Nieuws Coronavirus
Coronacrisis en lente: verkoop e-bikes en snorfietsen schiet omhoog
Hoe kom je van a naar b in coronatijd? Liever (nog) niet met het openbaar vervoer, denken veel mensen kennelijk. Want er zijn de laatste maanden veel meer snorfietsen en speedpedelecs (snelle e-bikes) verkocht.

In april werden 29 procent meer snorfietsen verkocht: 4244 stuks, bijna 1000 meer dan een jaar geleden. De verkoop van tweedehands snorfietsen door de vakhandel ging met 34 procent omhoog, meldt brancheorganisatie Bovag in het AD. Het aantal verkochte speedpedelecs blijft niet achter: 1600 dit jaar tegenover een kleine 1000 vorig jaar. Speedpedelecs zijn e-bikes met een maximumsnelheid van 45 km/uur. Voor de wet zijn het brommers en geldt er dus een helmplicht.
Mooi weer en alternatief voor openbaar vervoer
Voor de verkoop van reguliere e-bikes zijn nog geen cijfers voorhanden, maar de Bovag vermoedt dat ook die nog beter verkopen dan vorig jaar. Een rondgang langs fietswinkels leert dat het storm loopt. Door het fraaie lenteweer wil iedereen fietsen, terwijl de e-bike ook steeds meer wordt gezien als goed alternatief voor het openbaar vervoer in de stad.
Ook Lease-a-bike van fietsfabrikant Gazelle merkt dat er meer vraag is naar leasefietsen voor woon-werkverkeer en dat grote bedrijven een alternatief voor het openbaar vervoer zoeken.
Lees ook: Deze Amsterdamse ondernemer gaat de e-bike markt op z'n kop zetten
Ruim baan voor tweewieler in grote steden
De stijging in de verkoop van gemotoriseerde tweewielers is ook volgens de Bovag een indicatie dat de belangstelling voor betaalbaar individueel vervoer toeneemt. Het openbaar vervoer is op dit moment geen of slechts een beperkte optie. Bovendien vinden veel mensen het gezien het besmettingsgevaar geen prettig idee om in de weer drukker wordende bus en trein te zitten. Han ten Broeke, algemeen voorzitter van de Bovag: ,,In de 1,5 meter-samenleving is de fiets, scooter of motorfiets voor veel mensen de ideale oplossing. Zeker in de stad en voor woon-werkverkeer. Daarom ons pleidooi aan grote steden om de tweewieler te omarmen. De infrastructuur van de meeste steden is nu niet berekend op een verdere toename van tweewielers. Ik zeg: geef ze de ruimte.''
Meer fietsers op straat
De Fietsersbond en verkeersdeskundigen pleitten eerder al voor meer ruimte voor de fiets. Met name in de grotere steden, waar het voor de coronacrisis al heel druk was op de fietspaden. In Berlijn, Brussel en andere Europese steden worden rijbanen voor auto's ook geschikt gemaakt voor fietsverkeer om te zorgen dat de extra fietsers ook op een veilige afstand van elkaar kunnen voortbewegen.
Lees ook: Zakelijke lease maakt e-bike twoseater doppio nog gewilder
Niet alles op twee wielen verkoopt overigens beter. Brommers zijn minder populair en ook de verkoop van nieuwe motoren daalde. Dat laatste is volgens de brancheorganisatie vooral een kwestie van een beperkte voorraad door het coronavirus. Bij gebruikte motoren was wel een stijging te noteren. De vakhandel verkocht 8,9 procent meer occasions (5551 exemplaren). En de occasionhandel tussen particulieren onderling floreerde ook: die steeg vorige maand zelfs met 31,5 procent tot 10.676 stuks.