Nieuws Coronavirus

Corona: Horeca Nederland claimt minimaal 5,1 miljard overheidssteun

Door de nieuwe overheidsmaatregelen loopt het omzetverlies binnen de horeca snel op en komen veel ondernemers direct in acute liquiditeitsproblemen. Om alle getroffen bedrijven een periode financieel te kunnen laten overbruggen, moet er per direct steun komen vanuit de overheid. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) claimt minimaal 5,1 miljard voor noodmaatregelen om horecaondernemers te ondersteunen. KHN dringt bovendien aan op zo spoedig mogelijk duidelijkheid ten aanzien van bijvoorbeeld (on)mogelijkheden van maaltijd afhalen en bezorgen.

Van onze redactie 15 maart 2020

Terrassen stoelen corona

Ook de cafes op het Plein in Den Haag ruimen het terras op. Het kabinet heeft besloten dat alle horeca drie weken dicht gaan om verspreiding van het coronavirus in te perken. Foto: ANP.

Horeca Nederland eist toezeggingen kabinet

De grote gevolgen voor de horeca kwamen al voort uit eerdere overheidsmaatregelen, zoals reisbeperkingen en adviezen om thuis te blijven, het verbod op bijeenkomsten van meer dan 100 personen tot het stilleggen van exploitaties en het juist ook operationeel houden van noodzakelijke diensten.

Daar komt nu de sluiting van het overgrote deel van de horeca bij. Tel hier de al eerder inzakkende omzet en de verwachting van een langzaam herstel bij op en het wordt pijnlijk duidelijk dat snel ingrijpen noodzakelijk is, stelt Koninklijke Horeca Nederland in een verklaring.

Lees ook: Kabinet: alle eet- en drinkgelegenheden sluiten vanwege corona

Liquiditeitstekort en een gemis aan inkomen

Minder bezoekers en toeristen, betekent minder gasten, resulterend in minder omzet. Met inachtneming van bovenstaande maatregelen neemt volgens een eerste inschatting de omzet over het hele jaar 2020 met 50% af, met 0% omzet in de periode van sluiting. Dit terwijl de vaste kosten blijven.

Per saldo leidt dit tot gemiddeld 50% werktijdverkorting over het hele jaar, een liquiditeitstekort en een gemis aan inkomen voor levensonderhoud van de zelfstandige ondernemer met personeel.

Lees ook: Horeca luidt noodklok: ‘Onze branche staat in brand’

Deze maatregelen wil KHN

Met een claim van 5,1 miljard maakt KHN de oproep aan het kabinet voor werktijdverkorting en overige maatregelen die liquiditeit ondersteunen concreet.

Om getroffen horecaondernemers zo snel mogelijk tegemoet te komen, roept KHN het kabinet dringend op per direct met de volgende maatregelen en toezeggingen te komen:

1. Een snelle en toegankelijke werktijdverkortingsregeling

Noodzakelijk zijn soepeler toegangsvoorwaarden voor de werktijdverkortingsregeling. Nu wordt nog steeds een direct verband geëist met Corona waardoor aanvragen van horecaondernemers worden afgewezen, terwijl helder is dat zaken leeg zijn door Corona en de afgekondigde overheidsmaatregelen. Een dergelijk indirect effect moet ook toegang geven.

Als de vergunning er is dan moet de ondernemer direct een voorschot krijgen, definitieve afrekening kan dan na iedere periode van 6 weken plaats vinden.

2. Snel en eenvoudig het inkomen van de zelfstandige ondernemer borgen, onder andere door uitstel van betaling van (voorlopige) aanslagen inkomstenbelasting.

3. Snel en eenvoudig voorzien in liquiditeit van de horecaonderneming, onder andere door:

Uitstel van btw-afdrachten.

Renteloze overbruggingskredieten om vaste lasten te kunnen financieren met lange aflossingstermijnen.

Uitstel/(tijdelijke) ontheffing van betaling van belastingen, zowel landelijke als lokale belastingen.

Private noodfondsen n andere private steunmaatregelen waar bijvoorbeeld brouwers en andere leveranciers mee bezig zijn fiscaal vriendelijk behandelen (vrijstelling winstbelasting en vrijstelling schenking)

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.