Nieuws Coronavirus

Dit zijn de coronarichtlijnen waar horeca-ondernemers aan moeten voldoen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft richtlijnen opgesteld waar kroegen en restaurants aan moeten voldoen tijdens de coronacrisis. Het document is voor leden van KHN, maar is ingezien door RTL Nieuws. Horeca mag per 1 juni, mits het coronavirus voldoende onder controle is, gedeeltelijk weer open.

Van onze redactie 12 mei 2020

Horecapersoneel

In de richtlijnen die KHN heeft gedeeld met haar leden staat dat cafés en restaurants voorlopig uitsluitend mogen werken met reserveringen. Bij binnenkomst moeten de gasten hun handen wassen of ontsmetten met handgel en voordat zij echt naar binnen mogen, vindt er een controlegesprek plaats.

Als het controlegesprek bij de ontvangst heeft plaatsgevonden, mogen medewerkers binnen anderhalve meter aan tafel of aan de bar de bestelling opnemen, uitserveren en afruimen terwijl de gasten aan de tafel of bar zitten.

Verder staat in het protocol dat aan een tafel maximaal vier personen mogen zitten, tenzij het gaat om een gezamenlijk huishouden dat uit meer personen bestaat. Ook aan een bar mogen maar maximaal vier personen naast elkaar staan of zitten, met een uitzondering voor grotere huishoudens. Als de gasten de gelegenheid hebben verlaten, moeten de tafels, stoelen en menukaarten grondig worden gereinigd.

Lees ook: Versoepeling corona-maatregelen: wat houdt het in voor de horeca?

'Ondernemer is zelf verantwoordelijk voor naleven regels'

KHN maakt op haar website duidelijk dat 'de ondernemer verantwoordelijk is voor het nakomen van de regels op zijn locatie(s). Hij mag de gast die zich niet aan de regels houdt houdt de toegang ontzeggen of verwijderen. Daarom is het noodzakelijk de regels kenbaar te maken en het eigen toezicht te organiseren. KHN zal het protocol met posters en dergelijke ondersteunen. Daarnaast kan de gemeente of politie handelingen controleren, boetes uitdelen of tot sluiting overgaan.'

Lees ook: Gerard van den Broek: 'Overheid, de tijd van zachte maatregelen is voorbij'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.