergens van onder de indruk ben is het hoe inventief en daadkrachtig ondernemers zijn, en dus ook bedrijven in de meeste moeilijke sectoren die toch bedenken hoe ze óf iets kunnen toevoegen aan de maatschappij óf aan de oplossing van deze crisis. Die creativiteit, dat ondernemerschap is geweldig, over een paar maanden gaan we echt gaan zien hoe dat is uitgepakt. Ik ben ook bang dat substantieel aantal bedrijven in heel grote nood zullen verkeren omdat de markt maar langzaam aantrekt en vooral in sectoren waar mensen bij elkaar komen. Ik hoop dat we die bedrijven voldoende steun kunnen bieden om hen door die crisis te trekken.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.