Nieuws Coronavirus

Ministerie: uitbreiding TOGS-regeling naar non-food, begrip bij SBI-codes

Extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals winkeliers kunnen ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. En ook op de ontstane onrust bij ondernemers over de SBI-codes heeft het ministerie gereageerd.

Van onze redactie 28 maart 2020

Laatste update: 30 maart 2020 10:00

Eric wiebes noodpakket togs regeling tozo corona virus

EZK-minister Eric Wiebes: 'Het Noodpakket staat nooit stil'.

,,Het zijn uitzonderlijke tijden die grote gevolgen hebben voor ondernemers. Daarom heeft het kabinet bij de aankondiging van het Noodpakket voor banen en economie ook meteen gezegd dat dit pakket nooit stilstaat. Ondernemers in de sector non-food kunnen weliswaar openblijven, maar zien hun inkomsten sterk teruglopen door de noodzaak tot social distancing. Omdat ze hard getroffen worden verruimen we de regeling", aldus minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (EZK).

Zij hebben hiertoe besloten op basis van de sinds vrijdag gedane aanvragen voor de TOGS en de recente acute, negatieve ontwikkelingen van winkelomzetten. De TOGS is specifiek bedoeld voor bedrijven die rechtstreeks worden getroffen door kabinetsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus.

Lees ook: 'Ophef TOGS-regeling bij ondernemers begrijpelijk' Hans Biesheuvel (ONL)

Maatwerk bij criteria SBI-codes

Ondernemers die recht hebben op de TOGS-regeling, maar zien dat zij geregistreerd staan onder een andere zogenoemde SBI-code in het Handelsregister kunnen dit melden bij uitvoeringsorganisatie RVO.nl.

Wiebes en Keijzer laten weten: ,,Als ondernemers door een verkeerde registratie tussen wal en schip dreigen te vallen, zullen we dat per geval bekijken. Die flexibiliteit is er. Nogmaals: het zijn uitzonderlijke en ruige tijden, daarom doen we wat nodig is."

Lees ook: Politiek over onrust regeling TOGS: 'SBI-codes moeten er nog dit weekend uit'

Eenmalige gift van 4.000 euro om eerste vaste lasten te kunnen betalen voor ondernemers

Via de regeling TOGS kunnen ondernemers een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro netto krijgen waarmee ze hun vaste lasten betalen, zoals bijvoorbeeld de huur van een bedrijfspand. Voor doorlopende kosten voor personeel heeft het kabinet andere maatregelen getroffen die ook onderdeel uitmaken van het Noodpakket voor banen en economie.

Op deze online pagina van RVO staat welke ondernemers gebruik kunnen maken van de TOGS-regeling. De lijst met branches en sectoren wordt maandag 30 maart geactualiseerd.

MKB Nederland-voorzitter Jacco Vonhof reageerde in de Corona Update op onder meer de uitbreiding van de TOGS-regeling en de SBI-codes. Hieronder kun je de uitzending terugluisteren:

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.