Nieuws Coronavirus
Zo houdt deze ondernemer zijn 165 man tijdens crisis aan het werk
Bang dat je er de besmette bowlingballen van je buurman in handen krijgt, hoef je niet te zijn. Bas Hoedemakers maakt zijn Bowling Bistro Merlijn in Oosterhout volledig coronaproof. En verbouwt de boel meteen ook maar grondig. ‘Dat is ondernemen voor mij. Snel schakelen’.

Bas Hoedemakers op de bowlingbaan. Foto: Pix4Profs/Johan Wouters
Het type om stil te zitten is ondernemer Bas Hoedemakers (57) niet. Op zijn achttiende begon de Brabander Bowling Bistro Merlijn in de Klappijstraat in Oosterhout en sindsdien groeide de zaak gestaag. Ondanks de coronacrisis blijft hij uitbreiden en nieuwe plannen maken.
Hoedemakers in het AD: ,,Dat is ondernemen voor mij. Snel schakelen en altijd kijken naar wat beter en anders kan. Dit is mijn vierde recessie, dus ik ken de klappen van de zweep. Dit is wel de zwaarste die ik tot nu toe heb mogen meemaken, want helemaal dicht is nooit eerder voorgekomen. Maar ik heb geleerd dat je moet zorgen voor een goede buffer en een rustige periode altijd goed moet benutten.”
''Ik heb geleerd dat je moet zorgen voor een goede buffer en een rustige periode altijd goed moet benutten''
Chinese pakketten
Dat goed benutten doet hij zeker. Boor- en timmergeluiden klinken uit iedere ruimte. In de zaak zijn medewerkers druk in de weer met schoonmaken, het ophangen van decoratie en schilderen. Op de achtergrond rijdt een steekwagen met bowlingmachines voorbij en de eerste pakketten uit China staan opgestapeld tegen de muur.
,,Ik was op tijd met het bestellen van plexiglasplaten en beschermingsmiddelen als handschoenen en mondkapjes. Nu is de prijs vervijfvoudigd.”
De ondernemer heeft naast Merlijn ook een casino en meerdere horecapanden die hij verhuurt. Hij prijst zichzelf gelukkig dat hij nog niemand heeft hoeven ontslaan. ,,Natuurlijk is doorbetalen van al dat personeel wel een forse aderlating. Zeker omdat mijn casino voorlopig nog dicht moet blijven. Maar vooralsnog heb ik voldoende vet op mijn botten. Al moet ik wel zeggen dat dit snel begint te verdwijnen.”
3D bowlen
,,De eerste week van de lockdown heb ik al mijn personeel, dan zijn in totaal 165 mensen, vrij gegeven. Toen bleek dat de sluiting langer zou gaan duren heb ik mijn grote plannen van de plank gepakt. Deze liggen er al een tijdje, want je gaat nooit ‘even’ twee maanden dicht om alles te verbouwen en nieuwe concepten te bedenken. Nu dus wel.”
Zo wordt er een nieuwe brasserie bijgebouwd, komen er twee extra ingangen waardoor je de ruimtes los van elkaar kunt invullen, krijgt de tuin een overkapping, is er een keuken bijgekomen, zijn er nieuwe concepten voor lunch, borrel en high tea ontwikkeld, wordt het bestaande restaurant opnieuw ingericht op de 1,5 metersamenleving én komen er na 39 jaar nieuwe bowlingmachines.
Lees ook: Horeca 1 juni open, maar hoe welkom voelen klanten zich achter plexiglas?
,,Dit is een heel nieuw concept. Straks is het mogelijk om te bowlen met driedimensionale projecties op de baan”, vertelt Hoedemakers enthousiast. Op zijn telefoon laat hij een filmpje zien waarbij het net lijkt alsof je in een videogame zit.
Boven de banen komen speciale sensoren die de weergave van voorwerpen op de baan verzorgen. ,,Bowlen wordt nóg interactiever. Een avondje bowlen zal hierdoor nooit meer hetzelfde zijn. Ik vind het leuk om steeds weer nieuwe manieren te bedenken. Zo was ik veertig jaar geleden een van de eerste in Nederland die koos voor een thema op de bowlingbaan.”
''We hebben speciale plateaus ontwikkeld waardoor de bediening nooit té dichtbij komt''
Plexiglas tussen banen
Straks bowlen met coronamaatregelen is goed te doen volgens de ondernemer. ,,We verhuren de banen om en om zodat er drie meter tussen zit. Daarnaast worden er platen van plexiglas tussen de banen geplaatst, staan overal desinfectiepalen en krijg je per baan eigen ballen die na ieder tijdvak worden gedesinfecteerd. Verder kun je handschoentjes en overschoenen krijgen, zodat je niet in aanraking komt met het materiaal.”
Lees ook: Deze ondernemers overleven én groeien met optimisme en versproducten
Drinken op de baan
Het is blijft mogelijk een hapje en een drankje op de baan te bestellen. ,,Daar hebben we iets op gevonden. Momenteel worden er speciale plateaus geproduceerd. Deze worden op het tafeltje achter de spelers gezet. De bediening komt zo nooit te dichtbij.”
Al deze regels heeft Hoedemakers voorzien van tekst en uitleg en aangeboden aan de gemeente. Hij hoopt hiermee toestemming van de gemeente te krijgen om voor 1 september open te mogen met zijn bowlingcentrum.
,,Het valt onder sport en daardoor is de richtlijn 1 september. Maar omdat het hier gaat om amateurbowlen en dus recreatie, hoop ik dat ik van de gemeente eerder open mag.”
Lees ook: Dit is er gewijzigd in het protocol voor de horeca
‘Strijdend ten onder’
Minder couverts in het restaurant en maar vier van de acht bowlingbanen verhuren. Valt hiermee wel omzet te behalen? Volgens Hoedemakers wel als de bowling eerder open mag en het aantal gasten per ruimte wordt gerekend. ,,Zo kan ik in de bistro een groep kwijt, in het restaurant, de tuin en de bowlingruimte. Maar als het maar honderd mensen totaal per dag mag zijn, dan is het niet te doen.”
De vraag of het dan wel een verstandig besluit is om zoveel geld te investeren op dit moment beantwoord hij binnen één seconde. ,,Als ik iets doe dan doe ik het goed. Het is even spannend, maar ik hoop dat de coronamaatregelen niet eeuwig gaan duren. En als het wel fout gaat, dan gaan we strijdend ten onder.”